2021-06-23 12:44:24
Φωτογραφία για Ατραξιόν ο Οδοντωτός! Ο ΟΣΕ έχει καταθέσει πρόταση να χαρακτηριστεί τουριστική η γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα.
Μια άλλη δυναμική στον τουρισμό των Καλαβρύτων μπορεί να δώσει τα επόμενα χρόνια το τρενάκι του Οδοντωτού, εφόσον προχωρήσει και γίνει θετική η πρόταση που έχει ετοιμάσει ο ΟΣΕ, από το υπουργείο Υποδομών για την αξιοποίηση της γραμμής.

Αναφερόμαστε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον ΟΣΕ σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής για τον χαρακτηρισμό της γραμμής Διακοπτό – Καλάβρυτα ως τουριστικής.

Η προοπτική αυτή, πέρα από την αναβάθμιση της γραμμής και την κατασκευή νέων σταθμών, θα φέρει αυτόματα την αύξηση των δρομολογίων του Οδοντωτού, κατά συνέπεια και την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στα Καλάβρυτα.

700 με 800 επισκέπτες την ημέρα

Η αύξηση αυτή έχει την δυναμική για να ανέλθει στους 700 με 800 τουρίστες την ημέρα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με τον χαρακτηρισμό της γραμμής ως τουριστική τα δρομολόγια εκτιμάται ότι θα γίνουν έξι με οχτώ σε καθημερινή βάση, ενώ το τραινάκι έχει μέγιστο αριθμό χωρητικότητας 150 επιβάτες.


Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος τι μπορεί να σημαίνει για την αγορά των Καλαβρύτων, τα εμπορικά της μαγαζιά, τα καταστήματα εστίασης, αλλά και τα ξενοδοχεία της, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημαντικά τα οφέλη και για την Αιγιάλεια

Όμως τα οφέλη, δεν αφορούν απλά και μόνο τα Καλάβρυτα. Είναι εξίσου σημαντικά και για την Αιγιάλεια αφού το τρενάκι ξεκινά από το Διακοπτό και η αύξηση των επισκεπτών – επιβατών θα δώσει σίγουρα μία άλλη πνοή και στην εκεί αγορά.

Ο χαρακτηρισμός της γραμμής του Οδοντωτού είναι ένα έργο που θα αναδείξει επί της ουσίας τουριστικά όλη την περιοχή της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων, δίνοντας μια ακόμα μεγαλύτερη κίνηση στα παραθεριστικά μέρη και κάνοντας γνωστά εκείνα που ο πολύς ο κόσμος καν δεν γνωρίζει.

Στην θετική κατεύθυνση οι συζητήσεις

Το σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις επαφές που έχουν γίνει, το όλο θέμα είναι στη σωστή κατεύθυνση και το υπουργείο Υποδομών που θα έχει και την τελική απόφαση, βλέπει την προοπτική αυτή με θετικό μάτι.

Άλλωστε, η πρόταση είναι εμπεριστατωμένη και ο χαρακτηρισμός της γραμμής του Οδοντωτού ως τουριστικής θα δώσει και τα ανάλογα εμπορικά οφέλη και στη διαχειρίστρια εταιρεία, αυξάνοντας τον αριθμό των εισιτηρίων και τα κέρδη της.

Μια από τις ωραιότερες διαδρομές

Το πόσο έχει αγαπηθεί το τραινάκι του Οδοντωτού από τους φίλους του σιδηρόδρομου, από τους ταξιδιώτες και τους λάτρεις της φύσης είναι γνωστό.

Η γραμμή του ιστορικού αυτού τρένου που φέτος κλείνει 125 χρόνια ζωής, περνάει μέσα από την καρδιά του βουνού, του περίφημου φαραγγιού του Βουραϊκού.

Η διαδρομή έχει χαρακτηριστεί από τα σημαντικότερα ταξιδιωτικά περιοδικά της υφηλίου, σαν μία από τις ομορφότερες διαδρομές του κόσμου με το τρένο.

Η all season τουριστική ατραξιόν του Οδοντωτού

Πέρα από την φυσική ομορφιά και το σκηνικό που έχει την ευκαιρία να απολαύσει ο επιβάτης, το τρενάκι του Οδοντωτού, λόγω της ιστορίας του αποτελεί από μόνο του μια τουριστική ατραξιόν για την περιοχή των Καλαβρύτων και όχι μόνο.

Είναι ο βασικός λόγος που ένα μέρος ορεινό, όπως τα Καλάβρυτα, έχει μια κάποια επισκεψιμότητα και τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το τρενάκι είναι γνωστό σε όλους τους ξένους τουρίστες που αποφασίσουν να ανέβουν στην όμορφη γραφική πόλη μες στην καρδιά του καλοκαιριού.

Από αυτή την άποψη ο Οδοντωτός και η γραμμή του, έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ως τουριστικός πόλος, σε σύγκριση με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, που αποτελεί και τον κύριο μαγνήτη του τουρισμού της πόλης.

Μπορεί να έχει διάρκεια όλο τον χρόνο και όχι μόνο για μερικούς μήνες, αποτελώντας έτσι την λύση σε ένα χρόνιο γρίφο που αναζητούν οι ξενοδοχειακοί παράγοντες και γενικότερα η αγορά των Καλαβρύτων, στην επιμήκυνση δηλαδή της τουριστικής σεζόν για την πόλη τους.

Επέκταση της γραμμής προς Αγία Λαύρα

Ταυτόχρονα, η τουριστική ατραξιόν του Οδοντωτού και η προοπτική της γραμμής του ως τουριστικής, μπορεί να συνδυαστεί με την ανάδειξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού, με τον σχεδιασμό του έργου που έχουν στα υπόψη τους οι φορείς για την επέκταση της γραμμής του Οδοντωτού στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας.

Ένα έργο πνοής που εφόσον προχωρήσει και γίνει πραγματικότητα θα φέρει άλλον «αέρα» στον θρησκευτικό τουρισμό στον οποίο τα Καλάβρυτα και η περιοχή της Αιγιαλείας έχει δείξει μία αξιόλογη δυναμική, κυρίως λόγων των πολλών και ιστορικών μοναστηριών της.

dete.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ