2021-09-08 14:21:21
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ερυθρίνη
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για την Ερυθρίνη

Πολυετής και φυλοβόλλος δενδροοειδής θάμνος ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας, λόγω των πολύ εντυπωσιακών κατακόκκινων λουλουδιών του.  

Γενικά Χαρακτηριστικά

Erythrina Crista-Galli η βοτανολογική ονομασία της Ερυθρίνης που συχνά αναφέρεται και ως Coral Tree (Δέντρο των κοραλλιών) λόγω της πολύ ιδιαίτερης μορφολογίας των λουλουδιών της.

Με καταγωγή απο την Ν.Αμερική και εθνικό φυτό της Αργεντινής στο φυσικό της περιβάλλον και σε κλιματολογικές συνθήκες με πολύ ήπιους χειμώνες αναπτύσσεται σε μορφή δέντρου που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 8-10 μέτρα.

Στο εύκρατο κλίμα της Μεσογείου διατηρείται συνήθως σε μορφή δενδροειδούς θάμνου με ύψος 1,5-2,5 μέτρα και αντίστοιχη παράπλευση ανάπτυξη. 

Είναι κατάλληλη για φύτευση τόσο σε κήπους όσο και δοχεία φύτευσης και τα εντυπωσιακά κοραλοκόκκινα άνθη της προσφέρουν πολύ έντονο χρώμα σε όποιο σημείο και αν τοποθετηθεί.


Μπορεί να καλλιεργηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου, ειδικά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της, τοποθετημένη σε σημείο με αρκετό έμμεσο φως και σχετικά ζεστό περιβάλλον που να διαθέτει την απαιτούμενη υγρασία, μακριά από θερμαντικά - κλιματιστικά σώματα. 



Τα πολύ ιδιαίτερα λουλούδια της Ερυθρίνης που διαθέτουν ένα πολύ διακριτικό άρωμα εμφανίζονται σε συστοιχίες δημιουργώντας πανέμορφα κατακόκκινα "μπουκέτα", το πυκνό της φύλλωμα αποτελείται από μεσαίου μεγέθους τριγωνικά φύλλα με δερματώδη υφή, ενώ οι βλαστοί κυρίως στο πιο κοντινό του κορμού τμήμα φέρουν μικρά αγκάθια. 



Φροντίδα

Πρόκειται για είδος όχι ιδιαίτερα απαιτητικό στην καλλιέργειά του και όπως όλα τα δέντρα-θάμνοι μεγάλης ανάπτυξης χρειάζεται απλά λίγη περισσότερη φροντίδα και προστασία κυρίως από το υπερβολικό ψύχος αλλά και την ζέστη, στα αρχικά στάδια ανάπτυξή της. 

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Η Ερυθρίνη φυτεύεται σε σημεία πλήρως ηλιόλουστα. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ελαφρά σκιερές θέσεις αλλά η ανθοφορία της είναι μειωμένη, ενώ θα πρέπει να είναι  προστατευμένη από τον βοριά. 

Γενικά, για να βοηθήσετε το φυτό να αναπτυχθεί σωστά και να είναι ευκολότερο να το προστατέψετε κυρίως από το υπερβολικό ψύχος μετακινώντας το σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, προτιμήστε αρχικά την φύτευση σε γλάστρα και την τοποθέτηση στην οριστική της θέση όταν η Ερυθρίνη θα είναι πλέον εύρρωστη και αρκετά αναπτυγμένη.

Λόγω της ταχείας ανάπτυξής της επιλέξτε μεγάλου μεγέθους και ανθεκτική γλάστρα, αν νομίζετε ότι χρειάζεται μεταφύτευση αυτή θα πρέπει να γίνεται αρχή της άνοιξης και αφού παρέλθουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ για φυτεύσεις σε παρτέρια τοποθετείστε την σε ελεύθερα σημεία ώστε να έχει τον απαιτούμενο χώρο για να αναπτυχθεί.

  

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο πότισμα, κάθε 2-3 ημέρες στο ζεστό διάστημα του καλοκαιριού, ανάλογα βεβαίως και με τις κλιματολογικές συνθήκες και πολύ πιο αραιό ή και καθόλου πότισμα στην διάρκεια του χειμώνα, αν  η υγρασία του περιβάλλοντος και η βροχή επαρκούν για την τροφοδοσία του φυτού σε νερό.  

Λίπανση: Ένα ενισχυτικό σκεύασμα για καλλωπιστικά σε μικρή ποσότητα αλλά συστηματικά κάθε 3-4 εβδομάδες στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία και την γρηγορότερη ανάπτυξή της. 

Κλάδεμα: Στο τέλος του καλοκαιριού κλαδέψτε το φυτό για να διατηρηθεί στο ύψος που επιθυμείτε ενώ και το αραίωμα των εσωτερικών βλαστών, σε ενήλικα φυτά, ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξή τους. Αν θέλετε η Ερυθρίνη να αναπτυχθεί σε μορφή δέντρου  περιοριστείτε στην αφαίρεση αδύναμων-ξερών βλαστών και το κόψιμο μόνο όσων χρειάζεται για να διατηρεί το συμπαγές σχήμα της και ταυτόχρονα ο αέρας να κυκλοφορεί ανάμεσα στο φύλλωμα. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Ερυθρίνη ανθίζει από τον  Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο όμως ανθοφορούν μόνο ενήλικα φυτά, μετά τα 2-3 χρόνια από την αρχική τους φύτευση. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται σπόρους με διαίρεση των ριζών αλλά κυρίως με σπόρους.

Όταν τα άνθη της μαραθούν εμφανίζονται οι λοβοί, που μοιάζουν με φασόλια, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν οι σπόροι. Συλλέξτε τους στην διάρκεια του φθινοπώρου και φυτέψτε αρχές του χειμώνα σε εμπλουτισμένο φυτόχωμα. Τα σπορεία θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ηλιόλουστο αλλά προστατευμένο και κατά προτίμηση εσωτερικό σημείο. Μετά λίγες εβδομάφες τα νεαρά φυτά αρχίζουν να βλασταίνουν και αρχές της άνοιξης μπορούν να μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερη γλάστρα και να μεταφερθούν σε εξωτερικό περιβάλλον. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο σπόρους όσο και έτοιμα ήδη αναπτυγμένα φυτά Ερυθρίνης  που θα γεμίσουν με πολύ έντονο χρώμα τον κήπο ή το μπαλκόνι σας σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Δείτε και...


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ