2021-07-15 12:26:40
Φωτογραφία για Ιδέες, τρόποι & οδηγίες για να φτιάξετε Ξύλινα Καραβάκια
DIY Ξύλινα Καραβάκια

Tα ξύλινα καραβάκια, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και τα επιμέρους επιπρόσθετα στοιχεία τους, αποτελούν ίσως το ομορφότερο και πιο φυσικό αντικείμενο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε καλοκαιρινές διακοσμήσεις - συνθέσεις. 

Το κεντρικό ξύλινο μέρος τους μπορεί να δημιουργηθεί από θαλασσόξυλα αλλά και κάθε είδους φυσικό ξύλο -που το σχήμα του εξυπηρετεί για την συγκεκριμένη χρήση- και να πλαισιωθεί από λεπτά ξερά κλαδιά-καλάμι, σπάγγο-σκοινί και κάθε τύπο υφάσματος. 

Η βασική διαδικασία κατασκευής, για το κλασσικό σχέδιο καραβιού, είναι ίδια ανεξάρτητα από τα είδη ξύλου  - πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε. 

Το κεντρικό οριζόντιο ξύλο θα πρέπει αρχικά να τρυπηθεί-σκαφτεί, με τρυπάνι ή όποιο άλλο αιχμηρό εργαλείο σας εξυπηρετεί -ανάλογα με την σκληρότητα του ξύλου που θα χρησιμοποιήσετε- έτσι ώστε να δημιουργηθεί το σημείο στο οποίο και με την βοήθεια κόλλας ή σιλικόνης θα σταθεροποιήσετε το ...κατάρτι. 


Για να φτιάξετε τα πανιά τοποθετείστε τον ξύλινο σκελετό του καραβιού πάνω στο ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε και σχεδιάστε με μολύβι το σχήμα τους στο κατάλληλο μέγεθος. Κόψτε το ύφασμα και γαζώστε-ράψτε ή κολλήστε με κόλλα τις άκρες του.  

Τα πανιά στο επάνω μέρος τους μπορούν να στερεωθούν στο κάθετο ξύλο με σκοινάκι που θα ράψετε στην άκρη τους, ενώ για να τα δέσετε με τον ίδιο τρόπο στα δύο πλαϊνά μέρη θα χρειαστεί πριν να βιδώσετε-καρφώσετε στις άκρες του κάτω ξύλου βίδες ξύλου με στρογγυλή άκρη (βιδοθηλιές) ή και ένα απλό καρφί.

Τέτοιες βίδες-στριφόνια θα βρείτε σε διάφορα μεγέθη σε όλα τα χρωματοπωλεία-καταστήματα με εργαλεία, ενώ όπου θελήσετε να δέσετε ξύλα μεταξύ τους θα το κάνετε με απλό σπάγγο-σκοινί ή και ενισχύοντας τα σημεία της ένωσης με πιστόλι σιλικόνης.

Το βασικό αυτό σχέδιο για τον σκελετό του καραβιού μπορεί ασφαλώς να εμπλουτιστεί με πρόσθετα κάθετα ξύλα, σκοινάκια που θα στερεώσετε πάνω στο κεντρικό κάτω μέρος με τον ίδιο τρόπο κλπ. 

Η όψη των ξύλινων καραβιών, ανεξάρτητα από το σχέδιό τους, καθορίζεται κυρίως από το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε για τα πανιά. 

Λευκό-μπεζ καραβόπανο, ριγέ μοτίβα σε άσπρες-μπλε-κόκκινες αποχρώσεις και λινάτσα είναι οι πιο κλασσικές επιλογές σε υφάσματα, για καραβάκια με απόλυτα καλοκαιρινό ύφος.  

Όμως πολύ όμορφες και πιο "μοντέρνου" ύφους κατασκευές μπορούν να δημιουργηθούν και με κάθε μονόχρωμο ή εμπριμέ ύφασμα σας αρέσει. 

Ένας πολύ ξεχωριστός τύπος τέτοιων κατασκευών είναι τα καραβάκια που μπορείτε να φτιάξετε χρησιμοποιώντας για τα πανιά διάτρητα λευκά υφάσματα, σεμέν ή δαντέλες. 

Με ξύλα - θαλασσόξυλα, σκοινί και λίγο ύφασμα μπορούν να δημιουργηθούν και πολύ μικρού μεγέθους κρεμαστά καραβάκια, κατάλληλα για καλοκαιρινές κατασκευές τύπου mobile, για διακοσμήσεις εσωτερικών ή και εξωτερικών χώρων.    

Για την δημιουργία του κάτω κεντρικού μέρους του καραβιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περισσότερα από ένα ξύλα-θαλασσόξυλα, που απλώς θα τα κολλήσετε μεταξύ τους με πιστόλι σιλικόνης στον κατάλληλο σχηματισμό. 

Ένας επίσης εντυπωσιακός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ξύλινα καράβια κάθε μεγέθους είναι να τα κολλήσετε -με πιστόλι σιλικόνης- πάνω σε καμβά ή ξύλο, δημιουργώντας πολύ καλαίσθητα και εξαιρετικά οικονομικά καλοκαιρινά κάδρα για το σπίτι ή και το μπαλκόνι σας. 

Χάντρες, μικρά μεταλλικά διακοσμητικά, υφασμάτινα μικρά σημαιάκια, σύρμα αντί για σκοινί, θαλασσινά στοιχεία όπως μικρά κοχύλια, βότσαλα κλπ. είναι κάποια από τα πρόσθετα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ όλες οι κατασκευές μπορούν -με πιστόλι σιλικόνης- να κολληθούν πάνω σε μια επίπεδη βάση από ξύλο, πλατιές πέτρες κλπ. 

Ξύλινα καραβάκια, εκτός από χρήση στην διακόσμηση του σπιτιού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύ ξεχωριστούς και καλαίσθητους στολισμούς σε τραπέζια γάμων-βαφτίσεων, αν πάνω σε ένα μικρό καραβάκι δέσετε ένα τούλι με κουφέτα έχετε φτιάξει πολύ εύκολα μια εξαιρετική εξ΄ολοκλήρου χειροποίητη ...μπομπονιέρα, ενώ σαν πανί μπορεί αντί για ύφασμα να χρησιμοποιηθεί χαρτί μετατρέποντας ένα απλό ξύλινο καραβάκι σε ιδιαίτερα πρωτότυπο ...προσκλητήριο γάμου-βάφτισης. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ