2021-05-23 07:43:33
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ζέρμπερα
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για την Ζέρμπερα

Η εντυπωσιακή  Αφρικανική Μαργαρίτα! 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Ζέρμπερα είναι από τα πιο δημοφιλή πολυετή καλλωπιστικά για χρήση κυρίως σε μπουκέτα-συνθέσεις-στολισμούς, λόγω των πολύ όμορφων μεγάλων λουλουδιών που ανάλογα με την ποικιλία διαφέρουν σε μέγεθος και αποχρώσεις και για χρήση στην ανθοδετική καλλιεργείται κυρίως σε θερμοκήπια, αφού όπως όλα τα τροπικά λουλούδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Το ύψος του φυτού φτάνει τα 30-50cm, τα λουλούδια της έχουν λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ ή μωβ χρώμα με πιο εντυπωσιακές τις δίχρωμες ποικιλίες ενώ τα μεγάλα και ελαφρά βελουτέ υφής φύλλα της αναπτύσσονται μόνο στην βάση του φυτού, έτσι σε κάθε μίσχο με λουλούδι δεν υπάρχει φύλλωμα. 

Μπορεί θαυμάσια να καλλιεργηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου ενώ βεβαίως είναι από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια και για βάζα στα οποία αντέχει για αρκετές ημέρες.


Η φύτευση σε γλάστρες - ζαρντινιέρες, ώστε σε περιόδους παγωνιάς να μπορεί να μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο είναι προτιμότερη, αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ηλιόλουστα παρτέρια σε περιοχές με ήπιους χειμώνες. 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Αν και συχνά από ερασιτέχνες κηπουρούς η ντελικάτη Ζέρμπερα θεωρείται λουλούδι ...ανθοπωλείου που δύσκολα καλλιεργείται σε γλάστρες, η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για ένα μη απαιτητικό φυτό αρκεί να την προστατέψετε από την παγωνιά, τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού και να της εξασφαλίσετε την υγρασία που χρειάζεται με πότισμα κάθε 1-2 μέρες τους ζεστούς μήνες και πιο αραιό τον υπόλοιπο χρόνο. 

Δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξερών μίσχων-λουλουδιών, ενώ ένα λίπασμα σε υγρή ή κοκκώδη μορφή από την αρχή της άνοιξης και κάθε 15-20 ημέρες θα βοηθήσει πολύ την ανθοφορία της. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Η Ζέρμπερα ανθίζει από το τέλος της άνοιξης και σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους που βρίσκονται στο κέντρο του λουλουδιού και μπορείτε να συλλέξετε όταν αυτό ξεραθεί.

Απλώστε τους σπόρους σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να ξεραθούν και φυλάξτε τους σε κλειστό σακουλάκι για να τους φυτέψετε σε προστατευμένο σπορείο αρχές της επόμενης άνοιξης. Όταν τα νεαρά φυτά φτάσουν σε ύψος περίπου 5-10cm και προς το τέλος της άνοιξης όταν ο καιρός είναι αρκετά ζεστός μπορείτε να τα μεταφέρετε σε εξωτερικό χώρο. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ