2021-05-29 07:54:56
Φωτογραφία για Το Μουσείο του Μετρό του Τόκιο.
Η πρώτη γραμμή μετρό στο Τόκιο άνοιξε στις 30 Δεκεμβρίου 1927. Ήταν η γραμμή Γκίνζα από το Ουένο μέχρι την Ασακούσα, μήκους 2,2 χιλιομέτρων, η οποία αποτέλεσε τον πρώτο υπόγειο σιδηρόδρομο της Ασίας. Οι επισκέπτες στο Μουσείο του Μετρό του Τόκιο θα δουν το πρώτο όχημα που έκανε τη διαδρομή καθώς και πολλά άλλα εκθέματα της ιστορίας αλλά και της σύγχρονης εποχής του υπόγειου σιδηρόδρομου της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Το μουσείο βρίσκεται στον σταθμό Κασάι στην γραμμή Τόζαι (Tokyo Metro Tοzai Line), περίπου 25 λεπτά ανατολικά του Σταθμού του Τόκιο.

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©IAPONIA.GR

Η είσοδος του μουσείου

Οι επισκέπτες περνούν τις μπάρες όπως σε σταθμούς του Μετρό

Το όχημα που έκανε τη διαδρομή από το Ουένο μέχρι την Ασακούσα στην πρώτη γραμμή του μετρό του Τόκιο. Είναι το 1001 της σειράς 1000. Έχει ανακαινισθεί πλήρως και αποτελεί Σημαντική Πολιτιστική Ιδιοκτησία.Στο εσωτερικό του 1001


Αντίγραφο της αφίσας που σχεδιάστηκε για την έναρξη του μετρό το 1927. Ήταν δημιουργία ενός από τους σημαντικότερους γραφίστες της εποχής, του Χισούι Σουγκιούρα, ο οποίος ήταν και ο αρχισχεδιαστής του πολυκαταστήματος Μitsukoshi.

Το όχημα 301 κατασκευάστηκε για την εξυπηρέτηση της γραμμής Μαρουνοούτσι (μεταξύ των σταθμών Ικεμπούκουρο και Οτσανομίζου) που άνοιξε το 1954. Μεταφέρθηκε στο μουσείο το 2002.

Το εσωτερικό του οχήματος 301

Το όχημα 129 της σειράς 100 που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία το 1938 για το άνοιγμα της γραμμής μεταξύ των σταθμών Σιμπούγια και Σινμπάσι. Το 1941 άλλαξε χρώμα σε πορτοκαλί. Εξυπηρετούσε τη γραμμή Γκίνζα μέχρι το 1968.

Ο «πατέρας» του μετρό του Τόκιο, Νοριτσούγκου Χαγιακάουα (1881-1942). Προτομή του βρίσκεται και στο Σταθμό της Γκίνζα.

Φουκούτοσιν, η 13η και τελευταία γραμμή του μετρό. Βρίσκεται στο μεγαλύτερο βάθος από όλες τις γραμμές, με μέσο όρο τα 27 μέτρα. Το πιο βαθύ σημείο είναι 35 μέτρα.

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να γίνουν οδηγοί του μετρό στους προσομοιωτές.

Τέλος, είδαμε και την Ελλάδα! Στις οθόνες με τα μετρό όλου του κόσμου υπάρχει και ο Ηλεκτρικός της Αθήνας, η γραμμή μετρό 1. Ο Ηλεκτρικός (ξεκίνησε το 1869 σαν ατμοκίνητος), δηλαδή η γραμμή «Πειραιάς – Κηφισιά», χαρακτηρίζεται από το 1904 ως η πρώτη γραμμή προδιαγραφών μετρό στην Ελλάδα.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του μουσείου είναι το κατάστημά του (δεξιά στη φωτογραφία). Με πολλά όμορφα αναμνηστικά!

iaponia.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ