2021-02-19 16:11:08
Φωτογραφία για Πώς θα δοθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
Η παράταση των περιοριστικών μέτρων για την οικονομία, θα κρίνει τους όρους με τους οποίους δοθεί το 1 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 που θα γίνει μέσα στον Απρίλιο.

Ως γνωστόν, ο επόμενος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι "συμψηφιστικός" της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι και χθες 388.566 αιτήσεις ενδιαφέροντος.

Ο τρέχων κύκλος θα καλύψει τις απώλειες τζίρου για τον Ιανουάριο. Ο επόμενος κύκλος, ο οποίος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, θα καλύψει το σύνολο του πρώτου τριμήνου του χρόνου. Συνεπώς, όσοι κάνουν αίτηση και στον επόμενο κύκλο, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι από το ποσό της ενίσχυσης που θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο του Υπουργείου Οικονομικών θα αφαιρεθεί η ενίσχυση που θα έχουν ήδη πάρει από τον 6ο κύκλο και θα τους πιστωθεί η διαφορά.

Στο σημείο αυτό μπαίνει η διάρκεια του lockdown στην εξίσωση του επόμενου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής
. Αν έχουμε δηλαδή άνοιγμα της οικονομίας για κλειστούς κλάδους της οικονομίας όπως π.χ. το λιανεμπόριο από την δεύτερη ή την 3η εβδομάδα του Μαρτίου, τότε οι ενισχύσεις στο κλάδο θα συρρικνωθούν σημαντικά. Τούτο διότι, κατ' αρχήν, από το τελικό ποσό της ενίσχυση θα αφαιρεθεί η ενίσχυση που θα έχει ήδη εισπραχθεί από τον τωρινό κύκλο για τον Ιανουάριο.

Η κάλυψη της απώλειας του τζίρου θα περιλάβει το σύνολο του Φεβρουαρίου που θα κυλήσει σε lockdown. Για τον Μάρτιο όμως, αν υπάρχει μερικό (με περιορισμούς) ή ολικό άνοιγμα και επαναληφθεί και το φαινόμενο του δεύτερου 15ήμερου του Ιανουαρίου που έφερε μαζικά τους καταναλωτές στα καταστήματα, η μείωση τζίρου μπορεί να είναι μηδενική ή μπορεί και να προκύψει και αύξηση τζίρου για κάποιες επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν.

Βασικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η περίοδος αναφοράς που θα ληφθεί υπ’ όψιν την μείωση του τζίρου. Στον τρέχοντα κύκλο είναι σαφές ότι η μείωση τζίρου για τον περασμένο Ιανουάριο θα έχει ως περίοδο αναφοράς το πρώτο μήνα του 2020, αφού τότε η οικονομία λειτουργούσε κανονικά.

Αν όμως στον 7ο κύκλο περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 τότε, αν κάποιοι κλάδοι από τους κλειστούς ανοίξουν, οι ενισχύσεις θα είναι πολύ χαμηλές.

Τα σενάρια

Θεωρητικά, η λύση θα ήταν να συγκριθεί ο τζίρος του πρώτου τριμήνου του 2020 με εκείνο του 2019. Ωστόσο, ο κανονισμός της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις προβλέπει ότι αν η ενισχύσεις ξεπεράσουν το 1 έτος (όπως και συνέβη) μπορεί η περίοδος αναφοράς να προκύψει από τον μέσο όρο των συγκρινόμενων περιόδων της εγγύτερης διετίας.

Μεταφραζόμενο στην ελληνική 7η επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτό σημαίνει ο τζίρος για το πρώτο τρίμηνο του 2021, μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο διάστημα είτε του 2020 είτε του 2019 είτε του μέσου όρου τους. Κανείς όμως δεν μπορεί να επιλέξει τώρα, αφού δεν μπορεί να ξέρει τι και πότε θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο. Για τον λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Στις προϋποθέσεις που δεν θα αλλάξουν σε σύγκριση με τον 4ο και τον 5ο κύκλο είναι ότι και ο επόμενος κύκλος θα προβλέπει ελάχιστη μείωση τζίρου 20%, ότι οι ενισχύσεις θα είναι κατά 50% μη επιστρεπτέες και ότι θα υπάρχει και σε αυτόν τον κύκλο ειδική μέριμνα για μεγαλύτερη ενίσχυση στους κλάδους που θα παραμένουν ακόμη κλειστοί με κρατική εντολή.

Πηγή (ΠΑ 19/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ