2021-12-23 08:02:33
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Γκουσμάνια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Γκουσμάνια

Η τροπική Γκουσμάνια, από τα πιο εντυπωσιακά ανθοφόρα εσωτερικού χώρου. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Αειθαλές καλλωπιστικό με καταγωγή από την Ν.Αμερική και στο φυσικό της περιβάλλον η Γκουσμάνια αναπτύσσεται κυρίως ως επίφυτο σε κορμούς δέντρων. 

Στο γένος Gusmania ανήκουν περισσότερα από 120 είδη με πιο κοινό την Gusmania lingulata με άνθη σε κόκκινες - πορτοκαλί αποχρώσεις. 

Στην βάση του φυτού αναπτύσσεται ένας κεντρικός μίσχος σε σχηματισμό ροζέτας που περιβάλλεται από τα μακριά λογχοειδή φύλλα της Γκουσμάνιας και που στην πραγματικότητα δεν είναι άνθος αλλά βράκτρια (μεταμορφωμένα) φύλλα σε κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη, ροζ ή μωβ απόχρωση. Τα πραγματικά άνθη του φυτού έχουν πολύ μικρό μέγεθος και κίτρινη απόχρωση βρίσκονται στο εσωτερικό των βράκτιων φύλλων. 

Η γενική μορφολογία της Γκουσμάνιας μοιάζει πολύ με εκείνη του Ανανά. 


Το μέγιστο ύψος ενός ενήλικου φυτού είναι 50-60cm και λίγο μεγαλύτερη η παράπλευρη ανάπτυξή του. 

 

Η Γκουσμάνια είναι από τα ιδιαίτερα ανθεκτικά καλλωπιστικά εσωτερικού χώρου και δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες φροντίδες. 

Όπως όλα τα τροπικά είδη είναι περισσότερο ευαίσθητη στο κρύο παρά στην ζέστη και το ιδανικό περιβάλλον για την Γκουσμάνια είναι ένα φωτεινό σημείο όπου η θερμοκρασία το καλοκαίρι δεν θα ξεπερνά τους 28-30°C και τον χειμώνα δεν θα είναι χαμηλότερη από 16-18°C.

Ανήκει στα είδη που θεωρείται ότι συντελούν στο φιλτράρισμα του αέρα και τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τοξικές ουσίες.  

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για την Γκουσμάνια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εσωτερικού χώρου, με καλή αποστράγγιση. 

Θέση:  Χρειάζεται αρκετό φως αλλά χωρίς να δέχεται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία.

Η άμεση έκθεση στον ήλιο προκαλεί "καψίματα" στο φύλλωμα και σταδιακά οδηγεί στον μαρασμό του φυτού, ενώ φυτά που δεν έχουν το απαιτούμενο έμμεσο φως παρουσιάζουν αισθητά μειωμένη ανθοφορία. 



Πότισμα:  Στην διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα κάθε 3-4 ημέρες, ενώ σε περιόδους με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες την ευνοεί και το ψέκασμα των φύλλων με δροσερό νερό. Τον χειμώνα τα ποτίσματα θα πρέπει να αραιώνουν, περίπου κάθε 7-10 ημέρες, ανάλογα και με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στον χώρο. 

Η Γκουσμάνια πρέπει να ποτίζεται από ψηλά, έτσι ώστε ποσότητα νερού να εισχωρεί και στο κέντρο της ροζέτας με τα βράκτια φύλλα.  

Λίπανση:  Ένα ενισχυτικό γενικής χρήσης σε υγρό ή κόκκους κάθε 15-20 ημέρες, στην διάρκεια της άνοιξης και έως τα μέσα του καλοκαιριού, συντελεί στην εντονότερη ανθοφορία και στην γενική ευρρωστία του φυτού. 

Κλάδεμα: Η Γκουσμάνια δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο κόψιμο της ροζέτας με τα βράκτια φύλλα όταν αυτός, στο τέλος του καλοκαιριού και μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας μαραθεί, και φυσικά απομάκρυνση τυχόν μαραμένων - ξερών φύλλων.  



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Μετά τον μαρασμό των βράκτιων φύλλων οι παραφυάδες που αναπτύσσονται στην βάση της Γκουσμάνιας δημιουργούν νέα φυτά που μπορούν να μεταφυτευθούν σε άλλη γλάστρα και που όμως δεν ανθίζουν την πρώτη αλλά την δεύτερη ή τρίτη χρονιά από την μεταφύτευση. 

Πρόκειται, γενικά, για ένα εντυπωσιακό, ανθεκτικό και από τα πιο δημοφιλή είδη εσωτερικού χώρου, γι΄αυτό και σχεδόν σε όλα τα φυτώρια ειδικά την περίοδο της άνοιξης θα βρείτε αναπτυγμένα φυτά Γκουσμάνιας διαφόρων ποικιλιών - αποχρώσεων. 

Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ