2021-10-25 17:19:59
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Μαράντα
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Μαράντα

Η εύκολης καλλιέργειας τροπική Μαράντα,  από τα πιο εντυπωσιακής όψης φυτά εσωτερικού χώρου. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Maranta Leuconeura var. Εrythroneura η βοτανολική ονομασία της και την οφείλει στον Ιταλό βοτανολόγο Bartolomeo Maranta τον πρώτο που μελέτησε τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου φυτού όπως και πολλών άλλων φυτών της εποχής του. 

Πρόκειται για τροπικό είδος με καταγωγή από την Βραζιλία και στο φυσικό της περιβάλλον η Μαράντα αναπτύσσεται στην ημισκιά που δημιουργούν μεγάλα δέντρα στα τροπικά δάση.  

Οφείλει την καλλωπιστική αξία της στα μεγάλα και ωοειδή φύλλα, σκουροπράσινα στις άκρες και σε πιο ανοιχτό πράσινο στο κέντρο τους, όπως και στις ροζ-κοκκινωπές ραβδώσεις (φλέφες) σε σχηματισμό ψαροκόκαλλου που καλύπτουν ολόκληρο το μήκος του φύλλων και που ανάλογα με την εποχή, την ποσότητα φωτός που δέχεται το φυτό αλλά και την ποικιλία είναι εντονότερες. 


Το φύλλωμά της Μαράντα δεν είναι τοξικό όπως συμβαίνει με αρκετά είδη εσωτερικού χώρου, γι΄αυτό και ασφαλές για κατοικίδια και παιδιά, ενώ ανήκει στα φυτά που θεωρείται ότι βοηθούν τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. 

Όπως και το συγγενικό της είδος η Καλαθέα αναφέρονται και ως "φυτά προσευχής" λόγω της ιδιότητας των φύλλων τους να βρίσκονται σε ευθεία διάταξη στην διάρκεια της ημέρας και την νύχτα να κλείνουν σαν να ...προσεύχονται. 

Η Μαράντα ανήκει στα είδη αργής σχετικά ανάπτυξης, ενώ τόσο το ύψος όσο και η παράπλευρη ανάπτυξή της δεν ξεπερνούν τα 30-40cm.

Ιδανική και για τοποθέτηση σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια.  

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Μαράντα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εσωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Έχει ανάγκη από φως αλλά δεν αντέχει την έκθεση στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, γι΄αυτό και επιλέξτε για την Μαράντα μια φωτεινή μεν θέση αλλά μακριά από παράθυρα και προτατευμένη ειδικά από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού.

Η απευθείας έκθεση στον ήλιο επιφέρει σταδιακό κάψιμο-μαρασμό των φύλλων, ενώ σε συνθήκες ανεπαρκούς φωτισμού τόσο οι κοκκινωπές ραβδώσεις όσο και το γενικό μοτίβο του φυλλώματος ξεθωριάζουν. 



Πότισμα: Η Μαράντα χρειάζεται μέτριο πότισμα ενώ όπως όλα τα τροπικά είδη αγαπά ιδιαίτερα την υγρασία. Έτσι το ψέκασμα του φυλλώματος κάθε 3-4 ημέρες ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη και την όψη της. 

Προκειμένου να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα που έχει σαν αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών, απλά ελέγχετε το χώμα και ποτίζετε όταν σε ένα βάθος 3-5cm αυτό είναι στεγνό. 

Φυσικά η ποσότητα νερού που χρειάζεται το φυτό εξαρτάται και από την εποχή και προφανώς τα ιδιαίτερα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού χρειάζεται περισσότερο νερό απ΄όσο πχ τον χειμώνα, ενώ βεβαίως θα πρέπει να βρίσκεται σε σημεία μακριά από θερμαντικά ή κλιματιστικά σώματα και ψυχρά ή ιδιαίτερα θερμά ρεύματα αέρα. 

Λίπανση:  Η λίπανση με ένα υγρό ενισχυτικό για φυτά εσωτερικού χώρου μία φορά τον μήνα, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ευνοεί πολύ την ανάπτυξη και την γενική ευρρωστία του φυτού. 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των τυχόν μαραμένων φύλλων, αν και σε ενήλικα φυτά μπορείτε να κόψετε και ολόκληρους βλαστούς για να "οριοθετήσετε" την Μαράντα στον σχηματισμό που επιθυμείτε. 



Ανθοφορία-Πολλαπλασιασμός

Η ανθοφορία της είναι σχεδόν ...αόρατη με πολύ μικρά λευκά-ροζ ανθάκια, γι΄αυτό και η καλλωπιστική αξία της συνιστάται αποκλειστικά στην όψη του φυλλώματος.

Ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει με διαίρεση των ριζών στην διάρκεια της άνοιξης, ενώ σε φυτώρια που διαθέτουν είδη εσωτερικού χώρου σχεδόν όλες τις εποχές θα βρείτε έτοιμα φυτά Μαράντας για να διακοσμήσετε εξαιρετικά το σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο. 

Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ