2021-03-17 10:06:32
Φωτογραφία για 10 μοναδικοί σταθμοί τρένων σε όλο τον κόσμο
Νιώθω τυχερός που έχω επισκεφτεί τουλάχιστον έναν από τους σταθμούς που πρόκειται να σας παρουσιάσω. Μπορεί όταν χρησιμοποιούμε τρένο να είμαστε βιαστικοί, είτε γιατί πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο μέσο μετά είτε για να προλάβουμε το ίδιο το τρένο, αλλά, πίστεψέ με, εάν ξέρεις ότι αναχωρείς από έναν από τους παρακάτω σταθμούς, όχι απλά δε θα σου περάσει απαρατήρητος, αλλά θα έχεις προγραμματίσει να καταφθάσεις εκεί νωρίτερα για να τον απαθανατίσεις.

1. Gare Liège-Guillemins, Λιέγη

Πρόκειται για τον κεντρικό σταθμό της Λιέγης. Ο σύγχρονος αυτός σταθμός με ατσάλινη και θολωτή οροφή σχεδιάστηκε από τον διάσημο Καταλανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.

2. Gare Du Nord, Παρίσι

Ένας από τους παλιότερους, πολυσύχναστους και ιδιαίτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς στον κόσμο βρίσκεται στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού και είναι ο Gare du Nord. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jacques Hittorf το 1861 σε ένα μοντέρνο νεοκλασικό ρυθμό, με μια μαγευτική πρόσοψη διακοσμημένη με 23 αγάλματα διάσημων γλυπτών, με το καθένα να εκπροσωπεί έναν προορισμό που εξυπηρετείται από τη σιδηροδρομική γραμμή.


3. São Bento, Πόρτο

Ο σταθμός São Bento κτίστηκε το 1896 στην πόλη του Πόρτο, στη βορειοδυτική ακτή της Πορτογαλίας, αλλά το κτήριο, με τη γαλλική αναγεννησιακή του πινελιά, εγκαινιάστηκε επίσημα το 1916. Τον Μάρτιο που μας πέρασε είχα την τύχη να επισκεφτώ αυτόν τον σταθμό και να έχω και αρκετή ώρα στη διάθεσή μου να τον εξερευνήσω! Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε περισσότερο σαν μουσείο, παρά σαν σιδηροδρομικός σταθμός.

4. Kanazawa Station, Καναζάβα

Ο σταθμός αυτός αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο για την πόλη της Καναζάβας. Στην ανατολική είσοδο του σταθμού υπάρχει ένας γυάλινος θόλος που ονομάζεται «Motenashi Dome» και μοιάζει με τεράστια ομπρέλα, ενώ έξω από τον σταθμό υπάρχει μια ξύλινη πύλη που ονομάζεται «Tsuzumi-mon».

5. Southern Cross Station, Μελβούρνη

Η σχεδίασή του επικεντρώνεται στην οροφή που μοιάζει με αμμόλοφο και καλύπτει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Η οροφή αυτή αποτελεί σύμβολο της αειφόρου αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε ως μέτρο αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού ζητήματος της χώρας.

6. Chhatrapati Shivaji Terminus, Μουμπάι

Στην καρδιά της Μουμπάι, το Chhatrapati Shivaji Terminus είναι ένας σιδηροδρομικός σταθμός του 19ου αιώνα που είναι γνωστός για τον αρχιτεκτονικό συνδυασμό του νεογοτθικού ρυθμού με παραδοσιακά ινδικά χαρακτηριστικά.

7. Grand Central Terminal, Νέα Υόρκη

Κτισμένο το 1913, το Grand Central Terminal είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης και ο πιο πολυσύχναστος σιδηροδρομικός σταθμός στις ΗΠΑ.

8. Komsomolskaya, Μόσχα

Ο σταθμός Komsomolskaya είναι ο πιο όμορφος σταθμός μετρό της Μόσχας. Ψηλές οροφές, μαρμάρινες κολόνες με περίτεχνα κιονόκρανα στην κορυφή και επιχρυσωμένες ανάγλυφες συνθέσεις είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά σχεδίασης του σταθμού.

9. Atocha Station, Μαδρίτη

Ο πρώτος και μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός στη Μαδρίτη ξεχωρίζει για την κατασκευή του από ατσάλι και γυαλί, ενώ αποκορύφωμά του είναι οι τροπικοί κήποι που ευθυγραμμίζουν τον δρόμο του.

10. T-Centralen, Στοκχόλμη

Το μετρό της Στοκχόλμης ονομάζεται «Tunnelbana» και φημίζεται ως το μεγαλύτερο έκθεμα τέχνης στον κόσμο μήκους 110 χιλιομέτρων. Σχεδόν κάθε σταθμός έχει τη δίκη του γκαλερί με μοναδικά έργα, όπως ψηφιδωτά, γλυπτά και φωτογραφίες. Ο σταθμός T-Centralen άνοιξε το 1957 και αποτελεί τον σταθμό όπου συναντιούνται όλες οι γραμμές του μετρό. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως τον πιο εντυπωσιακό σταθμό όλης της Στοκχόλμης.

followgeorge.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ