2021-11-08 17:23:25
Φωτογραφία για ΣΦΣ για τον   Αποχαρακτηρισμό της Σιδηροδρομικής Γραμμής Νέοι Πόροι - Πλαταμώνας.
Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, 25/10/2021 Αρ. Πρωτ. 299355, προς τη Βουλή των Ελλήνων, Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στην Ερώτηση 6194 /21.04.2021 του Βουλευτή Κωνσταντίνου Χήτα, με θέμα τον «Αποχαρακτηρισμό της Σιδηροδρομικής Γραμμής Νέοι Πόροι - Πλαταμώνας». 

Ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου στις 05/04/2021 είχε αναφερθεί με Επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς αλλά και με Δελτίο Τύπου προς τα Μέσα Ενημέρωσης, για τις απόψεις του συνοδευόμενο από αναλυτικό υπόμνημα για την αναθεώρηση της απόφασης, το θεσμικό πλαίσιο αλλά και τον σχεδιασμό για την παλαιά γραμμή του Πλαταμώνα συνοδευόμενο από φωτογραφίες από τον Σ.Σ Νέων Πόρων προς Πλαταμώνα. Κατόπιν τούτου κρίνουμε επιβεβλημένο να επισημάνουμε τα ακόλουθα :

 1. Αναφέρεται στην επιστολή «Επομένως, μετά τα παραπάνω, η γραμμή Ν. Πόροι - Πλαταμώνας δεν συνδέεται άμεσα με το ενεργό δίκτυο (αφού το προηγούμενο αυτού τμήμα Ραψάνη - Ν
. Πόροι έχει χαρακτηριστεί κατηργημένο)». Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι : Το έτος 2008 η αλλαγή τροχιάς από/ προς την παλαιά γραμμή Πλαταμώνα στο Σ.Σ Νέων Πόρων, αναβαθμίστηκε σε σηματοδοτούμενη κα τηλεδιοικούμενη στα πλαίσια του έργου « Ολοκλήρωση συστήματος σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης και τηλεπικοινωνιών στο τμήμα Νέοι Πόροι�Λεπτοκαρυά», προκειμένου η παλαιά σιδηροδρομική γραμμή ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΟΠΕΙ από το κύριο δίκτυο (ΕΡΓΟΣΕ Α.Δ. 289). Η διενέργεια δημοπράτησης έγινε την 15/06/2006, η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε την 25/ 10/2006 και η υλοποίηση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2008. Το έργο κόστισε 5.963.610 ευρώ συγχρηματοδοτήθηκε κατά ποσοστό 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά ποσοστό 50% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα πλαίσια του Γ΄ Κ.Π.Σ., Μέτρο 2.5 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια, Αστικές Συγκοινωνίες» (Ε.Π. Σ.Α.Α.Σ). Συγκεκριμένα για την ασφαλή είσοδο / έξοδο συρμών στην/από την παλαιά γραμμή Πλαταμώνα τοποθετήθηκε σύστημα σηματοδότησης με τα ακόλουθα συνολικά τεχνικά χαρακτηριστικά : Αμφίδρομη σηματοδότηση επί της παλαιάς και της νέας γραμμής με φωτοσήματα ακολουθίας - Σύστημα σηματοδότησης επί της παλαιάς και της νέας γραμμής με τεχνολογία Relay Interlocking - Σύστημα ανίχνευσης επι της παλαιάς και της νέας γραμμής αμαξοστοιχιών με κυκλώματα γραμμής ακουστικών συχνοτήτων. (επισυνάπτονται συνημμένα φωτογραφίες). 

2. Αναφέρεται στην επιστολή «πως δεν έχει υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια κανένα ενδιαφέρον από τους σιδηροδρομικούς πάροχους μεταφοράς επιβατών ( όπως η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ) ούτε από κάποιον άλλο Φορέα για την ενεργοποίηση της εν λόγω γραμμής με δρομολόγηση συρμών στην διαδρομή αυτή (είτε σε μόνιμη ή σε εποχική βάση)». 

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να εντάξει τουλάχιστον σε εποχιακή βάση σιδηροδρομικά δρομολόγια στην γραμμή Λάρισα - Νέοι Πόροι - Πλαταμώνας στην νέα σύμβαση επιδοτούμενων δρομολογίων τύπου ΥΓΟΣ, οπότε θα είναι υποχρεωμένη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να τα εκτελεί, όπως συμβαίνει σήμερα με τοπικά και τουριστικά δρομολόγια π.χ. Κατάκολο – Ολυμπία, Διακοπτό - Καλάβρυτα, Λαμία - Στυλίδα κλπ., που είναι ενταγμένα, 3. Ωστόσο μας προκαλεί εντύπωση η επιχειρούμενη απαξίωση του σιδηροδρόμου στην περιοχή του Πλαταμώνα, σε μια χρονιά που η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει το Έτος Σιδηροδρόμων, και ενώ η κλιματική αλλαγή, επιβάλλει τα επόμενα χρόνια, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του σιδηροδρόμου δηλ. της μεταφοράς των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής με το τραίνο που προσφέρει αξιοπιστία, άνεση και ασφάλεια ενώ αντίθετα να θεωρείται ότι θα « αξιοποιηθεί η περιοχή και θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της στάθμευσης στη περιοχή» με την κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής του Σ.Σ Πλαταμώνα και την μετατροπή τους σ΄ ένα απέραντο χώρο στάθμευσης, αυξάνοντας τους ρύπους, αλλά κυρίως υποθηκεύοντας το μέλλον της περιοχής.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο..Πρόεδρος , Ο Γ. Γραμματέας 

Π..Ράλλης . Φ. Λυκομήτρος 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ Α. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Σ. ΝΕΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΟΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ. Β. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ Σ.Σ. ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

sidirodromikanea.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ