2021-09-23 17:31:01
Φωτογραφία για Διαμάχη(!) πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών γιατρών για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό
Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ πανεπιστημιακών – νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών ανακοίνωσε με έγγραφό της, που κοινοποιήθηκε ως εξαιρετικά επείγον στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ότι δεν θα γίνονται δεκτοί στις κλινικές τους ασθενείς με Covid-19.

 

Στο έγγραφο οι γιατροί των πανεπιστημιακών κλινικών της Αθήνας αναφέρουν πως οι πάσχοντες από Covid 19 δεν θα γίνονται δεκτοί στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ, για την καλύτερη διαχείριση της επιδημίας αλλά και για χάρη των άλλων ασθενών με μείζονα, οξεία ή χρόνια προβλήματα υγείας

 

Αυτή, σύμφωνα με το έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών είναι ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής της την 31η Αυγούστου.


Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΙΝΑΠ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωσή του εξέφρασε την έκπληξή του για το έγγραφο αυτό που “κοινοποιήθηκε  σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής”  στο οποίο αναφέρεται “ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid 19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ”.

Η ΕΙΝΑΠ καλεί την Ιατρική Σχολή Αθηνών να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση και παράλληλα, με την ανακοίνωσή της προειδοποιεί τους “υπουργούς Υγείας, τους Διοικητές της 1ης και 2ης Υ.Πε. αλλά και τη διοίκηση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ πως όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid 19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο”.

Παράλληλα, επισημαίνει πως το έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών συνιστά “πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία” και σημειώνει ότι “η αιτιολογία που προβάλλεται είναι επιεικώς νηπιώδης, αντιεπιστημονική και έωλη”.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με έκπληξη διαπίστωσε πώς την περασμένη εβδομάδα, 13 – 17 Σεπτεμβρίου 2021, κοινοποιήθηκε σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής έγγραφο από την Ιατρική Σχολή Αθήνας το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid 19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ.

Το αρχικό έγγραφο παρουσιάζεται ως ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της ιατρικής σχολής με ημερομηνία 31/08/21 και είχε κοινοποιηθεί ως “εξαιρετικά επείγον” στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠε.

Επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1) Το έγγραφο αυτό συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους.

2) Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι επιεικώς νηπιώδης, αντιεπιστημονική και έωλη. Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών οι εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων για λοιπές παθήσεις επιτελείται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών η εκπαίδευση. Το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ.

3) Αποτελεί πραγματική επίδειξη θράσους και αλαζονείας το αφήγημα πως οι Κύριοι Κύριοι Καθηγηταί θα δώσουν «οδηγίες» στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών Covid.

 Οι γιατροί του ΕΣΥ στα ΤΕΠ, στις πτέρυγες νοσηλείας, και στις ΜΕΘ, δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία εδώ και 18 μήνες και δεν έχουν καμία ανάγκη ιατρικής καθοδήγησης από γιατρούς που σιώπησαν όταν επιφανείς εκπρόσωποί τους δήλωναν δημοσίως ότι ο ιός δήθεν δεν μεταδίδεται με τη μετάληψη γιατί επισυμβαίνει κάποιο υπερφυσικό θαύμα.

Δεν έχουν καμία ανάγκη να λάβουν ιατρικές οδηγίες από συναδέλφους που σιώπησαν όταν άλλοι επιφανείς εκπρόσωποί τους εδώ και 18 μήνες εφευρίσκουν τις πιο αστείες αντιεπιστημονικές δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

4) Η μονομερής αυτή κίνηση υποκρύπτει την πεποίθηση πως δήθεν οι δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές αποτελούν ατομική, ιδιωτική ιδιοκτησία κάποιων Καθηγητών. Προφανώς κάποιοι Καθηγηταί αντέγραψαν τους ιδιώτες κλινικάρχες, οι οποίοι σκανδαλωδώς έχουν απαλλαγεί εξαρχής από την νοσηλεία ασθενών Covid 19 στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

5) Μας προξενεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι οι νέοι υπουργοί Υγείας δεν έχουν ακόμα αντιδράσει ενάντια στην απαράδεκτη αυτή απόφαση αν και υποτίθεται πως είναι σε γνώση τους εδώ και πάνω από 20 μέρες.

Συμπερασματικά:

– Φυσικά δεν πρόκειται να δεχτούμε την μονομερή αποκλειστική ενασχόληση του ΕΣΥ με μία μόνο νόσο. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τον πληθυσμό, θίγει την εκπαίδευση των ειδικευομένων και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης.

– Καλούμε την ιατρική σχολή Αθηνών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό της ως νεοεκλεγέντα να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απόφαση. – Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις είναι ευθύνη των αρμόδιων του υπουργείου Υγείας:

Προειδοποιούμε του υπουργούς Υγείας, τους Διοικητές της 1ης και 2ης Υ.Πε. αλλά και τη διοίκηση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ πως όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid 19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.

 Η αντίδραση της ΟΕΝΓΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που καταγγέλλει ως “απαράδεκτη” την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, “στην οποία συμμετέχουν οι Διευθυντές Τομέων και οι εκπρόσωποι ανά βαθμίδα από τους Τομείς”.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση από το ΟΕΝΓΕ “είναι προσχηματική η αγωνία τους για την όντως υποβαθμισμένη νοσηλεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας «δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων που απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία» και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη της δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών.

Αν πράγματι αγωνιούσαν θα είχαν σταθεί στο πλευρό των φοιτητών της Ιατρικής που είχαν αποκλειστεί από την κλινική τους άσκηση”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, στην οποία συμμετέχουν οι Διευθυντές Τομέων και οι εκπρόσωποι ανά βαθμίδα από τους Τομείς. Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει ασυλία από την κυβέρνηση για τη νοσηλεία Covid περιστατικών στις Πανεπιστημιακές Παθολογικές και Χειρουργικές Κλινικές.

Είναι προσχηματική η αγωνία τους για την όντως υποβαθμισμένη νοσηλεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας «δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων που απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία» και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη της δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών.

Αν πράγματι αγωνιούσαν θα είχαν σταθεί στο πλευρό των φοιτητών της Ιατρικής που είχαν αποκλειστεί από την κλινική τους άσκηση.

Αν πράγματι αγωνιούσαν θα είχαν ενώσει τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας που δίνουν 18 μήνες τώρα διπλό αγώνα. Μέσα στα νοσοκομεία στο πλευρό των ασθενών μας στις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας τους. Έξω από τα νοσοκομεία, στο πλευρό του λαού μας που δοκιμάζεται για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.

 Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν τους ενημερώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υποβαθμίστηκε η νοσηλεία μόνο «των δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων» αλλά συνολικά της υπόλοιπης πλην Covid νοσηρότητας εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος υγείας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, σε σύστημα μιας νόσου.

Τους ενημερώνουμε επίσης ότι την περίοδο της πανδημίας δε διακόπηκε μόνο η δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών μελλοντικών συναδέλφων μας αλλά και, πάλι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η εκπαίδευση των ειδικευόμενων συναδέλφων μας. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας δε θυμόμαστε να ψέλλισαν κουβέντα.

Προσβάλλουν βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ οι υποδείξεις των «αξιότιμων» καθηγητών για «τα πρωτόκολλα κριτηρίων εισαγωγής και εξιτηρίων ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά».

Οι γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εισαγωγής και εξιτηρίων ασθενών με Covid. Tα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα 18 μήνες τώρα. Αυτοί που φαίνεται να αγνοούν ότι τα πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται στο κενό αλλά σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμού, είναι οι «αξιότιμοι» καθηγητές.

Η απαράδεκτη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής πρέπει να αποδοκιμαστεί ανοιχτά από κάθε πανεπιστημιακό που σέβεται το λειτούργημα του ως δάσκαλος και ως γιατρός
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ