2021-08-14 08:08:29
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Η 26χρονη που νόσησε ήπια αλλά δεν γλύτωσε την εγκεφαλική φλεγμονή
Η ιδιαίτερη περίπτωση μιας 26χρονης που παρά την ήπια νόσησή της από κορονοϊό, παρουσίασε εγκεφαλική φλεγμονή και επίμονα συμπτώματα μέχρι και τρεις βδομάδες μετά την αρχική μόλυνση μας υπενθυμίζει ότι το νεαρό της ηλικίας δεν προσφέρει πάντα προστασία από τη νόσο

Από την αρχή της πανδημίας, επιστήμονες και γιατροί είχαν προειδοποίησει ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος ακόμα και για τις νεότερες ηλικίες. Μια έκθεση στο Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation από διεπιστημονική ομάδα ειδικών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο San Diego επιβεβαιώνει αυτή την προειδοποίηση παρουσιάζοντας μια ιδιάζουσα περίπτωση νεαρής ασθενούς με εγκεφαλική φλεγμονή, έπειτα από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό υγιούς και νεότερου ηλικιακά ασθενούς, καθώς τέτοιες φλεγμονές είναι πιο κοινές σε ηλικιωμένους ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από κορονοϊό.


Αν και η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, πλέον έχουν παρατηρηθεί και νευρολογικές διαταραχές ανάμεσα στους ασθενείς όπως πονοκέφαλοι, άγχος, κατάθλιψη και γνωστικές διαταραχές, συμπτώματα που συνήθως επιμένουν και μετά την αρχική νόσηση υποδηλώνοντας τη μακρά Covid.

Η 26χρονη βρέθηκε θετική στον ιό τέσσερις μέρες μετά από πτήση στα μέσα του Μαρτίου του 2020, στις αρχικές φάσεις της πανδημίας. Αρχικά, παρουσίασε ήπια συμπτώματα τα οποία όμως επιδεινώθηκαν δύο με τρεις βδομάδες αργότερα. Δυσκολευόταν να κουνήσει το αριστερό της πόδι ενώ παράλληλα ένιωθε αδύναμο όλο το αριστερό μέρος του σώματός της. Παρόλα αυτά, η ψυχική της υγεία και η γνωστική της ικανότητα δεν επηρεάστηκαν, ενώ δεν εμφάνισε καθόλου πονοκεφάλους.

Όταν υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, τα αποτελέσματά της έδειξαν πολλαπλές βλάβες στη δεξιά μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου, μια περιοχή που σχετίζεται με τον έλεγχο της κίνησης αλλά και την αίσθηση εν γένει στην αριστερή πλευρά του σώματος. Η βιοψία έδειξε ότι είχε αγγειίτιδα του κεντρικού νευρικού συστήματος, είχε προκληθεί δηλαδή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Για την αντιμετώπισή της, οι γιατροί σύστησαν μια σειρά από θεραπείες με βάση τα κορτικοστεροειδή, ενώ σε βάθος χρόνου λάμβανε ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή και έπειτα από έξι μήνες οι αγωγές απέδωσαν καρπούς, μιας και οι αλλοιώσεις είχαν μειωθεί χωρίς να εμφανιστούν καινούριες. Μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να λαμβάνει ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή.

Μιας και αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση υγιούς και νεότερα ηλικιακά ασθενούς η επικεφαλής και συγγραφέας της έρευνας Jennifer Graves, νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο San Diego και αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου σημειώνει πως: «Το περιστατικό αυτό είναι μια υπενθύμιση για τους ερευνητές και τους κλινικούς γιατρούς να εξετάζουν αυτές τις σοβαρές πιθανές επιπλοκές στον εγκέφαλο ακόμη και σε νεαρούς ασθενείς και σε εκείνους με αρχικά ήπια συμπτώματα της Covid-19».
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ