2021-12-02 21:21:43
Φωτογραφία για Ο ’Οσιος Αββακούμ, που θεραπεύει τους κωφούς
Ο Όσιος Αββακούμ είναι πολύ πιθανόν να ήταν ένας τοπικός Άγιος της Πιτσιλιάς, αλλά σύμφωνα με το συναξάρι του, ήταν ένας από τους “Τριακόσιους” πρόσφυγες από την Παλαιστίνη που ήλθαν και αποβιβάστηκαν στη Κύπρο μετά των διωγμών των Αράβων όταν κυρίευσαν τη Παλαιστίνη και τη Συρία. 

Ο Αββακούμ που φαίνεται να ήταν μοναχός ή ασκητής στην έρημο του Ιορδάνου, έψαχνε για να βρει καταφύγιο στα βουνά και στα όρη της Κύπρου. Αφού γύρισε τα όρη της περιοχής Σολέας, κατέληξε τελικά στο όρος της Καλαμιθείας, κοντά στα χωριά Καλαμιθάσα (που σήμερα δεν υπάρχει) και Φτερικούδι.

Εκεί κατοίκησε σε μια σπηλιά που βρήκε και επιδόθηκε αμέσως σε πνευματικούς αγώνες, νηστεία, ταπείνωση, ακτημοσύνη, γυμνότητα, υπομένοντας το κρύο του χειμώνα. Αλλά τον περισσότερο χρόνο του τον περνούσε προσευχόμενος, για αυτό μπόρεσε να καθαρίσει από τα πάθη και αξιώθηκε να έχει το χάρισμα της θαυματουργίας όχι μόνο στις σωματικές ασθένειες αλλά και τις ψυχικές. Πολλοί κωφοί οι οποίοι είχαν προστρέξει στον Όσιο βρήκαν την θεραπεία των αυτιών τους και της κώφωσης τους. ‘Ομως ο Όσιος έκαμε και άλλα πολλά θαύματα μέχρι που εκοιμήθη εν ειρήνη σε βαθιά γηρατειά.


Το αγιασμένο του λείψανο ενταφιάστηκε εντίμως από τους πιστούς της περιοχής και μετά ανήγειραν εκκλησία προς τιμή του Οσίου. Ο τάφος του Οσίου και τα οστά του ανακαλύφθησαν τελευταίως στο δυτικό μέρος της παλιάς του εκκλησίας που βρίσκεται ερειπωμένη κάτω από τη νέα εκκλησία. Και μετά τον θάνατο του συνεχίστηκαν οι θαυματουργίες σε ασθενείς που πρόστρεξαν στη βοήθειά του, και κυρίως κωφοί. Και έστι φαίνεται φανερά ότι ο Άγιος αυτός πήρε τη χάρη από τον Θεό να θεραπεύει την κωφότητα.

Δίπλα στη νότια πλευρά της παλιάς εκκλησίας του Οσίου υπάρχουν, όπως λέγουν οι κάτοικοι του χωριού Φτερικούδι, μερικά από τα ερείπια του ασκητηρίου που έκτισε όταν ζούσε ο ‘Οσιος, όταν έφυγε από τη σπηλιά που ασκήτευε ψηλότερα, ίσως λόγω του κρύου. Παλαιοί κάτοικοι του Φτερικουδλιου, είχαν προλάβει και είδαν τεμάχια γύψων που έπεσαν από τη παλαιά εκκλησία του Οσίου Αββακούμ στα οποία διεκρίνονταν ίχνη τοιχογραφιών.

Η μνήμη του Οσίου Αββακούμ του Θαυματουργού εορτάζεται στις 2 Δεκεμβρίου μαζί με τον Προφήτη Αββακούμ της Παλαιάς Διαθήκης.

Των Κυπρίων το κλέος, Καλαμιθάσης το καύχημα, και θαυματουργός ανεδείχθης, Αββακούμ πατήρ ημών, όσιε. Της Σολέας ανεδείχθης φαεινός, ως λύχνος διαυγέστατος, σοφέ. θεραπεύεις τους νοσούντας και τους κωφεύοντας άμα, μακάριε. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Πηγή: proskynitis
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ