2022-01-12 09:21:30
Φωτογραφία για Το RFC Βόρειας Θάλασσας-Βαλτικής επεκτείνεται με 3 νέους προορισμούς
Τρεις νέες προσθήκες στον σιδηροδρομικό εμπορευματικό διάδρομο Βόρειας Θάλασσας-Βαλτικής (RFC NS-B) στοχεύουν να ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα και να κάνουν τον διάδρομο ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Τα λιμάνια του Zeebrugge και της Γάνδης στο Βέλγιο, το λιμάνι του Terneuzen στην Ολλανδία και το Medyka, ο μοναδικός προορισμός στην ενδοχώρα, στην Πολωνία είναι οι νέες εισόδους με πολλά να προσφέρουν.

Νίκος Παπατόλιος

Οι νέοι προορισμοί είναι ενεργοί στον διάδρομο από τις 10 Ιανουαρίου 2022. Η Medyka, η Zeebrugge και η Γάνδη θα γίνουν κύριες γραμμές στον διάδρομο, ενώ η Terneuzen θα λειτουργεί ως γραμμή σύνδεσης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Γάνδη στο Βέλγιο και το Terneuzen στην Ολλανδία συνδέονται μεταξύ τους μέσω του καναλιού Ghent-Terneuzen, γνωστό και ως Sea Canal, που περιλαμβάνει αυτό που είναι γνωστό ως το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας.

Αναζητώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες


Προσθέτοντας στα υπάρχοντα δέκα λιμάνια που ανήκουν στον διάδρομο, τα λιμάνια Zeebrugge και Βόρειας Θάλασσας είναι κρίσιμοι παίκτες σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών που θα προσθέσουν αξία και θα «δώσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες». Η προσθήκη τους είναι «στρατηγικής σημασίας για τις εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και συμβάλλει στη στροφή προς τους σιδηροδρόμους. Οι αξιόπιστες υπηρεσίες σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, προσβάσιμες σε όλους, είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και επωφελής τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η RFC NS-B.

Το λιμάνι του Zeebrugge έχει σαφή εστίαση στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές που καταλαμβάνουν περίπου το 15 τοις εκατό της συνολικής μεταφοράς φορτίου. Έχει πολλαπλές σιδηροδρομικές εμπορευματικές συνδέσεις, για παράδειγμα, με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία. Επιπλέον, πέρυσι, συγχωνεύθηκε σε μία λιμενική εταιρεία με το λιμάνι της Αμβέρσας, το οποίο ανήκει ήδη στο RFC NS-B. Στόχος τους είναι να γίνουν το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη και μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τις δυνατότητες που προκύπτουν από μια τέτοια εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας (Γάνδη-Τέρνεουζεν) έχει εξίσου ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει από τον Φεβρουάριο του 2021 ότι στόχευε να συμπεριλάβει τη ζώνη του καναλιού Ghent-Terneuzen στο RFC Βόρειας Θάλασσας-Βαλτικής. Το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο ανήκει ήδη στους RFCs του Ρήνου-Άλπεων και της Βόρειας Θάλασσας-Μεσογείου, κρατά τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. 7 έως 8 εκατομμύρια τόνοι φορτίου εισέρχονται ή εξέρχονται από το λιμάνι σιδηροδρομικώς κάθε χρόνο. Αυτό είναι το 10 τοις εκατό του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ του λιμένα και της ενδοχώρας, ένα σχετικά υψηλό μερίδιο σε σύγκριση με άλλα λιμάνια της δυτικής Ευρώπης. Περισσότερα από 300 τρένα έρχονται και φεύγουν κάθε εβδομάδα.

Γέφυρα Ανατολής-Δύσης

Εκτός από τα λιμάνια στην περιοχή Μπενελούξ, το RFC Βόρειας Θάλασσας-Βαλτικής απέκτησε άλλον σταθμό στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας. Το Medyka, μια συνοριακή διέλευση και πολλά υποσχόμενος τερματικός σταθμός θα «βελτιώσει τη χερσαία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στο πλαίσιο της αυξανόμενης κυκλοφορίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης». «Η επέκταση του διαδρόμου προς το Medyka είναι ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών μεταφορών προς τις χώρες της Ανατολής και της Ασίας, αυξάνοντας το δυναμικό μεταφορών αυτού του Διαδρόμου και επεκτείνοντας την προσφορά μεταφορών, η οποία ταιριάζει θετικά στη στρατηγική διαφοροποίησης της PKP PLK» εξηγεί RFC NS-B.

Ο τερματικός σταθμός Medyka χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος. Πράγματι, ο τερματικός σταθμός αποτελεί μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης της PKP, με την PKP Cargo να στοχεύει να «μετατρέψει τη Medyka σε ένα νέο Malaszewicze». Ωστόσο, δεδομένου ότι η σιδηροδρομική μεταφορά αυτού του εμπορεύματος ανεστάλη, η PKP Cargo αγόρασε δύο στοίβακτες για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων. Επί του παρόντος, μπορεί να χειριστεί 3-4 τρένα την ημέρα. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα είναι ότι το τερματικό προσφέρει μεταφόρτωση από στενό σε τυπικό εύρος (1435 mm έως 1520 mm). Επιπλέον, προσφέρει δυνατότητες αποθήκευσης, οπότε η μεταφόρτωση δεν χρειάζεται να πραγματοποιείται βαγόνι ανά βαγόνι, όπως σε κοντινούς τερματικούς σταθμούς.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ