2021-08-17 12:36:40
Φωτογραφία για Οι Ιάπωνες θα αναζητήσουν ίχνη ζωής στον Φόβο
Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) θα αναζητήσει ίχνη ζωής στο Φόβο τον έναν από τους δύο δορυφόρους του Άρη. Ο Άρης διαθέτει δύο δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο. Είναι δύο μικροί σε μέγεθος δορυφόροι που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον πλανήτη.

Ο Φόβος περιφέρεται εγγύτερα στον πλανήτη του από κάθε άλλο φυσικό δορυφόρο στο ηλιακό μας σύστημα. Στην ουσία πρόκειται για δύο διαστημικούς βράχους το σχήμα και η τροχιά των οποίων πονοκεφαλιάζουν επί δεκαετίες τους επιστήμονες.

   

 Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για την ύπαρξη τους. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για δύο αστεροειδείς που παγιδεύτηκαν από την βαρύτητα του Άρη και μετατράπηκαν σε δορυφόρους του. Άλλοι θεωρούν ότι είναι προϊόντα κάποιας σφοδρής σύγκρουσης του Άρη με ένα γιγάντιο αστεροειδή. Άλλη θεωρία είναι ότι πρόκειται για δύο κομμάτια ενός μεγάλου σε μέγεθος δορυφόρου που είχε ο Άρης και για κάποιο λόγο καταστράφηκε.


Αν και γεωατμοσφαιρικά αδιάφοροι οι δύο δορυφόροι εξαιτίας της κοντινής τους απόστασης τους από τον Άρη έχουν προκαλέσει την προσοχή των διαστημικών υπηρεσιών που θέλουν να πραγματοποιήσουν επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Έχουν εκπονηθεί κάποια σχέδια για να πραγματοποιηθούν σε κάποιον από τους δύο δορυφόρους επανδρωμένες αποστολές ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα η προσπάθεια να φτάσουμε στο έδαφος του Άρη. Να αποτελέσουν δηλαδή οι δύο δορυφόροι ένα είδος βάσης που θα υποστηρίξει την παρουσία των ανθρώπων στον Άρη.

Επιστήμονες της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA) έχουν αναπτύξει μια νέα ενδιαφέρουσα θεωρία και εκπονούν ένα σχέδιο για να εξετάσουν την ορθότητα της. Όπως συνέβη και στη Γη έτσι και στον Άρη ο πλανήτης δέχθηκε πολλές φορές «επισκέψεις» γιγάντιων αστεροειδών οι πτώσεις των οποίων ήταν κατακλυσμιαίες. Σύμφωνα με την θεωρία που ανέπτυξαν οι επιστήμονες της JAXA κάποια από αυτές τις συγκρούσεις εκτόξευσε στο Διάστημα εκτός από κάθε είδους υλικά και μικροβιακές μορφές ζωής που είχαν αναπτυχθεί στον Άρη ή ενδεχομένως υπήρχαν (και) στον αστεροειδή.

Αν συνέβη κάτι τέτοιο εξαιτίας της πολύ κοντινής απόστασης του Άρη με τον Φόβο είναι πιθανό κάποιες από αυτές τις μορφές ζωής να κατέληξαν στον μικρό δορυφόρο. Οι επιστήμονες της JAXA θεωρούν ότι το περιβάλλον του Φόβου δεν ήταν φιλικό για αυτές τις μορφές ζωής και δεν κατάφεραν να επιβιώσουν για πολύ εκεί. Όμως τα ίχνη τους έχουν παραμείνει στην επιφάνεια του Φόβου και οι επιστήμονες της JAXA σχεδιάζουν μια αποστολή για να εντοπίσει αυτά τα ίχνη και να μάθουμε έτσι με αυτόν τον έμμεσο τρόπο τι είδους ζωή υπήρχε κάποτε στον Κόκκινο Πλανήτη.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1761415/isos-i-zoi-na-ektokseutike-apo-ton-ari-se-ena-doruforo-tou – https://www.independent.co.uk/space/mars-moon-phobos-alien-life-ancient-extinct-b1902063.html
tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ