2022-01-27 16:24:31
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Διχογνωμίες στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη μερική άρση των μέτρων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφορικά με τον οδικό χάρτη άρσης των μέτρων περιορισμού που βρίσκονται σε ισχύ.

Σύμφωνα με το CNN Greece, υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των ειδικών, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι είναι εφικτή έστω και μικρή άρση των περιορισμών, όπως για παράδειγμα η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, και κάποιοι αναφέρουν ότι «με 100 νεκρούς την ημέρα, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για άνοιγμα».

Παρά τις ενστάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί κατά τη συνεδρίαση, φαίνεται να προκρίνεται η επιστροφή της μουσική μόνο για καθήμενους στην εστίαση χωρίς να αλλάζει, για την ώρα, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιοι εξασφαλίζουν «σούπερ ανοσία» κατά του κορονοϊού. Νέα έρευνα

Η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% -από το 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα ανά γήπεδο που ισχύει σήμερα- βρίσκεται επίσης στο «τραπέζι» των ειδικών ενώ, προς παράταση μίας εβδομάδας οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτά που συζητούνται από τα μέλη της Επιτροπής είναι:

Η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τις καφετέριες

Η άρση του ωραρίου στην εστίαση που σήμερα κλείνει στις 12 τα μεσάνυχταΗ διατήρηση του μέτρου μόνο για καθήμενους στην εστίασηΗ αύξηση της χωρητικότητας στις κερκίδες των γηπέδων στο 50%. Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε πει πως τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα την Επιτροπή, θα αφορούν αφενός την αύξηση των θεατών στα γήπεδα, αφετέρου στην επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Ερωτηθείσα, δε, για τα γήπεδα η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι η πληρότητα του 10% μπορεί να αυξηθεί εάν και εφόσον τηρούνται τα μέτρα σημειώνοντας ότι «είμαστε πιο κοντά στο τέλος» αν και ζήτησε να μην υπάρξει χαλάρωση.

Κληθείσα να σχολιάσει τον υψηλό αριθμό των θανάτων από κορονοϊό η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα λέγοντας ότι από τους θανάτους της Τετάρτης «υπήρχαν 80 μη εμβολιασμένοι και 27 που είχαν εμβολιαστεί πριν πολλούς μήνες με την 2η δόση, χωρίς να κάνουν την 3η».

Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε, τέλος, ότι βασικό κομμάτι των θανάτων προέρχεται από ασθενείς που δεν χρήζουν διασωλήνωσης των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και όχι απαραίτητα από αναπνευστική ανεπάρκεια αν και, όπως τόνισε, σε κάθε περίπτωση ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό είναι στενάχωρο.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην άρση των μέτρων και γι' αυτό είναι πολύ πιθανό να εισηγηθούν την παράτασή τους κατά μία εβδομάδα, καθώς η επιβάρυνση στο ΕΣΥ συνεχίζεται.

Ιδιαίτερα ανησυχεί ο επίμονα μεγάλος αριθμός νεκρών, καθώς περίπου 100 άνθρωποι καταλήγουν καθημερινά στη χώρα της από επιπλοκές του κορονοϊού.

Ειδικότερα, παρότι σποκλιμακώνεται σταδιακά ο δείκτης της θετικότητας του κορονοϊού (υποχώρησε στο 2,59%), την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 115 νέοι θάνατοι.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπερισχύσει το καλό σενάριο, που θέλει άρση των μέτρων, καθώς παρατηρείται τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Αναμένονται ανακοινώσεις Πλεύρη μετά τη συνεδρίαση της ειδικών

Την ίδια, στιγμή, προς παράταση μίας εβδομάδας οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Πλεύρης, εκτίμησε ότι από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας.

Μιλώντας στο Open, απέδωσε τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών στην υψηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις αρχές Ιανουαρίου, πριν επικρατήσει ακόμη στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον.

Διευκρίνισε ότι το 86% των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, προέρχεται από ανεμβολίαστους ενώ το 80% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ