2021-04-16 20:25:10
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ιπομέα
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Ιπομέα 

Το εντυπωσιακό αναρριχώμενο "Χωνάκι" ή "Πρωινή Χαρά" όπως συχνά αποκαλείται η Ιπομέα, ένα εύκολο και ιδιαίτερα καλλωπιστικό φυτό για κήπους αλλά και μπαλκόνια. 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ετήσιο αναρριχώμενο με ύψος που μπορεί να ξεπεράσει τα 5 μέτρα ενώ και η παράπλευρη ανάπτυξη της Ιπομέας είναι επίσης ιδιαίτερα μεγάλη και φτάνει στα 2-3 μέτρα, έτσι είναι ιδανική για φύτευση σε μάντρες, φράχτες, πέργκολες κλπ.

Τα εντυπωσιακά λουλούδια της σε σχήμα "χωνιού" ανάλογα με την ποικιλία έχουν μωβ, ροζ, μπλε, άσπρη ή κόκκινη απόχρωση με μια ελαφριά διχρωμία στο εσωτερικό τους και αναπτύσσονται κατά μήκος των λεπτών βλαστών, ενώ και το φύλλωμά της είναι ιδιαίτερα πυκνό.

Δεν έχει ανάγκη στήριξης αφού ακόμη και στα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους αφού οι ελικοειδείς βλαστοί "γαντζώνονται" εύκολα τόσο μεταξύ τους όσο και σε όποια επιφάνεια βρίσκεται κοντά στο φυτό όπως τοίχος, συρματόπλεγμα κλπ. 



ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φροντίδα εκτός από συχνό, ακόμη και καθημερινό πότισμα, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Αν φυτευτεί σε ιδιαίτερα ηλιόλουστο σημείο τα λουλούδια της Ιπομέας κλείνουν το βράδυ και ανοίγουν ξανά το πρωί, γι΄αυτό και αποκαλείται "Πρωινή Χαρά" ή "Δόξα του πρωινού", όμως εξίσου ικανοποιητικά αναπτύσσεται και σε ημισκιερές τοποθεσίες και τότε τα άνθη μένουν ανοιχτά σε όλη την διάρκεια του 24ωρου. 

Αν φυτευτεί σε ιδιαίτερα ηλιόλουστο σημείο τα λουλούδια της Ιπομέας κλείνουν το βράδυ και ανοίγουν ξανά το πρωί, γι΄αυτό και αποκαλείται "Πρωινή Χαρά" ή "Δόξα του πρωινού", όμως εξίσου ικανοποιητικά αναπτύσσεται και σε ημισκιερές τοποθεσίες και τότε τα άνθη μένουν ανοιχτά σε όλη την διάρκεια του 24ωρου. 

Η ανάπτυξή της είναι ιδιαίτερα γρήγορη και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να καλύψει σημεία όπως μάντρες, φράχτες κλπ.



 

Ο εμπλουτισμός του χώματος με ένα κοινό λίπασμα για καλλωπιστικά και η καλή αποστράγγισή του ευνοούν την ανθοφορία και γενική ευρωστία της Ιπομέας, ενώ η μοναδική ασθένεια από την οποία μπορεί να προσβληθεί- ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες έντονης ζέστης και υγρασίας- είναι ο τετράνυχος που αν δεν αντιμετωπιστεί με ένα ειδικό ζιζανιοκτόνο έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του φυτού, σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η Ιπομέα αναπτύσσεται "άναρχα" προς όλες τις κατευθύνσεις γι΄αυτό και χρειάζεται στο τέλος του χειμώνα γενναίο κλάδεμα για να διατηρήσει το σχήμα της, ενώ μεμονωμένους βλαστούς ή ξερά κλαδιά  μπορείτε να κόψετε οποιαδήποτε εποχή χωρίς να επηρεαστεί η ανάπτυξή της.  

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Η Ιπομέα ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου και είναι μια πολύ εύκολη επιλογή αναρριχώμενου που θα προσφέρει έντονο πράσινο αλλά και χρώμα σε όποιο σημείο του κήπου ή του μπαλκονιού σας την τοποθετήσετε.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι είναι αυτοφυής, ο πολλαπλασιασμός της γίνεται κυρίως με σπόρους αλλά και μοσχεύματα, ενώ σε όποιο σημείο την φυτέψετε οι σπόροι που θα πέσουν στο έδαφος την επόμενη άνοιξη θα δημιουργήσουν νέα φυτά. 

Δείτε και...





soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ