2021-12-20 23:37:45
Φωτογραφία για Χριστούγεννα με rapid test και σαρωτικούς ελέγχους
Με βασικό στόχο την τήρηση των μέτρων και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τίθεται σε εφαρμογή ένα σχέδιο «ασφαλείας» ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μεταξύ των σκέψεων της κυβέρνησης, που ενδεχομένως θα ανακοινωθούν και αύριο, βρίσκεται η ιχνηλάτηση όλου του πληθυσμού με τεστ για την Covid-19, ενώ ανακοινώθηκαν αυξημένοι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων.

Στο τραπέζι υποχρεωτικά τεστ και για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υποχρεωτικό θα είναι το rapid test για τους εμβολιασμένους ή όσους φέρουν πιστοποιητικό νόσησης προκειμένου να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους, ειδικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν»


Σε ό,τι αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανέφερε ότι επί του παρόντος θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown», πρόσθεσε.

Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι επί του παρόντος στην Ελλάδα το στέλεχος δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα τον Ιανουάριο. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, δοκιμάζονται έκτακτα σχέδια.

«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό. Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον. Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», επισήμανε ο ίδιος.

Προανήγγειλε, εξάλλου, σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά την περίοδο των γιορτών, ενώ δήλωσε ότι για την ενίσχυση του ΕΣΥ από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

10.000 αστυνομικοί στους δρόμους τις γιορτές για ελέγχους Covid

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως οι έλεγχοι κατά την εορταστική περίοδο για την εφαρμογή των μέτρων θα είναι σαρωτικοί, με 10.000 αστυνομικούς να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους.

Όπως είπε, η αποστολή των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διπλή: η τάξη και η ασφάλεια και η εφαρμογή των μέτρων.

Γ. Οικονόμου: Τεστ για όλους τις γιορτές αν χρειαστεί – Το κόστος στους πολίτες

Στο «τραπέζι» βρίσκεται το αυξημένο testing τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους κατά την περίοδο των εορτών, ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «αν χρειαστεί να επιβληθεί τέτοιο μέτρο, το κόστος του τεστ για να μπαίνουν σε συγκεκριμένους χώρους, θα το επιβαρυνθούν οι πολίτες».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, δήλωσε ότι «ενόψει της εορταστικής περιόδου έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων. Σημειακές παρεμβάσεις όσον αφορά στους ελέγχους μπορεί να γίνουν αφού συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει η επιτροπή. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της Όμικρον για να θωρακίσουμε την κοινότητα και την χώρα μας».

Στόχος, η καθυστέρηση επέλασης της «Ομικρον»

Με το βλέμμα στραμμένο στη μετάλλαξη «Ομικρον» και με στόχο την κατά το δυνατόν καθυστέρηση στην εξάπλωσή της στην Ελλάδα κινείται η κυβέρνηση, καθώς κάθε μέρα που περνάει συνιστά κέρδος, υπό την έννοια ότι κάποιες ακόμη χιλιάδες πολίτες εμβολιάζονται είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη αναμνηστική δόση. Με το συγκεκριμένο σκεπτικό, εξάλλου, της δημιουργίας αναχωμάτων στη μετάλλαξη, αποφασίστηκε να επιτρέπεται την περίοδο των εορτών η είσοδος στην Ελλάδα μόνο με μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Το σύνθημα «να κερδίσουμε χρόνο» δεν έχει αναφορά μόνο στην προσπάθεια αύξησης των επιπέδων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Σχετίζεται και με την πολυσυζητημένη τις τελευταίες ημέρες ανάγκη αποσυμφόρησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρωτίστως των ΜΕΘ από τις επιπτώσεις του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νοσηλειών που θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα προκύψουν από τα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχη εκτίμηση αποτελεί πως η μετάλλαξη «Ομικρον» μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου θα έχει «εδραιώσει» την παρουσία της στην Ελλάδα
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ