2021-04-26 20:52:44
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πρίμουλα
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για την Πρίμουλα

Από τα λιγοστά ανθισμένα καλλωπιστικά μέσα στον χειμώνα, αφού η ανθοφορία της Πρίμουλας αρχίζει τον Φεβρουάριο και διαρκεί για κάποιες ποικιλίες έως τον Ιούνιο και εκτός των πολύχρωμων λουλουδιών, καλλωπιστικής αξίας είναι και το φύλλωμά της με τα βαθυπράσινα ανάγλυφης όψης και "βελουτέ" υφής μεγάλα φύλλα. 

Πρόκειται για πολυετές φυτό παρ΄όλο και μετά το τέλος της ανθοφορίας της και σε ολόκληρη την διάρκεια του καλοκαιριού ζωντανοί παραμένουν μόνοι οι βλαστοί που αρχίζουν να γεμίζουν και πάλι με φύλλα και μπουμπούκια προς το τέλος του φθινοπώρου. 

Η Πρίμουλα Ανήκει στα πιο κατάλληλα φυτά για φύτευση σε μικρά και ρηχά δοχεία φύτευσης, αφού η ανάπτυξή της είναι περιορισμένη και μπορεί να φτάσει το πολύ στα 20-30 εκατοστά τόσο στο ύψος όσο και σε παράπλευρη ανάπτυξη, ανάλογα με την ποικιλία.



Οι υβριδικές ποικιλίες είναι πάρα πολλές και διαφέρουν τόσο στο σχήμα-μέγεθος των λουλουδιών όσο και σε χρώμα τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των αποχρώσεων του ροζ, μωβ κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί, με πιο εντυπωσιακά τα φυτά με δίχρωμα ή και τρίχρωμα άνθη.  



Ακριβώς λόγω της μικρής τους ανάπτυξης ιδιαίτερα όμορφα είναι τα διαφορετικής ποικιλίας και απόχρωσης φυτά Πρίμουλας σε μικρά γλαστράκια, κασπώ, καλάθια κλπ. τοποθετημένα μαζί στο ίδιο σημείο, όπως και συνδυασμένα με ψηλότερα και μεγαλύτερα φυτά στην ίδια γλάστρα. 



Εκτός από γλάστρες-ζαρντινιέρες μπορεί βεβαίως να φυτευτεί και απευθείας στο έδαφος για δημιουργία μπορντούρας και διαμόρφωση σε χαμηλά παρτέρια.  



Η Πρίμουλα δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες φροντίδες αρκεί να της εξασφαλίσετε μια ημισκιερή θέση, χωρίς απευθείας έκθεση στον έντονο ήλιο και να την ποτίζετε τακτικά.

Αγαπά ιδιαίτερα το δροσερό περιβάλλον και  έχει ανάγκη από αρκετό νερό και υγρασία αλλά και πολύ καλή αποστράγγιση. Γι αυτό είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε πιατάκι στην γλάστρα ή ποτέ να μην παραμένει ποσότητα νερού σε αυτό που θα ΄χει ως αποτέλεσμα σταδιακά να σαπίσουν οι ρίζες. Το βρέξιμο των φύλλων είναι επίσης κάτι που δεν την ευνοεί, γι΄αυτό και ποτίζετε με ποτιστήρι και όσο πιο προσεκτικά ώστε το νερό να κατευθύνεται αποκλειστικά στο χώμα γύρω από τις ρίζες. 



Ένα λίπασμα γενικής χρήσης για ανθοφόρα, σε υγρή μορφή, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την έτσι κι αλλιώς έντονη ανθοφορία της. 

Ο πολλαπλασιασμός της Πρίμουλας γίνεται με σπόρους στις αρχές της άνοιξης και τα νέα φυτά βλασταίνουν περίπου 2 μήνες μετά την φύτευση ενώ και σε όλα τα φυτώρια τους μήνες ανθοφορίας της θα βρείτε έτοιμα φυτά σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων. 


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ