2022-02-04 21:42:22
Φωτογραφία για Τι ζητά ο επιβάτης από μια έντιμη σιδηροδρομική εταιρία;
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Τι ζητά, τι θέλει και τι επιθυμεί το επιβατικό κοινό; Μια επαναδια-πραγμάτευση της σύμβασης πώλησης ή της σύμβασης για τα «άγονα δρομολόγια» με «βελτιωμένους όρους για το Ελληνικό Δημόσιο» ή πυκνά προαστιακά / υπεραστικά δρομολόγια με βάση την αντικειμενική ζήτηση μετακίνησης των επιβατών;

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα

Συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα οι ανακοινώσεις του Υπομεδί τόσο στο θέμα που προέκυψε με την αποζημίωση των 1000 € σε κάθε επιβάτη που εγκαταλείφθηκε στη μέση του πουθενά ή τραυματίστηκε από άστοχες ενέργειες στην προσπάθεια αποκόλλησης συρμού που ακινητοποιήθηκε εν μέσω χιονοθύελλας και θερμοκρασιών κάτω του μηδενός.

Πολύ εύστοχα ο Τομεάρχης υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στα αλλεπάλληλα περιστατικά εκτροχιασμών το τελευταίο διάστημα, ενώ ειδικά για την κακοκαιρία “Ελπίδα” σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στην αποζημίωση των 1.000 ευρώ στους αποκλεισμένους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το υπουργείο Μεταφορών έδωσε τη δυνατότητα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εξαιρεθεί από τον Κανονισμό 1371, όπως είχε αποκαλύψει το “ethnos.gr”»: «Δόθηκε τρεις φορές αυτή η δυνατότητα, το 2009, το 2014 και το 2019 έως το 2024

. Όταν ο κανονισμός προβλέπει αποζημιώσεις έως 21.000 ευρώ, δεν το θεωρείτε λίγο κοροϊδία το χιλιάρικο, το οποίο υποτίθεται υποχρεώσατε την εταιρία να καταβάλλει»; ρώτησε τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών του ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Καραγιάννη.

Βέβαια ο κύριος Τομεάρχης του Σύριζα δεν θα έπρεπε να λησμονεί ότι η πώληση της Τρενοσέ έλαβε χώρα επί κυβέρνησης Συριζανέλ και όλο αυτό «πανηγύρι» με τα ελάχιστα δρομολόγια, με τις εύκολες αναστολές δρομολογίων κ.λπ. αλλά και την «παχυλή» κρατική επιδότηση των 50 εκ. / έτος με μικρή έως ελάχιστη ανταποδοτικότητα είναι προϊόντα των κυβερνήσεων των οποίων υπήρξε εξέχον στέλεχος...

Εκ των πραγμάτων συνάγεται το συμπέρασμα ότι η εταιρία που έχει αναλάβει τα επιβατικά δρομολόγια δεν θέλει τα άγονα αλλά θέλει την χρηματοδότηση! Το ζητούμενο λοιπόν είναι αν το σιδηροδρομικό επιβατικό κοινό στην Ελλάδα θέλει μια «επαναδιαπραγμάτευση» πώλησης της πάλαι ποτέ κρατικής Τρενοσέ στην Φεροβίε ντε λο Στάτο Ιταλιάνε ή έστω μια επαναδιαπραγμάτευση των «άγονων γραμμών» με «βελτιωμένους όρους για το Ελληνικό Δημόσιο» ή ζητά πυκνά δρομολόγια εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει αντικειμενική επιβατική ζήτηση συν μερικά άγονα δρομολόγια, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές ή στα ακρότατα του δικτύου;

 ( https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/02/blog-post_81.html ) και

( https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/02/1000.html )

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά τι προαστιακά / υπεραστικά δρομολόγια δρομολογούνται σήμερα, αν αυτά είναι «άγονα» ή εξυπηρετούν αστικές περιοχές με μεγάλο αριθμό υποψηφίων χρηστών του σιδηροδρόμου / επιβατών και αν η κρατική επιδότηση των 50 εκ. € / ανά έτος είναι αρκετή για τη στήριξη των δρομολογίων:

α. Περίπτωση Αθήνας / Πειραιά / λεκανοπεδίου Αττικής / γειτονικών πόλεων:

1. Πειραιάς – Κόρινθος – Κιάτο: εκτελούνται προαστιακά δρομολόγια ανά ώρα. Οι πληρότητες των συρμών είναι από 50 έως 100 %. Στους προορισμούς περιλαμβάνονται μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι Άγιοι Ανάργυροι / Ίλιον, η Μάνδρα, τα Μέγαρα, η Κόρινθος κ.α. Υπάρχει η δυνατότητα της δρομολόγησης συρμών και από την Στασύ στο τμήμα Πειραιάς – Μάνδρα. Είναι η μόνη περίπτωση στην οποία τα δρομολόγια επαρκούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται σίγουρα αύξηση της χωρητικότητας σε επιβάτες των υπάρχοντων δρομολογίων.

2. Πειραιάς – Αεροδρόμιο: εκτελούνται προαστιακά δρομολόγια ανά ώρα. Η πληρότητα είναι υψηλή στο τμήμα Νερατζιώτισσα – Δουκίσσης Πλακεντίας – Κορωπί. Τα δρομολόγια τα ανταγωνίζεται και η Στασύ με δρομολόγηση ανά μισάωρο στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο. Στους προορισμούς περιλαμβάνονται μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι Άγιοι Ανάργυροι / Ίλιον, η Μεταμόρφωση, το Νέο Ηράκλειο, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Παλλήνη κ.α. Υπάρχει η δυνατότητα της δρομολόγησης συρμών στο ίδιο τμήμα και από την Στασύ. Τα δρομολόγια έπρεπε να είναι ανά μισάωρο, όπως και της Στασύ.

3. Άνω Λιόσια – Κορωπί: εκτελούνται προαστιακά δρομολόγια ανά ώρα την πρωινή και απογευματινή «ζώνη», τις ώρες αιχμής και αυξημένης μετακίνησης των εργαζομένων. Η πληρότητα είναι υψηλή στο τμήμα Νερατζιώτισσα – Δουκίσσης Πλακεντίας – Κορωπί. Σίγουρα απαιτούνται περισσότερα δρομολόγια (ανά μισάωρο τουλάχιστον). Τα δρομολόγια τα ανταγωνίζεται και η Στασύ με δρομολόγηση ανά μισάωρο στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο. Στους προορισμούς περιλαμβάνονται μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι Άγιοι Ανάργυροι / Ίλιον, Μεταμόρφωση, το Νέο Ηράκλειο, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Παλλήνη κ.α.. Υπάρχει η δυνατότητα της δρομολόγησης συρμών στο ίδιο τμήμα και από την Στασύ.

4. Αθήνα / Άγιοι Ανάργυροι – Χαλκίδα: εκτελούνται προαστιακά / υπεραστικά δρομολόγια ανά δίωρο και ανά ώρα το πρωί τα δύο πρώτα δρομολόγια, το μεσημέρι στη ζώνη από τις 12:00 έως τις 16:00, και τα δύο τελευταία δρομολόγια της ημέρας. Αδικαιολόγητα δεν ξεκινούν από Πειραιά, έστω και ως συζευγμένα με τα δρομολόγια προς αεροδρόμιο / Κιάτο έως τις Κάτω Αχαρνές. Υψηλή επιβατική κίνηση στο τμήμα Μαλακάσα – ΣΚΑ – Αθήνα. Στους προορισμούς περιλαμβάνονται μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι Άγιοι Ανάργυροι / Ίλιον, οι Αχαρνές, ο Άγιος Στέφανος, οι Αφίδνες, η Αυλώνα, η Χαλκίδα κ.α..  Υπάρχει η δυνατότητα της δρομολόγησης συρμών και από την Στασύ στο τμήμα από τον Πειραιά μέχρι τις Αφίδνες / Αυλώνα.

5. Πειραιάς – Αθήνα – Θήβα – Λιβαδιά / Ορχομενός – Λιανοκλάδι – Λαμία. Καμία εξυπηρέτηση από προαστιακά / υπεραστικά δρομολόγια, παρότι περιλαμβάνονται μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι Άγιοι Ανάργυροι / Ίλιον, οι Αχαρνές, ο Άγιος Στέφανος, οι Αφίδνες, η Αυλώνα, η Θήβα, η Λιβαδιά, ο Ορχομενός, η Λαμία κ.α.. Επιθυμητή η δρομολόγηση συρμών στο ίδιο «τέμπο» με την Χαλκίδα (συζευγμένοι συρμοί). Τα μισά δρομολόγια ή το 1/3 αυτών θα μπορούσαν με έλξη ντιζελοκίνησης (μόνο για την ορεινή διάβαση Τιθορέας – Λιανοκλαδίου και για το μικρό τμήμα Λιανοκλαδίου – Στυλίδας) να εξυπηρετούν και το «ορεινό» τμήμα Τιθορέας – Λιανοκλαδίου με μόλις 30 πρώτα λεπτά αύξηση στον χρόνο του δρομολογίου. Υπάρχουν ανταποκρινόμενα τοπικά τρένα από Λιανοκλάδι για Λαμία – Στυλίδα για τα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης και Αθήνας – Καλαμπάκας. Πιο επιθυμητή και κερδοφόρα κρίνεται η χρήση του ντίζελ για την ορεινή διαδρομή παρά για το τμήμα μεταξύ Λαμίας – Στυλίδας. Επιθυμητή η προμήθεια μικτών συρμών ηλεκτροκίνησης / μπαταρίας για την εξυπηρέτηση και της «ορεινής» διαδρομής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου και της διαδρομής Λιανοκλαδίου – Λαμίας (και ενίοτε Στυλίδας).

6. Πειραιάς – Αθήνα – Θήβα – Λιβαδιά / Ορχομενός – Λιανοκλάδι – Παλαιοφάρσαλος – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα. Υφίσταται σήμερα μόνο ένα ζεύγος δρομολογίου «απευθείας», παρότι εξυπηρετούνται μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι Άγιοι Ανάργυροι / Ίλιον,  οι Αχαρνές, ο Άγιος Στέφανος, οι Αφίδνες, η Αυλώνα, η Θήβα, η Λιβαδιά, ο Ορχομενός, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα κ.α.. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν συζευγμένο συρμό με εκείνον που προορίζεται για Λαμία. Τα μισά (συζευγμένα) δρομολόγια ή το 1/3 θα μπορούσαν με έλξη ντιζελοκίνησης να εξυπηρετούν και το «ορεινό» τμήμα Τιθορέας – Λιανοκλαδίου με μόλις 30 πρώτα λεπτά αύξηση στον χρόνο του δρομολογίου και το τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα. Επιθυμητή η προμήθεια μικτών συρμών ηλεκτροκίνησης / μπαταρίας για την εξυπηρέτηση και της «ορεινής» διαδρομής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου και της διαδρομής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας.

7. Πειραιάς – Αθήνα – Θήβα – Λιβαδιά / Ορχομενός – Λιανοκλάδι – Παλαιοφάρσαλος – Λάρισα – Βόλος. Καμία εξυπηρέτηση από απευθείας προαστιακό / υπεραστικό δρομολόγιο, παρότι περιλαμβάνονται μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι Άγιοι Ανάργυροι / Ίλιον, οι Αχαρνές, ο Άγιος Στέφανος, οι Αφίδνες, η Αυλώνα, η Θήβα, η Λιβαδιά, ο Ορχομενός, η Λάρισα, ο Βόλος κ.α.. Θα μπορούσαν να εκτελούνται από συζευγμένο συρμό με εκείνον που προορίζεται για Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα. Τα μισά (συζευγμένα) δρομολόγια ή το 1/3 θα μπορούσαν να εξυπηρετούν με έλξη ντιζελοκίνησης και το «ορεινό» τμήμα Τιθορέας –Λιανοκλαδίου με μόλις 30 πρώτα λεπτά αύξηση στον χρόνο του δρομολογίου και το τμήμα Λάρισας – Βόλου. Επιθυμητή η προμήθεια μικτών συρμών ηλεκτροκίνησης / μπαταρίας για την εξυπηρέτηση και της «ορεινής» διαδρομής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου και της διαδρομής Λάρισας – Βόλου.

8. Πειραιάς – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο – Ρίο – Πάτρα: εκτελούνται δρομολόγια ανά ώρα μόνο στο τμήμα Πειραιάς – Αθήνα – Κόρινθος Κιάτο. Για την Πάτρα ανταποκρίνονται στον σταθμό του Κιάτου με μετεπιβίβαση λεωφορεία της Τρενοσέ ανά δίωρο και ανά ώρα στο διάστημα 13:00 – 14:00 και 19:00 – 20:00. Στους προορισμούς περιλαμβάνονται μεγάλα αστικά κέντρα όπως οι Άγιοι Ανάργυροι / Ίλιον, Μάνδρα, Μέγαρα, Κόρινθος, Ξυλόκαστρο, Αίγιο – Ρίο – Πάτρα κ.α.. (Τα ανταποκρινόμενα λεωφορεία δεν εξυπηρετούν τις ενδιάμεσες σταθμεύσεις, με εξαίρεση το Διακοπτό σε κάποια δρομολόγια). Όλα τα δρομολόγια θα μπορούσαν με έλξη ντιζελοκίνησης (μόνο για το τμήμα Κιάτο - Αίγιο) να εξυπηρετούν και τις ενδιάμεσες σταθμεύσεις. Θα μπορούσαν να δρομολογούνται εναλλάξ, ανά ώρα, δρομολόγια «εξπρές» και εκείνα που σταθμεύουν σε όλες τις σταθμεύσεις. Τα εξπρές δρομολόγια θα προέβλεπαν μετεπιβίβαση σε λεωφορεία στο Αίγιο απευθείας για Πάτρα, εκείνα που θα στάθμευαν και ενδιάμεσα, θα είχαν μετεπιβίβαση σε λεωφορεία έως το Ρίο και από εκεί και πάλι με τον τοπικό Προαστιακό έως Πάτρα – Κάτω Αχαΐα. Επιθυμητή η προμήθεια μικτών συρμών ηλεκτροκίνησης / μπαταρίας για την εξυπηρέτηση και του τμήματος Κιάτο – Αίγιο.

9. Πειραιάς – Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο: Στους προορισμούς περιλαμβάνονται μεγάλα αστικά κέντρα όπως Άγιοι Ανάργυροι / Ίλιον, Μάνδρα, Μέγαρα, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο κ.α.. Ανταπόκριση με μετρικά Rail Buses ή ανακατασκευασμένα ΜΑΝ4 στην Κόρινθο στην ίδια πλατφόρμα, στην ίδια γραμμή. Εν ανάγκη τα μετρικά τρένα ας παλινδρομούν. Ανταπόκριση ανά δίωρο με εκείνα που έρχονται από Αίγιο και πρόκειται να σταθμεύουν σε όλες τις ενδιάμεσες σταθμεύσεις.

β. Περίπτωση Θεσσαλονίκης / γειτονικών πόλεων:

1. Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Παλαιοφάρσαλος – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα: Υπάρχουν έντεκα ζεύγη προαστιακών / υπεραστικών δρομολογίων μόνο μεταξύ Θεσσαλονίκης – Λάρισας, ενώ δύο από αυτά επεκτείνονται μέχρι Παλαιοφαρσάλου, παρότι εξυπηρετούνται μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Σίνδος, η Κατερίνη, η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα κ.α.. θα μπορούσαν με έλξη ντιζελοκίνησης (μόνο για το τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα) να εξυπηρετείται το ενιαίο δρομολόγιο. Επίσης θα μπορούσε για το τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα να γίνεται σύζευξη με το δρομολόγιο από Πειραιά / Αθήνα για Καλαμπάκα στον Παλαιοφάρσαλο. Επιθυμητή η προμήθεια μικτών συρμών ηλεκτροκίνησης / μπαταρίας για την εξυπηρέτηση του τμήματος Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας.

2. Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Βόλος: Υπάρχουν έντεκα ζεύγη δρομολογίων μόνο μεταξύ Θεσσαλονίκης – Λάρισας, ενώ κανένα δεν επεκτείνεται απευθείας προς τον Βόλο, παρότι εξυπηρετούνται μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Σίνδος, η Κατερίνη, η Λάρισα, ο Βόλος κ.α.. Θα μπορούσαν να ταξιδεύουν συζευγμένα με εκείνα από Θεσσαλονίκη προς Καλαμπάκα μέχρι τη Λάρισα. θα μπορούσαν με έλξη ντιζελοκίνησης (μόνο για το τμήμα Λάρισας – Βόλου) να εξυπηρετείται το ενιαίο δρομολόγιο. Επίσης θα μπορούσε για το τμήμα Λάρισας – Βόλου να γίνεται σύζευξη με το δρομολόγιο από Πειραιά / Αθήνα για Βόλο. Επιθυμητή η προμήθεια μικτών συρμών ηλεκτροκίνησης / μπαταρίας για την εξυπηρέτηση του τμήματος Λάρισας – Βόλου.

Εφόσον δρομολογούνται τα ως άνω δρομολόγια, τα δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης μπορούν να δρομολογούνται ανά τρίωρο με ενδιάμεσες σταθμεύσεις μόνον στους σταθμούς Οινόη / Λιανοκλάδι / Λάρισα

3. Θεσσαλονίκη – Ροδόπολη: υφίσταται ένα ζεύγος δρομολογίου έως Σέρρες. Εξυπηρετούνται τα μεγάλα αστικά κέντρα των Διαβατών, του Κιλκίς και της Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου κ.α.. Επιθυμητή η προμήθεια μικτών συρμών ηλεκτροκίνησης / μπαταρίας για την εξυπηρέτηση του τμήματος Διαλογή Θεσσαλονίκης / Διαβατών – Ροδόπολης. Προτείνονται δρομολόγια ανά ώρα.

4. Θεσσαλονίκη – Πολύκαστρο: Δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο. Καλύπτεται ολόκληρη η γραμμή από ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρετούνται τα μεγάλα αστικά κέντρα των Διαβατών, του Πολυκάστρου της Αξιούπολης κ.α.. Προτείνονται δρομολόγια ανά δίωρο.

5. Θεσσαλονίκη – Βέροια – Νάουσα – Έδεσσα: Εκτελούνται τρία ζεύγη δρομολογίων που φτάνουν έως τη Φλώρινα, παρότι εξυπηρετούνται μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Σίνδος, η Αλεξάνδρεια, η Βέροια, η Νάουσα, η Σκύδρα, η Έδεσσα κ.α.. θα μπορούσαν με έλξη ντιζελοκίνησης (μόνο για το τμήμα Πλατύ – Έδεσσα) να εξυπηρετείται το ενιαίο δρομολόγιο. Επιθυμητή η προμήθεια μικτών συρμών ηλεκτροκίνησης / μπαταρίας για την εξυπηρέτηση του τμήματος Πλατέως – Έδεσσας. Προτείνονται δρομολόγια ανά ώρα.

β. Περίπτωση Λάρισας – Θεσσαλικών πόλεων (ενιαίο δρομολόγιο Βόλου – Λάρισας – Παλαιοφαρσάλου – Καρδίτσας – Τρικάλων – Καλαμπάκας): Εκτελούνται επτά ζεύγη δρομολογίων μόνο μεταξύ Βόλου – Λάρισας και κανένα πέραν της Λάρισας, παρότι εξυπηρετούνται μεγάλα αστικά κέντρα (που ανήκουν όλα στην περιφέρεια Θεσσαλίας), όπως ο Βόλος, η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα κ.α.. θα μπορούσαν με έλξη ντιζελοκίνησης (μόνο για τα τμήματα Βόλου – Λάρισας και Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας) να εξυπηρετείται το ενιαίο δρομολόγιο. Επιθυμητή η προμήθεια μικτών συρμών ηλεκτροκίνησης / μπαταρίας για την εξυπηρέτηση των τμημάτων Λάρισας – Βόλου και Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας. Προτείνονται δρομολόγια ανά δίωρο.

Ποια είναι τα «άγονα δρομολόγια» που έμειναν;

Α. Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο. Εξυπηρετεί το μεγάλο αστικό κέντρο της Νέας Ορεστιάδας κ.α.. Εκτελείται σήμερα με ένα μόλις ζεύγος δρομολογίου. Προτείνονται δρομολόγια ανά τέσσερις ώρες.

Β. Ροδόπολη – Σέρρες. Εξυπηρετεί τα μεγάλα αστικά κέντρα του Σιδηροκάστρου, των Σερρών κ.α.. Εκτελείται σήμερα με ένα ζεύγος δρομολογίου από Θεσσαλονίκη. Προτείνονται τρία δρομολόγια την ημέρα.

Γ. Ροδόπολη – Αλεξανδρούπολη. Εξυπηρετεί τα μεγάλα αστικά κέντρα του Σιδηροκάστρου, των Σερρών της Δράμας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης κ.α.. Εκτελούνται σήμερα με δύο ζεύγη δρομολογίων από Θεσσαλονίκη με μετεπιβίβαση σε λεωφορείο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Δράμας. Προτείνονται τρία δρομολόγια την ημέρα, τα ίδια με των Σερρών.

Δ. Έδεσσα – Φλώρινα. Εξυπηρετεί τα μεγάλα αστικά κέντρα του Αμυνταίου και της Φλώρινας κ.α.. Δυνητικά μπορεί να εξυπηρετήσει και το αστικό κέντρο της Πτολεμαΐδας. Εκτελούνται σήμερα τρία ζεύγη δρομολογίων από Θεσσαλονίκη. Προτείνονται δρομολόγια ανά τετράωρο.

Ε. Πάτρα – Κάτω Αχαΐα. Εξυπηρετεί τα νότια Προάστια της Πάτρας, παραλίες και τη βιομηχανική ζώνη των Καμινίων κ.α.. Εκτελούνται σήμερα τέσσερα ζεύγη δρομολογίων από Άγιο Ανδρέα Πάτρας. Προτείνονται δρομολόγια ανά δίωρο τη χειμερινή περίοδο και ανά ώρα τη θερινή.

Με τόση αφθονία σε τροχαίο υλικό (κυρίως στα βαγόνια Κιολεΐδη) κάποια από αυτά δεν μπορούν να μετατραπούν σε ιθυντήρια οχήματα συρμών Push – Pull για ταχεία ζεύξη – αποσύζευξη των συρμών στους σταθμούς διακλάδωσης (Κάτω Αχαρναί, Οινόη, Λιανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλος, Λάρισα και αλλού); Πως εξηγείται ότι στην Ιταλία η πλειοψηφία των συρμών είναι τύπου Push – Pull και η ίδια εταιρία στην Ελλάδα δεν δρομολογεί ούτε έναν;;;

Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αυτά τα άγονα δρομολόγια με την επιδότηση των 50 εκ. € ετησίως;;;

Με εκτίμηση,

Σ. Βενέτης



sidirodromikanea.blogspot.com


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ