2021-11-19 07:58:29
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πεπερόμια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Πεπερόμια

Η ανθεκτική, εντυπωσιακή και εύκολης καλλιέργειας Πεπερόμια ένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου με τις περισσότερες και διαφορετικές ποικιλίες. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Τροπικό πολυετές είδος με καταγωγή από την Νότια Αμερική την Αφρική και την Καραϊβική.

Στο γένος Peperomia ανήκουν περισσότερα από 1.000 καταγεγραμμένα είδη, δεκάδες των οποίων είναι δημοφιλή για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους και διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους στην μορφολογία του φυτού, τον τρόπο ανάπτυης και το σχήμα - απόχρωση του φυλλώματος. 

Η καλλωπιστική αξία της οφείλεται, ανάλογα με την ποικιλία, τόσο στην όψη των φύλλων όσο και στα πολύ ιδιαίτερης μορφής άνθη κάποιων ειδών.

Οι περισσότερες ποικιλίες χαρακτηρίζονται από δερματώδη λεία ή ανάγλυφης υφής φύλλα που μπορεί να έχουν ωοειδές, στρογγυλό ή σχήμα λόγχης και απόχρωση πολύ σκούρα και λαμπερή πράσινη, δίχρωμη με σκούρες και ανοιχτόχρωμες πράσινες, κιτρινωπές ή κοκκινωπές - μωβ ραβδώσεις 


Το ύψος του φυτού δεν ξεπερνά τα 20-30cm κα πρόκειται γενικά για είδη αργής ανάπτυξης, γι΄αυτό και προσφέρονται ιδιαίτερα για καλλιέργεια σε περιορισμένο χώρο.

Η Πεπερόμια δεν έχει ανάγκη καμιάς ιδιαίτερης φροντίδας, ακόμη και οι ανάγκες της σε νερό είναι περιορισμένες ενώ πολλές ποικιλίες ευνοούνται ιδιαίτερα και από τον τεχνητό φωτισμό, έτσι είναι ιδανικές για επαγγελματικούς χώρους. 

Ιδανική θερμοκρασία για την υγιή ανάπτυξής της είναι οι 22-25°C και σε κάθε περίπτωση όχι κάτω από 15°C ενώ κάποιες ποικιλίες την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου, όσο επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες μπορούν να επιβιώσουν και εξωτερικό περιβάλλον προστατευμένες όμως από τα ρεύματα αέρα και την απευθείας ηλιακή ακτινοβολία.  

Φροντίδα

Χώμα: Τα περισσσότερα είδη Πεπερόμιας στο φυσικό τους περιβάλλον είναι επίφυτα, αναπτύσσονται δηλαδή παρασιτικά στον κορμό δέντρων αναπτύσσοντας τις ρίζες τους στον φλοιό. Έτσι το ιδανικό χώμα για την καλλιέργεια του φυτού είναι αυτό που κατά κάποιο τρόπο θα προσομοιάζει με αυτές τις συνθήκες, ένα ελαφρύ και καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος. Το ιδανικό είναι ένα μείγμα  με εμπλουτισμένο φυτόχωμα εσωτερικού χώρου και μικρή ποσότητα χώματος για Ορχιδέες. 

Λόγω της αργής ανάπτυξής της η Πεπερόμια δεν χρειάζεται συχνές μεταφυτεύσεις και σε κάθε περίπτωση όχι πιο σύντομα από 3-4 χρόνια. Ανήκει στα είδη που το ριζικό τους σύστημα θα πρέπει να βρίσκεται "στριμωγμένο" στο μέιγμα χώματος, γι΄αυτό και κατά την μεταφύτευση χρησιμοποιείστε μια γλάστρα πολύ λίγο μεγαλύτερη από την προηγούμενη  

Θέση: Αναπτύσσεται το ίδιο καλά τόσο σε φωτεινό περιβάλλον αλλά χωρίς άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία όσο και σε  ημισκιερή θέση.

Ο αποχρωματισμός και το θάμπωμα των φύλλων, ειδικά στις δίχρωμες ποικιλίες, είναι σημάδι ότι το φυτό δέχεται περισσότερο φως απ΄όσο χρειάζεται.  



Πότισμα: Η Πεπερόμια χρειάζεται πότισμα μόνο όταν το χώμα της σχεδόν στεγνώσει, όχι μόνο επιφανειακά αλλά και σε ένα βάθος 3-4cm. Γενικά πρόκειται για είδος με μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία απ΄όσο στο υπερβολικό πότισμα, γι΄αυτό και μέχρι να βεβαιωθείτε για την ποσότητα νερού που χρειάζεται το φυτό σας, ανάλογα και με τις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο που βρίσκεται τοποθετημένο, είναι προτιμότερο να ποτίζετε στην αρχή λιγότερο απ΄όσο ίσως ανάγκη παρά περισσότερο. 

Η πτώση των φύλλων είναι τις περισσότερες φορές σημάδι πως το φυτό ποτίζεται υπερβολικά. 

Μετά το πότισμα απομακρύνετε το νερό που τυχόν έχει διοχετευθεί στο πιατάκι της γλάστρας και αν χρησιμοποιήσετε κασπώ βεβαιωθείτε ότι στην βάση του δεν λιμνάζει νερό ποτίσματος που θα έχει ως αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών.

Το περιστασιακό πέρασμα των φύλλων με ελαφρά νωπό πανί βοηθά να διατηρηθεί η γυαλάδα των φύλλων και να απομακρυνθεί η σκόνη που φράζει τους πόρους του φυλλώματος.

Λίπανση:  Χωρίς να της είναι αναγκαίο ένα υγρό ενισχυτικό για φυτά εσωτερικού χώρου 2-3 φορές τον χρόνο ανά 3-4 μήνες και εκτός της περιόδου του χειμώνα ευνοεί την γενική ανάπτυξη του φυτού. 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα, παρά μόνο απομάκρυνση τυχόν ξερών - κίτρινων βλαστών και φύλλων, αν και σε ενήλικα φυτά μπορούν να αφαιρεθούν και υγιείς βλαστοί προκειμένου να διατηρηθεί το συμπαγές σχήμα της Πεπερόμιας. 

Στον όμορφο σχηματισμό του φυτού βοηθά η ελαφριά υποστύλωση των βλαστών στο  στάδιο της αρχικής τους ανάπτυξης.



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Πολλές ποικιλίες Πεπερόμιας εμφανίζουν, συνήθως την περίοδο του καλοκαιριου, εντυπωσιακά και πολύ ιδιαίτερης όψη άνθη που μοιάζουν με ακίδες και έχουν καφέ, υπόλευκο ή λευκό χρώμα.

Ο πιο συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με διαίρεση του  ριζώματος την περίοδο της άνοιξης, ενώ δυσκολότερα μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μοσχεύματα.

Ένας ακόμη τρόπος για να να αποκτήσετε νέα φυτά είναι η τοποθέτηση τρυφερών βλαστών σε νερό, αφού αφαιρέσετε τα φύλλα του κάτω μέρους.  Μετά μερικές εβδομάδες αν το μόσχευμα έχει ριζώσει το μεταφυτεύετε σε γλαστράκι με εμπλουτισμένο φυτόχωμα.

Πρόκειται, γενικά, για ένα όμορφο και εύκολης καλλιέργειας είδος ενώ το μικρό του σχετικά μέγεθος, σε σχέση με άλλα είδη εσωτερικού χώρου, το κάνει πιο "ευέλικτο" αφού εύκολα μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε σημείο. Σε φυτώρια που διαθέτουν είδη εσωτερικού χώρου σχεδόν όλες τις εποχές θα βρείτε φυτά Πεπερόμιας πολλών διαφορετικών ποικιλιών για να διαλέξετε.  

Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ