2021-10-08 21:32:22
Φωτογραφία για Connecting Europe Express: Τι μαθήματα πήραμε από αυτό;
Το Connecting Europe Express στη Θεσσαλονίκη

Το Connecting Europe Express έφτασε στο Παρίσι, τον τελικό του προορισμό, αφού ταξίδεψε για 36 ημέρες και διέσχισε 26 χώρες και 33 σύνορα. Η εμβληματική πρωτοβουλία για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων ήταν ομόφωνα καθοριστική για την προβολή των πλεονεκτημάτων των σιδηροδρόμων. Τι μαθήματα πήραμε από αυτό;

 Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος

«Το Connecting Europe Express υπήρξε ένα κυλιόμενο εργαστήριο, αποκαλύπτοντας σε πραγματικό χρόνο τα πολλά επιτεύγματα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Σιδηροδρομικού Χώρου και του δικτύου TEN-T για να επιτρέψουμε απρόσκοπτα ταξίδια σε ολόκληρη την Ένωση», δήλωσε η Adina Valean, επίτροπος μεταφορών.

Ως RailFreight.com, επιβιβαστήκαμε επίσης στο τρένο στο ταξίδι του μεταξύ Άμστερνταμ και Λουξεμβούργου. Συναντήσαμε διαφορετικές απόψεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, αλλά και μια συναίνεση σχετικά με ένα γεγονός: ότι οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές είναι απαραίτητες, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.


Θεμελιώδεις πυλώνες για το μέλλον

-Συνδεσιμότητα λιμένας-ενδοχώρας . Για να αποδεχτούμε το δυναμικό των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα του ευρωπαϊκού δικτύου, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα μεταξύ λιμένων και κόμβων της ενδοχώρας. Η εστίαση δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στα μεγάλα λιμάνια αλλά και στα μικρότερα. Το λιμάνι του Moerdijk είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αφού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις σιδηροδρομικές και μικρές θαλάσσιες συνδέσεις.

-Το μοντέρνο είναι το μέλλον . Οι φορτωτές δείχνουν προτίμηση για τη διατροπική σιδηροδρομική γραμμή, καθώς παρέχει ευελιξία σε σύγκριση με τη συμβατική σιδηροδρομική γραμμή. Εδώ πρέπει να επικεντρωθεί η βιομηχανία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών - εξυπηρετώντας τους μεταφορείς, τους πραγματικούς πελάτες τους. Και αν το μόνο που χρειάζεται είναι να παράσχουμε περισσότερες διατροπικές υπηρεσίες, έτσι θα είναι. Περισσότερες εταιρείες που στρέφονται στο intermodal θα προσφέρουν επίσης και άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τη σύνδεση λιμένων με την ενδοχώρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

-Λήψη αποφάσεων . Ο Kris Peeters, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υποστήριξε ότι «οι επενδύσεις που χρειάζονται σιδηροδρομικά εμπορεύματα είναι κάτι που μπορεί να χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ». Επιπλέον, ο Francois Bausch, αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Άμυνας, Κινητικότητας και Δημοσίων Έργων του Λουξεμβούργου, συζήτησε το «πολιτικό θάρρος που χρειάζεται η ΕΕ περισσότερο από χρηματοδότηση». Με απλά λόγια, η οικονομική υποστήριξη μπορεί να βρεθεί εφόσον ο σιδηροδρομικός τομέας αποφασίσει να εργαστεί για τους στόχους του και να επενδύσει για ένα καλύτερο μέλλον.

-Ισχυρή συνεργασία . Μια άλλη ενδιαφέρουσα γνώση που μοιράστηκε ο Francois Bausch είναι η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Λουξεμβούργου, όπου η τελευταία θα χρηματοδοτήσει το 50 % των αναβαθμίσεων υποδομής της πρώτης. «Θα το κάνουμε για να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας εκεί», σχολίασε ο Μπάους. Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να δώσει το παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κρατών για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Θα μπορούσαν περισσότερες χώρες να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση;

-Χρήση και επέκταση δικτύου . Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι το θέμα της χρήσης σιδηροδρομικού δικτύου. Οι χώρες με μεγάλη συμφόρηση όπως οι Κάτω Χώρες θα πρέπει να βρουν τρόπους για να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του δικτύου τους. Ποιες θα μπορούσαν να είναι μερικές πιθανές λύσεις; Σύμφωνα με τον Kristian Schmidt, διευθυντή χερσαίων μεταφορών στη DG MOVE, περισσότερες γραμμές σιδηροδρομικών μεταφορών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση. «Η εκτέλεση μεγαλύτερων τρένων είναι κάτι που χρειάζεται ο τομέας ουσιαστικά», υπογράμμισε ο Gilbert Bal, υπεύθυνος για τις σιδηροδρομικές μεταφορές στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Επιπλέον, τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν πρέπει να προσβλέπουν μόνο στον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Αντίθετα, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις κατασκευής και επέκτασης. Όπως τόνισε ο Bausch, «χρειαζόμαστε περισσότερα κομμάτια, περισσότερη χωρητικότητα».

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βροχή Διαττόντων σήμερα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βροχή Διαττόντων σήμερα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ