2021-02-17 00:12:19
Φωτογραφία για Ο μητροπολιτικός ναός της Αδριανούπολης
 Ο μητροπολιτικός ναός της Αδριανούπολης, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρισκόταν σε επαφή με το βόρειο τείχος του κάστρου, της πόλης. 

Ήταν μεγαλοπρεπής τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα, χωρίς τρούλο. Εσωτερικά είχε πλούσια ξυλογλυπτική διακόσμηση και στηριζόταν σε δύο σειρές κολώνες (12 στον αριθμό) με βυζαντινά κιονόκρανα του 11ου άι. 

Χτίστηκε το 1704, επί Μητροπολίτου Αθανασίου του Κρητός (1692-1709) και η αγιογράφηση του ναού ολοκληρώθηκε το 1728. Στο νάρθηκα εικονογραφήθηκε η Δευτέρα Παρουσία και οι επτά οικουμενικές σύνοδοι, ενώ σε ένα μέρος του καθολικού ο Μυστικός Δείπνος.

 Τέλος λίγο πριν από το Ιερό Βήμα στην Ν.Α πλευρά υπήρχε ένα μικρό δωμάτιο, του οποίου η πόρτα ήταν χαμηλή, σιδερένια, κλειδωμένη και κρυμμένη πίσω από μεγάλες εικόνες.

 Σ’ αυτό το δωματιάκι φυλάσσονταν παλιά έγγραφα, λογαριασμοί των εκκλησιών, καθώς και ιερά άμφια Πατριαρχών και Μητροπολιτών. Σε ειδική δε κρύπτη φυλάσσονταν τα ιερά λείψανα των Αδριανουπολιτών Αγίων μαρτύρων Κυρίλλου και Μαυρουδή. 


Η τελευταία λειτουργία στον ναό, τελέσθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1922 πριν οι Έλληνες εγκαταλείψουν την πόλη οριστικά. Στην συνέχεια ο ναός μετατρέπεται σε αποθήκη ξυλείας μέχρι την δεκαετία του '60 που κατεδαφίστηκε για να χτιστεί στην θέση του, γνωστό ξενοδοχείο.

 Σήμερα τα μόνα που σώζονται από την άλλοτε μεγαλοπρεπή Μητρόπολη, είναι μία ξύλινη πόρτα που οδηγούσε στον αύλειο χώρο του ναού και του Μητροπολιτικού Μεγάρου και κιονόκρανα που βρίσκονται ως διακοσμητικά στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αδριανού
proskynitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ