2021-04-14 16:35:09
Φωτογραφία για Προκαταβολές – αναδρομικά: Πότε θα πληρωθούν 36.000 συνταξιούχοι



Πριν το Πάσχα και πιθανότατα την Μεγάλη Τετάρτη θα λάβουν την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους οι εν αναμονή συνταξιούχοι.

Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ το μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή την οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Οι υποβολές αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 36.088 τα στιγμή που εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη υπερβαίνουν τις 150.000.



Η αιτία σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση είναι ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι φοβούνται ότι η χορήγηση της προκαταβολής θα αποτελέσει «άλλοθι» ώστε να καθυστερήσει περισσότερο η έκδοση της οριστικής τους σύνταξης. Το υπουργείο εργασίας πάντως έχει διαβεβαιώσει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Αναλυτικά περίπου ένας στους τρεις εν αναμονή συνταξιούχους υπέβαλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης. Μέσα σε 21 ημέρες υποβλήθηκαν 44.593 αιτήσεις. Από τις 41.366 οριστικοποιημένες αιτήσεις, οι 36.088 πέρασαν στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά πριν από το Πάσχα. Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του συστήματος Άτλας, στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη εκκρεμούσαν 152.949 αιτήσεις συντάξεων.

Η πλειοψηφία των εν αναμονή συνταξιούχων που υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης είναι αγρότες του πρώην ΟΓΑ. Από τις 36.088 αιτήσεις που εγκρίθηκαν ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα, οι 12.314, δηλαδή το 34% προέρχονται από αγρότες του πρ. ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες δεν είχαν μέχρι πρότινος την δυνατότητα να λάβουν προσωρινή σύνταξη. Συνολικά πάντως από τον πρ. ΟΓΑ εκκρεμούσαν στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη περίπου 35.000 αιτήσεις συντάξεων.

Αρκετά λιγότεροι είναι οι εν αναμονή συνταξιούχοι – πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας 9.221 εν αναμονή συνταξιούχοι από το πρώην ΙΚΑ θα λάβουν την προκαταβολή της σύνταξης πριν το Πάσχα, ενώ στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη εκκρεμούσαν στο πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ πάνω από 55.000 αιτήσεις συντάξεων. Αντίστοιχα από ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ υποβλήθηκαν 10.779 αιτήσεις για προκαταβολή ενώ εκκρεμούν περί τις 28.000 αιτήσεις συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως την προκαταβολή δεν δικαιούνται ασφαλισμένοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, που έχουν οφειλές πάνω από ένα πλαφόν κ.α. Οι δικαιούχοι θα λάβουν πριν το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει μέχρι σήμερα την αίτησή τους όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξη τους και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον. Ειδικά για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν νέο αίτημα συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην “Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης” του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή “προκαταβολή σύνταξης”.

Μετά την επεξεργασία, εκδίδεται αυτοματοποιημένα για τους δικαιούχους βεβαίωση χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, η οποία τους κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ημέρα της πληρωμής.

(ΤΕ 14/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ