2021-10-25 16:31:53
Φωτογραφία για ΟΣΕ: Τρένα υδρογόνου θα αποκτήσει σύντομα η Ελλάδα!
Στην εποχή των τρένων υψηλής ταχύτητας και προηγμένης τεχνολογίας θα μπει δυναμικά μέσα στους επόμενους μήνες και η χώρα μας.

Την αποκάλυψη ότι η Ελλάδα σύντομα θα προμηθευτεί υπερσύγχρονα τρένα τεχνολογίας υδρογόνου και μάλιστα τρένα υψηλών ταχυτήτων, έκανε στο συνέδριο «Athens ESG & Climate Crisis Summit» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Σταυρούλα Τσιρίλα

Κύριο χαρακτηριστικό της ομιλίας του υπουργού αποτέλεσε η στρατηγική «στροφή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις υποδομές και τις μεταφορές με «πράσινα» χαρακτηριστικά καθώς όπως επισήμανε είναι προφανές πως δίνεται πλέον προτεραιότητα στη χρηματοδότηση απλά και μόνο μεγάλων οδικών έργων. Μεγάλη σημασία δίνεται πλέον – και για τα επόμενα 7 χρόνια – στην δημιουργία νέων σιδηροδρομικών υποδομών με σύγχρονα συστήματα και οικολογικά χαρακτηριστικά. Η δομή τους βασίζεται εξαιρετικά στην ηλεκτροκίνηση ή σε «πράσινα» καύσιμα όπως το υδρογόνο, ενώ παράλληλα, αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες μειώνοντας δραστικά τον χρόνο των δρομολογίων και τον μεταφορών προσώπων και εμπορευμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Επίκεντρο η δημιουργία «πράσινων» μεταφορών

«Και τώρα πάμε στο επόμενο βήμα: Βιώσιμα σιδηροδρομικά έργα. Ήδη είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι στο προσεχές διάστημα θα δημοπρατήσουμε με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής, δηλαδή “turnkey”, σιδηροδρομικά έργα 3,3 δισ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα.Το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, μάλιστα, πως μετά την προμήθεια ηλεκτρικών τρένων, η ΤΡΕΝΟΣΕ θα αποκτήσει και τα επόμενης γενιάς τρένα υδρογόνου που θα αλλάξουν τα δεδομένα στις μεταφορές.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου για τα επόμενα χρόνια είναι και η προμήθεια τρένων υδρογόνου, για την κίνηση των οποίων δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μεταβολές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τέλος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι: «Τα σιδηροδρομικά έργα βοηθούν τη χώρα μας να παίξει ρόλο στα logistics και συνάδουν απόλυτα με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής». Όπως εξήγησε με έμφαση κατά την διευκρίνιση της τοποθέτησής του: «Η Ελλάδα θα μπει σε μία διαδικασία όπου θα ενώσουμε επιτέλους λιμάνια με σιδηρόδρομο, logistics centers, το Θριάσιο 1 και το Θριάσιο 2».

Έρχονται σύντομα τα νέα τρένα

Τον Ιανουάριο του 2022 είναι προγραμματισμένο το παρθενικό ταξίδι των τρένων Pendolino ETR 470 που θα δρομολογηθούν στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα η μητρική εταιρεία (Ferrovie dello StatoItaliane Group) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην τοποθέτηση των συσκευών αμμοδιασποράς, που αποτελούν προϋπόθεση για την αδειοδότηση των τρένων από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Έτσι, τρία από τα τρένα βρίσκονται ήδη στη χώρα με αποτέλεσμα η κατασκευάστρια Alstom, που θα αναλάβει την τοποθέτηση των συσκευών, να είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει άμεσα τις σχετικές εργασίες. Αυτό θα πραγματοποιηθεί, ταυτόχρονα τόσο στους τρεις συρμούς που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα όσο και στους άλλους δύο που βρίσκονται ακόμα στην Ιταλία.

Τα τελευταία δύο τρένα είναι προγραμματισμένα να έρθουν στην Ελλάδα στα τέλη του επόμενου μήνα και στις αρχές Ιανουαρίου σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της Ferrovie dello StatoItaliane Group.

emea.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ