2021-09-08 14:21:21
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Τηλέγραφος
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για τον Τηλέγραφο

Το μόνο του "δύσκολο" είναι η επίσημη ονομασία του, "Tradescantia Pallida".

Σε όλα τα άλλα πρόκειται για ένα από τα ευκολότερα φυτά, ιδανικός ο Τηλέγραφος ακόμη και για εκείνο το είδος ερασιτέχνη κηπουρού γνωστό και ως "ό,τι κι αν φυτέψω εγώ ξεραίνεται" :) όπως ακριβώς και τα περισσότερα παχύφυτα στα οποία και ανήκει. 

Mε πιο εντυπωσιακό στοιχείο το μπλε-μωβ χρώμα του φυλώμματος και τα μικρά ροζ λουλούδια, σε σχήμα καρδιάς, είναι ένα φυτό που προσαρμόζεται και ζει σε κάθε είδους συνθήκες-θερμοκρασίες και το μοναδικό που ίσως δεν αντέξει είναι η παρατεταμένη έκθεση στoν παγετό και το χιόνι.  

Μπορείτε να τον φυτέψετε σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, παρτέρια, ιδανικός και για κρεμαστά καλάθια, ενώ δημιουργεί πολύ όμορφο συνδυασμό φυτεμένος μαζί με άλλα είδη παχύφυτων ή κακτοειδή.

Κατάλληλος και ως είδος εδαφοκάλυψης και λόγω της γρήγορης ανάπτυξή του δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερο χρόνο για να "απλώσει" και να καλύψει το χώμα  σε σημεία όπως κάτω από δέντρα, παρτέρια κλπ. 


Παρ΄όλο που αγαπά τα ημισκιερά σημεία και την υγρασία, θα ζήσει και θα αναπτυχθεί ακόμη και εκτεθειμένος στον ήλιο, ακόμη και αν ποτίζεται πολύ αραιά, απλά τα τακτικά-κανονικά ποτίσματα με μικρές ποσότητες νερού την περίοδο του καλοκαιριού, όπως και το κατάβρεγμα των φύλλων τις πρωϊνές ή απογευματινές ώρες, συντελούν στην διατήρηση της έντονης μπλε-μωβ απόχρωσης του Τηλέγραφου. 

Φυτά που λαμβάνουν λιγότερη υγρασία απ΄όσο χρειάζονται και βρίσκονται απευθείας εκτεθειμένα στον ήλιο συνήθω έχουν πιο "άτονο" χρώμα, ανάλογα βεβαίως και με την ποικιλία.  

Εκτός από το μπαλκόνι ή τον κήπο σας ο τηλέγραφος θα διακοσμήσει εξαιρετικά και τα βάζα σας όπου διατηρείται για πολλές εβδομάδες, στην διάρκεια των οποίων βγάζει ριζούλες κι έτσι μπορείτε πολύ εύκολα να δημιουργήσετε καινούργια φυτά από μερικά μόνο κλαδάκια. 

Στην διάρκεια του χειμώνα και αν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορείτε να καλύψετε με ναϋλον κυρίως φυτά εδαφοκάλυψης ή να μεταφέρετε γλάστρες σε λίγο πιο ζεστά σημεία, ακόμη όμως και αν οι βλαστοί  "καούν" από το κρύο ή το χιόνι,  μην τον ξεριζώσετε, την άνοιξη θα ...ξαναγεννηθεί.  
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ