2023-02-14 17:14:09
Φωτογραφία για Ζέρμπερα. Από τα πιο όμορφα και πιο ...παρεξηγημένα καλλωπιστικά
H πανέμορφη Αφρικανική μαργαρίτα, όπως συχνά αποκαλείται η Ζέρμπερα

Γενικά χαρακτηριστικά



Gerbera η βοτανολογική ονομασία της και η καταγωγή της από την Ν.Αφρική, για αυτό και συχνά αποκαλείται και Αφρικανική Μαργαρίτα. 

Πολυετή ή ετήσια καλλωπιστική πόα, ανάλογα με το αν καλλιεργείται σε περιοχές με ήπιους χειμώνες ή προστατευμένους χώρους. 

Από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά για χρήση κυρίως σε μπουκέτα-συνθέσεις-στολισμούς, λόγω των πολύ όμορφων λουλουδιών που ανάλογα με την ποικιλία διαφέρουν σε μέγεθος και αποχρώσεις. 

Για χρήση στην ανθοδετική καλλιεργείται κυρίως σε θερμοκήπια αφού, όπως όλα τα τροπικά φυτά,  είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Το ύψος του φυτού φτάνει τα 30-50cm με αντίστοιχη παράπλευρη ανάπτυξη και τα λουλούδια σε σχηματισμό μεγάλης μαργαρίτας έχουν λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ ή μωβ χρώμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές και οι δίχρωμες ποικιλίες.


Τα μεγάλα και ελαφρά βελουτέ υφής φύλλα της αναπτύσσονται μόνο στην βάση του φυτού, έτσι αρκετοί μίσχοι που εμφανίζουν λουλούδια δεν διαθέτουν φύλλωμα.  

Μπορεί θαυμάσια να καλλιεργηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου ενώ βεβαίως είναι από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια και για βάζα στα οποία αντέχει για αρκετές ημέρες.

Η φύτευση σε γλάστρες - ζαρντινιέρες, ώστε σε περιόδους παγωνιάς να μπορεί να μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο είναι προτιμότερη, όμως ευδοκιμεί χωρίς πρόβλημα και σε παρτέρια. 

Αν και συχνά η ντελικάτη Ζέρμπερα θεωρείται λουλούδι ...ανθοπωλείου, που δύσκολα καλλιεργείται από ερασιτέχνες στην κηπουρική, η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για ένα μη απαιτητικό φυτό αρκεί να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση.

Θέση: Ευδοκιμεί ιδανικά σε ηλιόλουστα ή ελαφρώς ημισκιερά σημεία, όμως θα πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο του μεσημεριού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και από σημεία με έντονο αέρα. 

Πότισμα: Χρειάζεται συχνό πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2 ημέρες τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού.

Ανάμεσα στα ποτίσματα το χώμα θα πρέπει να έχει ελαφρά στεγνώσει και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση, ώστε να μην διατηρείται μόνιμα υγρό κάτι που έχει σαν συνέπεια το σάπισμα των ριζών. 

Στην διάρκεια του ποτίσματος κατευθύνετε το νερό στις ρίζες αποφεύγοντας το βρέξιμο σε φύλλωμα και λουλούδια. 

Μίσχοι ιδιαίτερα ευλύγιστοι που αναγκάζουν τα λουλούδια να γέρνουν προς το έδαφος όπως και κίτρινες κηλίδες στα φύλλα είναι σημάδια πως το φυτό δεν λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα νερού ή η υγρασία στο χώμα του είναι υπερβολική. 

Κλάδεμα: Ανήκει στα είδη που δεν χρειάζονται κλάδεμα. 

 

Λίπανση: Μικρή ποσότητα από ένα πλήρες ενισχυτικό σε μορφή κόκκων ή υγρή μορφή κάθε 15-20 ημέρες από την άνοιξη, εκτός των διαστημάτων του καλοκαιριού που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία της.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Ζέρμπερα ανθίζει από το τέλος της άνοιξης και σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται κυρίως με σπόρους που βρίσκονται στο κέντρο του λουλουδιού και μπορείτε να συλλέξετε όταν αυτό ξεραθεί.

Απλώστε τους σπόρους σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να ξεραθούν και φυλάξτε τους σε κλειστό σακουλάκι για να τους φυτέψετε σε προστατευμένο σπορείο αρχές της επόμενης άνοιξης. Όταν τα νεαρά φυτά φτάσουν σε ύψος περίπου 5-10cm και προς το τέλος της άνοιξης όταν ο καιρός είναι αρκετά ζεστός μπορείτε να τα μεταφέρετε σε εξωτερικό χώρο. 

Συχνά, αν μετά το τέλος της ανθοφορίας κοπεί ολόκληρο το επίγειο τμήμα του, το ίδιο φυτό βλασταίνει ξανά την επόμενη χρονιά. Αυτά τα φυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν και με διαίρεση των ριζών στις αρχές της άνοιξης.  

Σε όλα τα φυτώρια από τις αρχές της άνοιξης θα βρείτε αναπτυγμένα φυτά Ζέρμπερας για να προσθέσετε στον κήπο,, το μπαλκόνι αλλά και τα βάζα σας το πανέμορφο αυτό λουλούδι. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ