2021-03-29 09:06:56
Φωτογραφία για «Κουρεμένα» ενοίκια: Ποιοι παίρνουν διπλή αποζημίωση έως τις 15 Απριλίου



Μέχρι τις 15 Απριλίου σχεδιάζεται να έχουν πληρωθεί από το δημόσιο, ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους τα μηνιαία μισθώματα Φεβρουαρίου και Μαρτίου, καθώς οι τελευταίοι δικαιούνταν μηδενικά (ή μειωμένα) ενοίκια λόγω πανδημίας.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης να είναι απλουστευμένη, χωρίς την υποβολή νέας αίτησης πέραν αυτής που θα πρέπει να υποβληθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαρτίου για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε (στην Καθημερινή της Κυριακής) «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την καταβολή διπλής αποζημίωσης στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο, χωρίς δήλωση για τον τελευταίο μήνα».



Οι πληρωμές σχεδιάζεται να γίνουν με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων Φεβρουαρίου δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στις επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και δικαιούνται πλήρη απαλλαγή καταβολής ενοικίου ενώ δεν αποκλείονται πρόσθετες ενέργειες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και όσους δικαιούνται «κούρεμα» ενοικίων 40% για κύρια κατοικία ( λόγω αναστολής σύμβασης εργασίας) και φοιτητική στέγη.

Το δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει εξ ολοκλήρου ή στο 40% τα ενοίκια επιχειρήσεων και εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης και τον Απρίλιο καθώς τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται, ενδεχομένως με κάποιες τροποποιήσεις όσον αφορά στην περίμετρο των δικαιούχων.

Παράλληλα, οι πληροφορίες για επέκταση της ισχύος επαγγελματικών μισθώσεων που φέρεται να δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης προκαλούν αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών. Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη εκφράζει την έντονη αντίθεση της σε οποιαδήποτε σκέψη για αναγκαστική παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων εξαιτίας της πανδημίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στη λήψη τέτοιου είδους μέτρων θα πρέπει να τεθεί σειρά προϋποθέσεων που θα προστατεύουν τόσο τους ιδιοκτήτες από τον κίνδυνο επιστροφής στο μεταπολεμικό ενοικιοστάσιο όσο και τους επαγγελματίες που έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως:

Η παρέμβαση να αφορά αποκλειστικά τις μισθώσεις επιχειρήσεων που «έκλεισαν με κρατική εντολή».Η παράταση να περιοριστεί σε χρόνο ίσο με το διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές έμειναν κλειστές.Η ρύθμιση να αφορά ατομικά και αποκλειστικά το μελλοντικό χρόνο λήξης κάθε μίσθωσης, και να μην συνοδεύεται από οποιαδήποτε γενική απαγόρευση προσφυγής στη Δικαιοσύνη ή απαγόρευση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.Η παράταση να ισχύει μόνο για τους συνεπείς στην καταβολή των ενοικίων μισθωτές.Να τερματιστεί η αναγκαστική μείωση των ενοικίων μόλις ανοίξει η αγορά και να προβλεφθεί αναστολή των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων τουλάχιστον κατά ένα τρίμηνο και για τους ιδιοκτήτες που έχουν μετατραπεί σε ομάδα «πληττομένων χωρίς ΚΑΔ».(ΔΕ 29/3/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ