2021-11-05 21:17:35
Φωτογραφία για Στη Μόσχα πληρώνουν εισιτήριο στο Μετρό με το πρόσωπό τους.
Προηγμένη τεχνολογία ή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων;

 Στο μετρό της Μόσχας, μπορείς να έχεις πρόσβαση πληρώνοντας μόνο με το πρόσωπό σου.

 Πιο συγκεκριμένα, είναι η πρώτη πόλη που εισήγαγε ένα σύστημα πληρωμών μεγάλης κλίμακας που λειτουργεί με αναγνώριση προσώπου. 

Ραφαέλλα Ράλλη 

Το Face Pay όπως λέγεται, επιτρέπει στους επιβάτες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από 240 σταθμούς χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μετρητά, πιστωτική κάρτα ή smartphone. Πρέπει απλά να σταματήσεις μπροστά από το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων, να κοιτάξεις την κάμερα και να χρεωθείς το κόστος του εισιτηρίου με τον τρόπο πληρωμής που έχεις προεπιλέξει.

Για να ενεργοποιήσεις το Face Pay, στέλνεις νωρίτερα μία φωτογραφία σου, καταχωρείς τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας σου και (ενδεχομένως) τα στοιχεία της κάρτας εισόδου που ήδη διαθέτεις στην εφαρμογή για κινητά τη Μόσχα Metro και... τέλος. Τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα από το σύστημα κάμερας που εισήγαγε η αρμόδια αρχή μεταφορών, το οποίο στοχεύει στη μείωση του ποσοστού φοροδιαφυγής και τη διευκόλυνση των επιβατών.


"Τώρα όλοι οι επιβάτες θα μπορούν να πληρώσουν για το ταξίδι χωρίς να βγάλουν από την τσέπη τους το τηλέφωνο, την κάρτα του μετρό ή την πιστωτική τους κάρτα. Απλώς κοιτάξτε την κάμερα για να περάσετε από το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων· είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που εισάγουμε αυτήν την τεχνολογία σε μεγάλη κλίμακα, επομένως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να το βελτιώσουμε", έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin.

Ενστάσεις, αντιδράσεις και δεύτερες σκέψεις

Η επιλογή να εισαχθεί ένας παρόμοιος μηχανισμός στο ρωσικό μετρό - που είναι το πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη με πάνω από 6 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα και θεωρείται από μόνο του τουριστικό αξιοθέατο λόγω των σταθμών του που είναι πλούσια διακοσμημένοι με ψηφιδωτά - εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση απορρήτου. "Αυτή η κίνηση της Ρωσίας είναι επικίνδυνη γιατί κινδυνεύει να οδηγήσει σε πραγματικό έλεγχο του πληθυσμού. Θα είναι απαραίτητο να υπάρχει μέγιστη διαφάνεια σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής. Πλησιάζουμε αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα που πλέον κατέχουν την τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου για τον έλεγχο των αντιφρονούντων. Το μετρό της Μόσχας είναι κυβερνητικό ίδρυμα και όλα τα δεδομένα μπορούν να καταλήξουν στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας", δήλωσε ο Stanislav Shakirov, ιδρυτής της Roskomsvoboda, μιας ομάδας αφιερωμένης στην προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της πληροφόρησης.

esquire.com.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ