2021-03-26 19:41:33
Φωτογραφία για Self test: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό. Πού θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα
Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής, 26.03.2021, για τον κορονοϊό, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και ανακοίνωσε την διεύρυνση της λίστας των περιοχών που βρίσκονται σε καθεστώς σκληρού lockdown, βρέθηκε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος και μίλησε για το self test κορονοϊού.

Ο υφυπουργός τόνισε πως το self test κορονοϊού θα μπει στην ζωή μας από τις αρχές Απριλίου, ανακοινώνοντας ποιοι θα το κάνουν πρώτοι και για ποιους θα είναι υποχρεωτικό.

Είναι πια σαφές πως το self test θα αποτελέσει ένα εργαλείο ώστε να ανοίξουν συγκεκριμένες δραστηριότητες πιο γρήγορα, όπως το λιανεμπόριο, τα σχολεία και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Το self testing θα είναι προαιρετικό μεν για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό δε σε εβδομαδιαία βάση για τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς που ενέχονται στην επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως:


Τουρισμός

Ναυτιλία - Ακτοπλοΐα

Εστίαση

Λιανεμπόριο

Μεταποίηση

Δικαστήρια

Ως προς τα σχολεία, η κυβέρνηση πρόκειται να νομοθετήσει το υποχρεωτικό τεστ μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ -που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή- θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν, επίσης, τις επόμενες ημέρες οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κοκ.).

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr, στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη.

Η διάθεση των self test θα αρχίσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ εβδομαδιαίως για διάστημα δύο μηνών. Προς αποφυγή συγχρωτισμού την πρώτη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας έως 67 ετών, καθώς είναι εργασιακά ενεργοί.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή. Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Τέλος, κάτι σημαντικό: Αν υπάρχουν συμπτώματα, θα πρέπει οι πολίτες να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε πως η στρατηγική αυτή αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης προς διαχείριση της πανδημίας· είναι καθολικού χαρακτήρα και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις δράσεις -τον τακτικό και στοχευμένο έλεγχο με rapid test στην κοινότητα και φυσικά την εμβολιαστική εκστρατεία του πληθυσμού.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα self test στοχεύουν κυρίως στον έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, δεδομένου πως ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

Η σχετική εκστρατεία των ατομικών τεστ υλοποιείται κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως βάσει όλων των μελετών οι τακτικοί, περιοδικοί έλεγχοι συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.

Υπογράμμισε ότι η διαδικασία του self testing αποτελεί «όπλο» για να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Σημείωσε, όπως ανέφεραν αμφότεροι οι κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα rapid test που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε πως πρόκειται για ρινικά τεστ ή σιέλου, οι οδηγίες χρήσης τους είναι απλές και είναι ειδικά σχεδιασμένα για ατομική χρήση.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale των ΗΠΑ, βάσει της οποίας η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2.8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους.

Στη Σλοβακία, επίσης, η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ