2021-07-30 13:52:08
Φωτογραφία για Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού σε ερώτηση στη βουλή για την λειτουργία του τρένου του Πηλίου.
Σχετικά το Υπουργείο πολιτισμού με έγγραφο του απαντά:

"Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8028/14.7.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το τραινάκι Βόλου-Μηλεών έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α.: ΔΙΛΑΠ/Γ/20387/1282/06.05.1985 (ΦΕΚ 322-Β-1985), συμπεριλαμβανομένου του τροχαίου υλικού και όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων από τον σταθμό του Βόλου έως το σταθμό των Μηλεών, ως σύνολο (κτίρια, γέφυρες, τεχνικά έργα και γραμμές) και ως εκ τούτου προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.

Μελετητής και κατασκευαστής του έργου ήταν ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Το τροχαίο υλικό ήταν βελγικής κατασκευής του 1903 και ανάλογο με την κλίμακα των γραμμών που είχαν άνοιγμα 60εκ., ένα από τα μικρότερα στον κόσμο. Στη μακρόχρονη πορεία του εντάχθηκε αρμονικά στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Αποτέλεσε χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυσιογνωμίας της πόλης του Βόλου και της περιοχής του Πηλίου και λειτουργικό κομμάτι της ζωής των κατοίκων.


Επισημαίνεται ότι, η λειτουργία της γραμμής του τραίνου αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΣΕ, ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002, είναι αρμόδιος για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Το ΥΠΠΟΑ, διά της Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, θα συνδράμει τους αρμόδιους φορείς σε ό,τι αφορά στο έργο συντήρησης και επισκευής των εν λόγω εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου τους, εφόσον κατατεθούν οι αναγκαίες μελέτες."

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Παραθέτουμε την ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης

ΘΕΜΑ: «Καθηλωμένος ο «Μουτζούρης», το τρενάκι του Πηλίου»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Βόλου και σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, οργή επικρατεί σε ξενοδόχους και «tour operators» για την «καθήλωση» του τρένου του Πηλίου. Τουρίστες ζητάνε να κλείσουν διαδρομές, αλλά απογοητεύονται, αφού η σχετική δυνατότητα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ως γνωστόν, ο θρυλικός «Μουτζούρης» αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα στην περιοχή του Πηλίου, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες της περιοχής αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι επιλέγουν πολύ συχνά να ταξιδέψουν στη μαγευτική διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια έως τις Μηλιές, μέσα από ένα μοναδικό φυσικού κάλλους τοπίο, περνώντας μέσα από σήραγγες και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής γέφυρες. Η επανεκκίνηση του τουρισμού στη Μαγνησία συνδέεται άρρηκτα και με την επανεκκίνηση του ιστορικού «Μουτζούρη», γεγονός που όφειλε να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στα θέματα τουρισμού στην εν λόγω περιοχή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να τεθεί σε κίνηση, όσο πιο άμεσα, το ως άνω τρενάκι του Πηλίου και να αρχίσει να εκτελεί ξανά την κλασική του διαδρομή, ως είθισται, κάθε χρόνο τέτοια χρονική περίοδο, παρακάμπτοντας κάθε γραφειοκρατικό «σκόπελο» που θα στεκόταν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τουρισμού του Πηλίου και κατ' επέκταση, της Μαγνησίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ