2022-01-15 17:18:20
Φωτογραφία για Το θρυλικό Orient Express εκτίθεται στις Βρυξέλλες.
Βρυξέλλες, 15 Ιανουαρίου (EFE).- Το Orient Express, το πολυτελές ευρωπαϊκό τρένο που ενέπνευσε τη Βρετανίδα συγγραφέα του εγκλήματος Αγκάθα Κρίστι, εκτίθεται τώρα στις Βρυξέλλες.

Του FH Ginel

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Train World του βελγικού εθνικού σιδηροδρόμου μέχρι τις 17 Απριλίου, παρουσιάζει δύο αυθεντικά βαγόνια από την περίοδο του Μεσοπολέμου στα οποία μπορούν να επιβιβαστούν οι επισκέπτες.

Το πρώτο από αυτά, ένα αυτοκίνητο μπαρ, βυθίζει τους επισκέπτες σε μια αναψυχή για το πώς θα απολάμβαναν οι επιβάτες το χρόνο τους στο μυθικό τρένο πριν από σχεδόν 100 χρόνια. Η ατμοσφαιρική άμαξα περιλαμβάνει μια vintage γραφομηχανή, κάρτες πόκερ και έναν οδηγό για την Κωνσταντινούπολη μεταξύ άλλων κειμηλίων.

«Στο βαγόνι του μπαρ μπορείς να δεις πολυτέλεια στις πολυθρόνες και στα μικρά τραπέζια», είπε στην Efe ο Τιερί Ντενουί, επικεφαλής της Train World.


«Η ιδέα ήταν πραγματικά ότι οι επιβάτες, όπως σε ένα μπαρ, θα μπορούσαν να πάνε για ένα ποτό, να καθίσουν και να μιλήσουν με τους φίλους τους», πρόσθεσε ο Denuit, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την ιστορική κληρονομιά της εταιρείας.

Η δεύτερη άμαξα είναι ένα οικείο βαγόνι εστιατορίου όπου αρκεί δύο εντελώς άγνωστοι να ξεκινήσουν μια συζήτηση.

«Και τόσες φορές γίναμε μάρτυρες ανθρώπων που συναντήθηκαν στο Orient Express χωρίς να γνωρίζονται πριν και που (…) κατέληξαν να γνωριστούν πολύ καλά μέχρι το τέλος του ταξιδιού», συνέχισε ο Denuit.

Το Orient Express οφείλει τη φήμη του στη Βρετανίδα συγγραφέα Άγκαθα Κρίστι:

«Χάρη σε αυτήν εμφανίστηκε μια ολόκληρη σειρά καλλιτεχνών που μίλησαν για αυτό το τρένο και που έκαναν γενιές και γενιές ανθρώπων να ονειρεύονται», εξήγησε.

Η διάσημη συγγραφέας ταξίδεψε με τρένο πολλές φορές πριν γράψει το Murder on the Orient Express (1934), ένα από τα πιο γνωστά έργα της που παρουσιάζεται επίσης στην έκθεση.

Η οθόνη αποτίει φόρο τιμής στον δημιουργό του τρένου, Georges Nagelmackers και ιδρυτή της International Sleeping Car Company, καθώς και στους τεχνίτες που είναι υπεύθυνοι για την εσωτερική διακόσμηση.

Η αρχική διαδρομή του Orient Express αναχωρούσε από το Παρίσι και διέσχιζε την Ευρώπη πριν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, τώρα Κωνσταντινούπολη (Τουρκία).

«Η Κωνσταντινούπολη ήταν πραγματικά το όνειρο πολλών Ευρωπαίων. Είχαμε δίκιο σε μια εποχή οριενταλισμού και ονειρευόμασταν το χαμάμ, το χαρέμι, αυτόν τον πολιτισμό που δεν γνωρίζαμε, αλλά μας φαινόταν τόσο πλούσιος», είπε.

«Και έτσι, όλοι ήθελαν να πάνε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλοι ήθελαν να πάνε να δουν την Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, πολλές σιδηροδρομικές γραμμές καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η άφιξη νέων μέσων μεταφοράς όπως τα αυτοκίνητα σηματοδότησε την αρχή της παρακμής των πολυτελών ταξιδιών με τρένο.

Η θρυλική διαδρομή του τρένου εξακολουθεί να λειτουργεί, αν και μόνο για αργά, ιδιωτικά ταξίδια μικρής απόστασης, κυρίως μεταξύ Παρισιού και Βενετίας.

«Το Orient Express που μας έκανε να ονειρευόμαστε γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και πέθανε με το ξέσπασμα του πολέμου», κατέληξε ο Denuit. 

laprensalatina.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ