2021-03-05 16:54:23
Φωτογραφία για Βάψιμο τσιμεντένιων δαπέδων με Stencils
Και τα τσιμέντα ...βάφονται

Τα άστρωτα τσιμεντένια δάπεδα σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι και ό,τι καλύτερο αισθητικά όμως η διαδικασία για να τοποθετήσετε πλακάκια, πλάκες επίστρωσης κλπ έχει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος. Αν λοιπόν στο σπίτι ή το εξοχικό σας υπάρχουν τέτοιες επιφάνειες, ειδικά μικρών διαστάσεων, αυτές μπορούν να αποκτήσουν μια εντελώς διαφορετική και καλαίσθητη όψη αν απλώς ...βάψετε το τσιμέντο με ακρυλικό χρώμα για τοίχους και την βοήθεια Stencils. 

Επίσης ο συγκεκριμένος είναι ο ιδανικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την αντιαισθητική όψη του άστρωτου τσιμέντου σε εξωτερικούς χώρους σε νοικιασμένα σπίτια, όπου δεν έχετε την ευχέρεια ριζικών αλλαγών.  

H γενική διαδικασία δεν είναι δύσκολη, απαιτεί μόνο στοιχειώδη υπομονή και το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά αξίζει τον κόπο. 

Το πρώτο που θα χρειαστεί είναι να καθαρίσετε πολύ καλά το τσιμέντο, με σκληρή βούρτσα και ένα ισχυρό καθαριστικό, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος σκόνης, λιπαροί λεκέδες κλπ. και στη συνέχεια να περάσετε ένα αστάρι για τσιμεντένιες επιφάνειες.  


Αφού στεγνώσει το αστάρι μπορείτε αν θέλετε αρχικά να βάψετε το σύνολο της τσιμεντένιας επιφάνειας με κανονικό ρολό βαψίματος σε όποια άλλη απόχρωση, εκτός του λευκού που συνήθως έχει το αστάρι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό χρωματικό κοντράστ με τα χρώματα που στην συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε στo Stencil. 

Μετρήστε το τσιμέντο και υπολογίστε αναλογικά με το μέγεθος του Stencil που θα χρησιμοποιήσετε πόσες φορές αυτό χωρά να επαναληφθεί τόσο κατά μήκος όσο και κατά πλάτος και σημαδέψτε το σημείο απ΄όπου θα πρέπει να ξεκινήσετε με τα ολόκληρα σχήματα, αφήνοντας ένα κενό στις άκρες του τσιμέντου, όπου στο τέλος θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία ακουμπώντας όσο κομμάτι-σχέδιο του Stencil χωρά. 

Ο υπολογισμός αυτός είναι από τα σημαντικότερα στάδια δουλεύοντας με Stencils σε μεγάλες επιφάνειες, ακριβώς όπως και όταν τοποθετούμε πλακάκια με σχέδια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο και συμμετρικό διαφορετικά μόνο σε κάποιες πλευρές του τσιμέντου, στην άκρη,  θα υπάρχει μια σειρά με όχι ολόκληρο σχέδιο.  



Τα Stencil δαπέδου, σε γεωμετρικά κατά βάση σχέδια, διατίθενται σε διάφορες διαστάσεις αντίστοιχες με τα μικρά ή μεγαλύτερα πλακάκια-πλάκες για δάπεδα ή και ακόμη μεγαλύτερες και ένας πρακτικός τρόπος για να κάνετε σωστό αρχικό υπολογισμό είναι με μολύβι να χωρίσετε το τσιμέντο σε σειρές και στον αντίστοιχο αριθμό τετραγώνων, ώστε να διευκολυνθείτε πολύ στην όλη διαδικασία και η τελική όψη της βαμμένης επιφάνειας να είναι απόλυτα ομοιόμορφη σε όλες τις πλευρές και να δημιουργεί πραγματικά την εντύπωση ότι πρόκειται για πλακάκι.

Ο τρόπος που θα δουλέψετε δεν έχει καμία διαφορά σε σχέση με τον γενικό τρόπο βαψίματος επιφανειών-αντικειμένων με Stencils, εδώ μπορείτε να δείτε σχετικές λεπτομέρειες και αναλυτικές οδηγίες. 



Στερεώστε το Stencil με αυτοκόλλητη ταινία, γεμίστε το σχέδιο με πινέλο-σφουγγαράκι ή μικρό ρολό με τα χρώματα που έχετε επιλέξει, βγάλτε την ταινία, τραβήξτε με προσοχή το Stencil και συνεχίστε ακριβώς δίπλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 

Ανά μερικές εφαρμογές ίσως χρειαστεί να ξεπλένετε το Stencil με νερό αν αυτό έχει περιμετρικά γεμίσει με υπερβολική ποσότητα χρώματος και βεβαίως να θυμάστε πάντα ότι η ποσότητα χρώματος που χρειάζεται κάθε φορά είναι πολύ μικρή και με το πινέλο ή το ρολό πολύ καλά στραγγισμένο. Ένας πρακτικός τρόπος είναι να στραγγίζετε, επιπρόσθετα, το ρολό ή το πινέλο σε  απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν το ακουμπήσετε στο Stencil. 



Ανάλογα με την συνολική επιφάνεια του τσιμέντου μπορείτε και να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλου μεγέθους Stencil μόνο ανά σημεία, χωρίς δηλαδή το σχέδιο να επαναλαμβάνεται σε ολόκληρη την επιφάνειά του, μπορείτε ασφαλώς σχεδόν να ..."ζωγραφίσετε" ένα δάπεδο συνδυάζοντας διαφορετικά σχέδια Stencils και πολλά διαφορετικά χρώματα κλπ. 

Πάντως, αν δεν έχετε εμπειρία σε τέτοιου τύπου πιο "καλλιτεχνικές" εφαρμογές, είναι προτιμότερο για αρχή να επιλέξετε ένα όσο πιο απλό σχέδιο που θα αποτυπώσετε επαναλαμβανόμενα στο τσιμέντο χρησιμοποιώντας μόνο ένα ή δύο το πολύ χρώματα. 



Με χοντρό χαρτόνι που θα πλαστικοποιήσετε με διαφανές αυτοκόλλητο μπορείτε και  να φτιάξετε τα δικά σας Stencil σε όποιο σχέδιο αλλά και μέγεθος  θέλετε. 



Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το βαμμένο τσιμέντο θα πρέπει να περαστεί με ένα προστατευτικό βερνίκι για τσιμεντένιες επιφάνειες που όμως δεν θα δημιουργεί κρούστα-φιλμ που σε λίγο χρόνο θα "ξεφλουδίσει" και που θα βοηθήσει το χρώμα να διατηρηθεί αναλλοίωτο για περισσότερα χρόνια, αν και είναι προφανές ότι η χρήση της επιφάνειας είναι αυτή που κυρίως καθορίζει την αντοχή του αποτελέσματος. Έτσι είναι λογικό ότι π.χ σε προστατευμένες - σκεπασμένες περιοχές που μένουν ανεπηρέαστες  από βροχή-ήλιο, τσιμέντα σε σημεία που έχετε οργανώσει ένα καθιστικό εξωτερικού χώρου και γενικά δάπεδα που δεν καταπονούνται ιδιαίτερα, το αποτέλεσμα θα αντέξει πολύ παραπάνω απ΄όσο π.χ σε ένα εκτεθειμένο σημείο που τα παιδιά κάνουν ποδήλατο. :) 



H ποιότητα του χρώματος επίσης είναι καθοριστική για την αντοχή του αποτελέσματος γι΄αυτό και διαλέξτε ένα πραγματικά ποιοτικό ακρυλικό χρώμα νερού ενδεδειγμένο για εξωτερικούς χώρους. 

Τα τσιμεντένια δάπεδα που θα βάψετε με αυτόν τον τρόπο μπορούν να πλυθούν κανονικά με νερό-λάστιχο, αλλά η συχνή χρήση σκληρών καθαριστικών, χλωρίνης κλπ. είναι προφανές ότι θα τα φθείρει νωρίτερα γι΄αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται.



Γενικά, είναι ένας οικονομικός τρόπος για να αντικαταστήσετε τα πλακάκια, ιδανικός μια μικρά άστρωτα σκεπαστά μπαλκόνια, για σκεπασμένες εισόδους στο σπίτι-εξοχικό αλλά και για σημεία του κήπου ή της αυλής σας που συνηθίζετε να κάθεστε, άστρωτα δάπεδα κάτω από πέργκολες κλπ.



Όμως το ότι σε κάποια χρόνια το χρώμα θα φθαρεί δεν είναι και τόσο αποτρεπτικός λόγος για να μην το επιχειρήσετε και σε μη σκεπαστά σημεία, αφού ασφαλώς το τσιμέντο μπορεί εκ νέου να ξαναβαφτεί με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα σε κάποιο διαφορετικό σχέδιο όταν πια θα έχετε ...βαρεθεί το υπάρχον.  



Stencils δαπέδου θα βρείτε και στην εγχώρια αγορά, στα καταστήματα-eshops με είδη για βάψιμο-κατασκευές, αλλά βεβαίως εκείνη του εξωτερικού διαθέτει πολύ περισσότερες επιλογές και πουθενά δεν θα βρείτε μεγαλύτερη ποικιλία από εδώ. Για επιλογές που διατίθενται στα εγχώρια καταστήματα δείτε εδώ.  

Στο Royal Design Studio εκτός από μεμονωμένα σε πολύ μεγάλη ποικιλία, θα βρείτε και σετ Stencil σε ταιριαστά μεταξύ τους σχέδια ιδανικά για χώρους διακοσμημένους σε ethinc στυλ, για επαγγελματικούς χώρους κλπ.

Το κόστος τους διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος αλλά και την πολυπλοκότητα του σχεδίου, αλλά η συνολική δαπάνη μαζί με το αστάρι, το χρώμα και το βερνίκι που θα χρειαστείτε για να βάψετε ένα δάπεδο, είναι κατά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη για να το στρώσετε με πλάκες-πλακάκια. 





Και * Σε κήπους-αυλές με πολλά άστρωτα σημεία επιλέξτε αυτό που συνήθως κάθεστε, ίσως και κάποιους διαδρόμους γύρω από αυτό και χρησιμοποιώντας το ίδιο σχέδιο.

Το να βάψετε όλα τα τσιμέντα μιας μεγάλης αυλής ή κήπου και μάλιστα με διαφορετικό σχέδιο, αισθητικά θα δημιουργήσει ένα ...παραφορτωμένο και όχι καλαίσθητο αποτέλεσμα.  

* Μελετήστε αρκετά πριν αποφασίσετε ποια θα ήταν τα κατάλληλα χρώματα για τον δικό σας χώρο, ανάλογα και με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που θα υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο. Το ίδιο ακριβώς σχέδιο-Stencil μπορεί να δώσει πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με τις αποχρώσεις που θα χρησιμοποιήσετε και φυσικά σε όλα, αν το θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα του ενός χρώματα. 

* Είναι προφανές ότι σε εντελώς λείες επιφάνειες χωρίς ανομοιομορφίες, εξογκώματα κλπ. το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Γι΄αυτό αν έχετε την δυνατότητα, πριν ξεκινήσετε, σπάστε όσα κομμάτια τσιμέντου πιθανόν εξέχουν ή αν όχι επιλέξτε ένα γεωμετρικό σχέδιο Stencil που κατά το δυνατόν θα "κρύβει" αυτές τις ατέλειες.  

* Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι και για τα χρώματα και κυρίως για να εξοικειωθείτε με την όλη διαδικασία είναι μια ...δοκιμή. Χρησιμοποιείστε ένα μεγάλο χαρτόνι και δουλέψτε αρχικά εκεί σαν να επρόκειτο για ...δάπεδο, ώστε ξεκινώντας την κανονική εφαρμογή όλα να είναι ευκολότερα. 

* Κάποιες κατηγορίες-μάρκες χρωμάτων κιμωλίας είναι επίσης κατάλληλες για την συγκεκριμένη χρήση, απλά διευκρινίστε εξ΄αρχής απ΄όπου τα προμηθευτείτε ότι θα χρησιμοποιηθούν σε δάπεδο εξωτερικού χώρου ώστε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα προϊόντα. 

Δείτε και εδώ έναν εναλλακτικό τρόπο 

για να δώσετε σε τσιμεντένια δάπεδα 

όψη πλακόστρωτου επίσης μόνο με χρώμα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ