2021-12-01 12:20:32
Φωτογραφία για «Χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καστοριά – Θεσσαλονίκη»
Τη πρόταση για νέα χάραξη σιδηροδρομικής γραμμής στη Δυτική Μακεδονία έφερε στη βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

Στην ερώτησή του με θέμα «Χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καστοριά – Θεσσαλονίκη» ο βουλευτής αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Καστοριάς, η «Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας/Εορδαίας για την ανάπτυξη» κρίνει και διατείνεται ότι, ως παράγοντας ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ως κινητήριος μοχλός για την δημιουργία νέων υποδομών στην τελευταία, θα πρέπει να θεωρείται η χάραξη, αρχικά, μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής, που θα συνδέει την Καστοριά με την Θεσσαλονίκη. 

Η νέα αυτή γραμμή, όντας υψίστης Εθνικής σημασίας, η οποία, παρεμπιπτόντως, εγκρίθηκε και από τον Δήμο Εορδαίας, θα συνδέει την χώρα μας με την Αλβανία και δια αυτής η χώρα μας θα γεφυρώσει σταδιακά την Κεντρική Ευρώπη με το Νοτιανατολικό τμήμα της και κατ ΄επέκταση, με το Αιγαίο
. Η σχεδιαζόμενη χάραξη της νέας αυτής σιδηροδρομικής γραμμής (ταχύτητας 160 χλμ/ώρα) θα μπορούσε να περιλάβει στους σταθμούς της την Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσους σταθμούς στην Αλβανία, στην Βέροια (διάτρηση Βερμίου), στην Πτολεμαΐδα και στην Καστοριά. Κατά τη χάραξη της προτεινόμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης θα μπορεί να επιτευχθεί, με κόμβο την Πτολεμαΐδα, η εξυπηρέτηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης με την Εγνατία σε συνδυασμό με τη νέα γραμμή προς Αλβανία αλλά και την γραμμή Φλώρινα - Κοζάνη. Συνεπώς, κατά την επικείμενη μελλοντική λειτουργία της ως άνω σιδηροδρομικής διασύνδεσης, όπως προτείνεται, θα ωφελούνταν το σύνολο των αστικών, τουριστικών και βιομηχανικών κέντρων της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της απομονωμένης προς τα Δυτικά, Ημαθίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε, αφενός, σταθμίζοντας τα θετικά της ως άνω προτεινόμενης χάραξης σιδηροδρομικής γραμμής, και αφετέρου, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι πρέπει να ανακοπεί η μετανάστευση των κατοίκων Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να παραμείνουν οι ντόπιοι κάτοικοι στις πατρογονικές εστίες τους, να προβείτε στην χάραξη της εν λόγω νέας σιδηροδρομικής διασύνδεσης του συνόλου των άνω αναφερόμενων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, όπως σας εκτίθενται;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ταμείο στο Prime time... (30/11/2021)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ταμείο στο Prime time... (30/11/2021)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ