2022-02-10 11:17:13
Φωτογραφία για Αλλάξτε τα όλα αλλάζοντας μόνο ...Υφάσματα
Το ύφασμα αποτελεί ένα από τα κύρια διακοσμητικά στοιχεία σε κάθε χώρο του σπιτιού,  διαθέτοντας  το πλεονέκτημα των ατέλειωτων συνδυασμών σε  είδη και χρώματα αλλά και της μεγαλύτερης ευκολίας στις αλλαγές. Δεν είναι τόσο εύκολο  π.χ κυρίως λόγω κόστους, να αντικαταστήσετε τον πίνακα πάνω από τον καναπέ παρ΄ όλο που τον έχετε βαρεθεί,  ούτε και τον ίδιο τον καναπέ,  όμως τα μαξιλαράκια του, ντυμένα μ΄ εκείνα τα υπέροχα ...ρετάλια που είδατε το περασμένο Σάββατο στην λαϊκή της γειτονιάς σίγουρα θα γίνουν πραγματικά καινούργια :)

Ακριβώς στο σημείο αυτό και μιλώντας για το πόσο οικονομική μπορεί να αποδειχθεί η λύση της αλλαγής υφασμάτων να ξεκαθαρίσουμε ότι, όπως παντού άλλωστε, ισχύει κι εδώ η σχεδόν απόλυτη αλήθεια "ότι πληρώνεις παίρνεις". Που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ρεταλάκι για τα μαξιλαράκια, δεν θα αντέξει πιθανόν αν μπει στο πλυντήριο  και θα βγει σε φλούδες ακαθορίστου χρώματος :) ή στηn καλύτερη των περιπτώσεων   θα γίνει ξαφνικά το μισό σε μέγεθος  απ΄ όσο ήταν  πριν πλυθεί
. Και πέρα από την αντοχή,  δεν θα πρέπει να παραλείψετε ότι αυτό που στη διακόσμηση αποκαλείται "ύφος" και είναι ίσως το καθοριστικότερο στοιχείο στην επιτυχία ή την αποτυχία της, βασίζεται κατά κόρον όχι φυσικά στην ομοιομορφία, αλλά στην απόλυτη αισθητική ομοιογένεια, όλων των στοιχείων που τη συνθέτουν. 

Με απλά λόγια, οποιοδήποτε  ξεχωριστό και ακριβό κομμάτι (έπιπλο, αντικείμενο, φωτιστικό κλπ) για να "δέσει"  με ό,τι το πλαισιώνει, θα πρέπει αυτό το κάτι, αν δεν είναι της ίδιας ποιοτικής αξίας,  τουλάχιστον να μη μαρτυρά έντονα την απόσταση που τα χωρίζει.

Για παράδειγμα και αφού πιάσαμε τα... μαξιλαράκια ας τα εξαντλήσουμε :)

Έχετε  αγοράσει ένα ούτε φθηνό, ούτε και πανάκριβο σαλόνι μ΄ ένα σχετικά απλό και μοντέρνο  (όχι βελουτέ, όχι σατέν, χωρίς πούλιες.....) χοντρό ύφασμα για κάλυμμά του. 

Αν τώρα αποφασίσετε, γιατί έτσι σας την έδωσε ρε αδερφέ :)  να φτιάξετε  με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ καμιά δεκαριά μαξιλάρια για το ίδιο σαλόνι, μ΄ ένα ολομέταξο ύφασμα που βρήκατε σ΄ ένα πανάκριβο μαγαζί και στοιχίζει το μέτρο και μάλιστα σε προσφορά όσο η μία πολυθρόνα σας,  έχετε αυτόματα καταστρέψει και το σαλόνι αλλά και τα λατρευτά νέα σας αποκτήματα. Εκείνα θα χαθούν και θα δείχνουν παράταιρα και ξένα πάνω στο καθημερινό καθιστικό σας κι εκείνο με τη σειρά του, ενώ μέχρι χτες ήταν αξιοπρεπέστατο, ξαφνικά θα μοιάζει σαν να το μαζέψατε από τα σκουπίδια που κάποιος το είχε πετάξει. Αν όμως τα ίδια μαξιλαράκια τα βάλετε πάνω στο κλασσικό, ξύλινο, αντικέ καναπεδάκι της γιαγιάς σας, με το παλιό λεπτό ύφασμα (ξέρετε εκείνον που είχατε μαλλιοτραβηχτεί με όλες σας τις ξαδέρφες όταν πέθανε η γιαγιά  για το ποια θα τον πάρει) :) και για το καθημερινό καθιστικό προτιμήσετε ένα ύφασμα το ίδιο χοντρό με το δικό του, αλλά σε έντονους χρωματισμούς, κανένας δεν θα έχει να σχολιάσει, παρά μόνο επαινετικά, το γούστο σας.

Βαδίζοντας λοιπόν πάνω σε αυτόν τον βασικό κανόνα, για το τι ταιριάζει που οι επιλογές και οι  συνδυασμοί για να κάθε χώρο του σπιτιού με μόνο όπλο σας τα υφάσματα, είναι πραγματικά ανεξάντλητες και το ίδιο φυσικά και το ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε, ξεκινώντας από τις πιο οικονομικές λύσεις και φτάνοντας μέχρι εκεί που αντέχει το πορτοφόλι σας. 

Τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες μια τέτοια αλλαγή, γίνεται ευκολότερη και πιο οικονομική, αφού λείπουν από τη γκάμα των υφασμάτινων στοιχείων τα χαλιά, αλλαγή που σίγουρα κοστίζει αρκετά.

Ένας ακόμη τρόπος για να μειώσετε την δαπάνη της "υφασμάτινης ανανέωσης" του σπιτιού, είναι  η δυνατότητα να ράψετε μόνοι τα περισσότερα απ΄ όσα θέλετε να φτιάξετε. Αν εσείς ή μια φίλη διαθέτει ραπτομηχανή και στοιχειώδεις γνώσεις ραπτικής, είναι πανεύκολο να τις αξιοποιήσετε φτιάχνοντας μαξιλάρια, κουρτίνες, τραπεζομάντηλα, ακόμα και καλύμματα. Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για το πως θα φτιάξετε καλύμματα επίπλων.

Ο  χώρος που μάλλον όλοι μας βαριόμαστε γρηγορότερα, ίσως γιατί τον βλέπουμε πολύ περισσότερο από τους άλλους, είναι το καθιστικό. Εκτός βέβαια κι αν ανήκετε σ΄ εκείνη τη κατηγορία της παλιάς σχολής, που κλειδώνει ακόμα το σαλόνι και σκεπάζει τα έπιπλα με σεντόνια για να μη σκονίζονται, ώστε να είναι πάντα έτοιμο και καθαρό για τις 2-3 φορές το χρόνο που θα δεχθεί επισκέψεις σε κάποια γιορτή :)  Αν όμως "ζείτε" στο καθιστικό, σίγουρα αυτό αισθάνεστε ότι έχει πρώτο ανάγκη για ανανέωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η κρεβατοκάμαρα και η κουζίνα, ακόμα και το μπάνιο σας με κάποιες αλλαγές στα υφασμάτινα στοιχεία τους δεν μπορού να γίνουν ...αγνώριστα. 

Μία από τις επιλογές, που τα τελευταία χρόνια, συνηθίζεται σε όλο και περισσότερα σπίτια, είναι η διαφορετική διακόσμηση σε υφάσματα, ανάλογα με την εποχή. Χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά.... Είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος για ανανεώση, όμως εδώ τις ιδέες και τις προτάσεις  μας δεν θα τις χωρίζουμε σε εποχές, ούτε καν σε δωμάτια. Θα ασχοληθούμε συνολικά με κάθε  υφασμάτινο στοιχείο, σε όποιο χώρο κι αν το χρησιμοποιήσετε.

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Όσα και όποιου  είδους κι αν είναι τα παράθυρά σας, ένα ή περισσότερα, μεγάλα, μικρά ή  μπαλκονόπορτες, οι επιλογές σας ανεξάντλητες και ο τρόπος να φτιάξετε κουρτίνες καθόλου δύσκολος. Δείτε εδώ πως.

Πριν αποφασίσετε για το σχέδιο, αποκλείστε προτάσεις  που πιθανόν να σας αρέσουν όταν τις βλέπετε σε περιοδικά ή άλλα σπίτια, αλλά τελικά δεν θα σας βολέψουν καθόλου. Αν για παράδειγμα  λατρεύετε τις κουρτίνες σε στυλ ρόμαν, θυμηθείτε ότι μια τέτοια λύση στο μικρό, χαμηλό και μοναδικό παράθυρο ενός  δωματίου, σημαίνει ότι ποτέ δεν θα μπαίνει στο εσωτερικό του όλο το φως που  έχετε ανάγκη, αφού δεν είναι ότι κομψότερο ένα ρόμαν  που ξεκινάει από το ταβάνι για να καταλήξει στο πάνω μέρος ενός πολύ μικρού παραθύρου, αν δε το τοποθετήσετε χαμηλότερα, τότε ακόμα κι όταν είναι ανοιχτό θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του παραθύρου, εμποδίζοντας το φως.

Γενικά τα ρόμαν είναι η ιδανική λύση για παράθυρα "άχρηστα" λειτουργικά και που δεν είναι αναγκαίο να ανοιγοκλείνουν συχνά, στους χώρους δηλαδή που υπάρχει αρκετός φυσικός φωτισμός και κάποιο από τα παράθυρα  μπορεί να διατεθεί σαν αποκλειστικά διακοσμητικό, με την χρήση μιας τέτοιου τύπου κουρτίνας. 

Το αντίθετο επίσης πρόβλημα, ο έντονος δηλαδή φυσικός φωτισμός ενός χώρου,  είναι ένας ακόμα παράγοντας που θέλοντας και μη καθορίζει την επιλογή σας. Πολύ λιτή και όμορφη η κουρτίνα από γάζα, ή οποιοδήποτε άλλο λεπτό ύφασμα, αν όμως δεν υπάρχει  παντζούρι και το φως κάποιες ώρες γίνεται ενοχλητικό, ειδικά στη κρεβατοκάμαρα, τότε θα πρέπει ή να παραιτηθείτε της ιδέας για χάρη μιας πιο χοντρής κουρτίνας ή να καταφύγετε στη λύση της διπλής,  προσθέτοντας ακόμη μία εξωτερική στο ίδιο κουρτινόξυλο.

Το μήκος τους επίσης, είναι κάτι που  υπόκειται σε στοιχειώδεις κανόνες.

Ένας χώρος κλασσικός, με βαριά σχετικά διακόσμηση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διαθέτει κοντές κουρτίνες,  ενώ αντίθετα σε πιο ....ανάλαφρα διαμορφωμένους χώρους και ειδικά σε παράθυρα που στο κάτω μέρος τους υπάρχει  ράφι, έπιπλο κλπ. μια κοντή κουρτίνα που τελειώνει ακριβώς στο ύψος του παραθύρου ή και λίγο ψηλότερα, θα δείχνει πολύ όμορφη.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα κουρτινάκια στο παράθυρο της κουζίνας πάνω από τον νεροχύτη, ενώ ...απαγορεύεται :) ρητά σε κάθε τύπου μπαλκονόπορτα κάθε κουρτίνα που δεν φτάνει ακριβώς έως το πάτωμα.

Ότι κι αν διαλέξετε θα πρέπει το στυλ των κουρτινών να είναι ταιριαστό με την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου και το σύνολο μπορεί να τελειοποιηθεί με κάποια διακοσμητικά στοιχεία πάνω στη ίδια την κουρτίνα, π.χ ένα λαμπρικέν και όχι πάντα με την αυστηρή του εκδοχή, αλλά ακόμα και με τη μορφή ενός κομματιού  υφάματος  τυλιγμένο χαλαρά πάνω στο κουρτινόξυλο. Και φυσικά χρησιμοποιείστε τα σε πολλά σχέδια αμπράς που κυκλοφορούν στην αγορά. Πέρα από διακοσμητικά είναι και χρηστικά για τις  περιπτώσεις που θέλετε τις κουρτίνες εντελώς τραβηγμένες στο πλάι. 

Κάτι που επίσης πολλές φορές ξεχνάμε, παρασυρμένοι από το σχέδιο και το χρώμα, είναι το πόσο εύκολο ή όχι είναι το πλύσιμο και το σιδέρωμα των κουρτινών που αγοράζουμε. 

Ειδικά αν καπνίζετε μέσα στο σπίτι και θέλετε να διακρίνεται το   χρώμα τους κι όχι να φαίνονται μόνιμα κιτρινωπές, υπολογίστε ότι κάθε δύο το πολύ  τρεις μήνες θα πρέπει να πλυθούν. Είναι λοιπόν πολύ καλύτερη επιλογή  ένα ύφασμα που δεν έχει ανάγκη υποχρεωτικά από καθαριστήριο, ούτε και ιδιαίτερες απαιτήσεις στο σιδέρωμα, διαφορετικά σύντομα θα ...καταριέστε την ώρα και τη στιγμή που τις διαλέξατε  :) 

Υπάρχουν πολύ πρακτικά υφάσματα  που μπαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα στο πλυντήριο κι αν τις κρεμάσετε και πριν στεγνώσουν εντελώς, δεν θα χρειασθούν καθόλου σιδέρωμα. Απλά θυμηθείtε να τα ρωτήσετε όλα αυτά ....πριν τις αγοράσετε.

Τελευταία και πιο ατέλειωτη σε προτάσεις απ΄ όλες τις επιλογές, το χρώμα τους. Αν στο χώρο που θα τις τοποθετήσετε υπάρχουν ήδη αρκετές χρωματικές αντιθέσεις, προτιμήστε ή ένα από τα ήδη υπάρχοντα στο δωμάτιο χρώματα ή κάτι εντελώς ουδέτερο. Αντίθετα αν σας λείπει από το χώρο χρώμα, παίξτε με τις κουρτίνες σε έντονους χρωματισμούς, προσέχοντας πάντα να μην παραφορτώσετε το σύνολο.  Εννοείται ότι σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες του ίδιου δωματίου, θα επιλέξτε το ίδιο ύφασμα  κουρτίνας.

Μια  ιδέα ακόμη, είναι με το ιδιο ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε για κουρτίνες, ειδικά αν πρόκειται για εμπριμέ να φτιάξετε ακόμh κάτι μέσα στον ίδιο χώρο. Για παράδειγμα ένα τραπεζομάντηλο μέχρι το πάτωμα για το μικρό στρογγυλό τραπεζάκι στην γωνιά του σαλονιού, ένα κάλυμμα κρεββατιού για την κρεββατοκάμαρα, ένα μικρό καρέ για το τραπέζι της κουζίνας, κάποια μαξιλάρια ή ακόμα κι ένα καπέλο για κάποιο φωτιστικό.  

Η χρήση όμως των κουρτινών,στη σύγχρονη διακόμηση, έχει πλέον ...επεκταθεί και μακριά από τα παράθυρα. Ειδικά στο υπνοδωμάτιο είναι όλο και πιο διαδεδομένη μια κουνουπιέρα τύπου κουρτίνας που κρεμασμένη με διαφορετικούς τρόπους πλαισιώνει το κρεββάτι. Επίσης μια ταιριαστή με το σύνολο του χώρου κουρτίνα, μπορεί να γίνει το τέλειο διαχωριστικό ανάμεσα σε δύο χώρους που δεν επικοινωνούν με πόρτα, αλλά θέλετε κάποιες στιγμές να απομονώνονται οπτικά.

Στις "ειδικές" αυτές περιπτώσεις το κυρίαρχο στοιχείο που προσθέτει αυτό το "κάτι" είναι ότι μιλάμε για κουρτίνες μακριές, που δεν κρέμονται απλά, αλλά είναι πιασμένες δεξιά, αριστερά ή και στο κέντρο τους, με περίτεχνα δεσίματα που θα πετύχετε με εντυπωσιακά αμπράς, τις ειδικές διακοσμητικές πιάστρες για κουρτίνες ή κομψά κομμάτια διαφορετικού υφάσματος πάντα ταιριαστά μ΄ εκείνο της κουρτίνας.  Περισσότερα για τις κουρτίνες θα βρείτε  εδώ

ΧΑΛΙΑ

Η σύγχρονη μόδα, τα φέρνει ακόμα και τους  ζεστούς μήνες στα πατώματά μας. Σε υλικά όπως η φυσική ψάθα, ο κοκοφοίνικας κλπ. δίνουν αέρα καλοκαιρινής διακόσμησης, πάντως όπως και να χει δεν παύουν να θεωρούνται το κατ΄ εξοχήν στοιχείο του χειμωνιάτικου σπιτιού.      

Και εδώ, η εμπορευματοποίηση των πάντων και η παγκοσμιοποίηση τύπου "...made in China" :) μας έχουν χαρίσει πάμπολλες λύσεις και δεν είναι πλέον  αναγκαίο να δαπανήσουμε μια περιουσία για ένα  κομψό χαλί, όπως παλιότερα.

Το κόστος λοιπόν αλλά πολύ περισσότερο οι χρηστικές ανάγκες του δικού σας χώρου, τα μόνα δεσμευτικά για να αποφασίσετε  ποια είναι τα κατάλληλα για το δικό σας σπίτι χαλιά και ηλίου φαεινότερο ότι ακόμα κι αν αντέχετε τo κόστος ενός χειροποίητου χαλιού, αν πάνω σ΄ αυτό πρόκειται να περνά τους χειμώνες του κι ένας τεράστιος σκύλος που μαδάει ή το παιδί με το ποδηλατάκια του είναι κρίμα να το στερήσετε από κάποιον που μπορεί να  του φερθεί ...καλύτερα:)

Το ίδιο ισχύει και γενικά για τα δωμάτια του σπιτιού που κυκλοφορούν παιδιά, μ΄ όλα τα ατυχήματα που μπορεί αυτό να σημαίνει, αλλά και γενικά για τους χώρους που κυκλοφορείτε πολύ, που σας αρέσει να τους ζείτε ξένοιαστα χωρίς απαγορεύσεις, όπως και αν μένετε σε μονοκατοικία και το να σκουπίζετε τα παπούτσια σας στο χαλάκι της εξώπορτας, δεν είναι από τις ...αγαπημένες σας συνήθειες.

Αν τώρα θέλετε οπωσδήποτε ένα τέτοιο βαρύ και ακριβό κομμάτι στο σπίτι σας, έχετε πάντα την δυνατότητα να το "αναρτήσετε" σε κάποιο τοίχο του σαλονιού ή και των υπνοδωματίων. Θα αναδειχθεί εκπληκτικά, αρκεί φυσικά η υπόλοιπη διακόμηση να μη βασίζεται σε πολύ πιο απλά και μοντέρνα στοιχεία. Τα καλά και ακριβά χάλια στην πραγματικότητα, όσο κι αν το αρνιούνται οι πωλητές τους, θέλουν....πόδια χωρίς παπούτσια. Δεν αντέχουν τους λεκέδες από πίτσα, μπύρες, λάσπες από τον κήπο και τις λαδιές από τα πατημένα γαριδάκια :) κι αν κάτι απ΄ όλα αυτά, δεν αποτελεί είδηση αλλά κοινοτυπία για το δικό σας σπίτι, καταφύγετε σε άλλες λύσεις που δεν είναι καθόλου λίγες 

Χαλιά   συνθετικά κατά προτίμηση αντιολισθιτικά, αν έχετε παιδιά, αλλά και μάλλινα χαλιά σε στυλ κιλιμιού θα αποδειχθούν πολύ πιο πρακτικά. Μια επίσης πολύ κομψή, μοντέρνα και πρακτική λύση είναι τα  χαλιά, που τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί στην αγορά κι αποτελούνται από πολλά, πολλά μικρά δερμάτινα κουρελάκια. Αν οι διαστάσεις που θα τα διαλέξετε δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, έτσι που  να  μπορείτε εύκολα να τα τινάξετε, γιατί δεν καθαρίζονται με σκούπα, είναι πολύ πολύ βολικά και από τα λίγα που ποτέ κανένας δεν θα ξέρει αν έχουν πάνω τους μερικά σκουπιδάκια.

Παρόμοιας κατασκευής και το ίδιο πρακτικά είναι και τα τύπου "άκαυστα" δερμάτινα χαλάκια. Μοναδικά για μπροστά στο τζάκι και σε μεγαλύτερες διαστάσεις ιδανικά για την κουζίνα.

Βολική και "ζεστή" ιδέα  και εκείνη της μοκέτας, τόσο από τοίχο σε τοίχο, όσο και κομμένη και ρελιασμένη  σε στυλ χαλιού. Δίνει αίσθηση θαλπωρής, είναι εύκολη στο καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα κι αν επιλέξετε ένα χρωματισμό που δεν φαίνεται το παραμικρό που  πέφτει πάνω της, ακόμη καλύτερα.

Μια επίσης πρόταση που προσθέτει "πόντους" αισθητικής  σ΄ ένα χώρο, είναι η χρήση  μοκέτας από άκρη σε άκρη των τοίχων και πάνω τους η τοποθέτηση  χαλιών. Ειδικά σε μεγάλους χώρους, η επιλογή αυτή δείχνει πολύ κομψή, όπως το ίδιο κομψά είναι και  τα στρογυλλά χαλιά, τοποθετημένα έτσι  που  να οριοθετούν συγκεκριμένα σημεία π.χ τον χώρο της τραπεζαρίας. 

Οι μεγάλες παγίδες στην ιστορία "χαλί", εκτός από το πόσο μπορεί να σας ταλαιπωρήσει η συντήρηση και το καθάρισμα μιάς άστοχης για το χώρο σας επιλογής, είναι το μέγεθος αλλά και ο συνδυασμός μεταξύ τους, στα δωμάτια που υπάρχει παραπάνω από ένα. Όπου έχετε τη δυνατότητα, αποφύγετε τη τοποθέτηση δύο συνεχόμενων χαλιών και προτιμήστε ένα μεγαλύτερο. Αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, θυμηθείτε ότι, διακοσμητικά τουλάχιστον, είναι λάθος το ένα να εφάπτεται του άλλου, δημιουργώντας την αίσθηση ότι κάτι θέλετε οπωσδήποτε να ...κρύψετε. Αφήστε ένα εύλογο κενό και φυσικά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για 2, το πολύ 3 χαλιά σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο. Το να διασπάσετε το πάτωμα σε 10 διαφορετικές περιοχές, με ισάριθμα ακόμα και παρόμοια χαλάκια, ξέχωρα που θα κάνει το συγκεκριμένο δωμάτιο  να δείχνει μικρότερο, οπτικά δεν είναι και το ...καλυτερότερο :) 

Διαχρονικές  και πάντα στη μόδα και οι  φλοκάτες,  της μαμάς σας. Ξέρετε, εκείνες που βιαστήκατε κάποτε να  πετάξετε ή να τις χώσετε για πάντα στην αποθήκη, μέχρι που κάνατε  μια βόλτα  στα καταστήματα με χαλιά και να δείτε πόσο πολύ πρέπει πια να πληρώσετε για να τις αποκτήσετε. Τίποτα δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερη αίσθηση ζεστασιάς σ΄ένα χειμωνιάτικο σπίτι, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο το καθαρισμά τους και για χώρους με καθημερινή χρήση  μάλλον δεν θα σας βολέψουν. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε είδους χαλί θα βρείτε εδώ

ΡΙΧΤΑΡΙΑ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

Το ..."made in china" που λέγαμε παραπάνω, εκτός όλων των άλλων διακοσμητικών του επιπτώσεων, εξοστράκισε σχεδόν εντελώς από τα σπίτια μας και τα καλύμματα επίπλων.  Αιτία ότι με λίγα πια χρήματα, μπορούμε να αλλάξουμε έπιπλα και να μην πεθάνουμε μ΄ εκείνα που πήραμε ...προίκα :) Γι΄ αυτό και νοιάζομαστε όλο και λιγότερο για τη φθορά τους, γι΄ αυτό και δεν θεωρούμε απαραίτητο να ντύνουμε καναπέδες, πολυθρόνες και καρέκλες με αυστηρά καλύμματα, κάτι που τα παλιότερα χρόνια συνέβαινε ανελλιπώς.

Εκτός λοιπόν κι αν διαθέτετε κάποια κλασσικά και αξίας έπιπλα που πρέπει να προστατευθούν πλήρως από λεκέδες και φθορές, σε όλα τα υπόλοιπα μ΄ ένα ριχτάρι γλυτώνετε το ύφασμα των επίπλων από μικροατυχήματα και ταυτόχρονα χαρίζετε στο χώρο  χρώμα και στυλ. 

Το να χρησιμοποιήσετε ένα από τα  βασικά χρώματα του δωματίου (σε τοίχο, κουρτίνες κλπ) είναι η πιο ασφαλής επιλογή ή ακόμη και δύο διαφορετικά χρώματα ταιριαμένα μεταξύ τους. Δίνουν έναν πολύ όμορφο τόνο στο χώρο και τα έπιπλα και φυσικά τις κρύες νύχτες στον καναπέ ή στην αγαπημένη σας πολυθρόνα, κάποια μικρά από μαλακό μάλλινο ύφασμα, άκρως απαραίτητα. 

ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ

Από τα πλέον απαραίτητα είδη  ενός σπιτιού, που τα όλο και αυξανόμενα σχέδια και χρώματα τα κάνουν να μη μοιάζουν πια σε τίποτα με τα "ολόλευκα  κοφτά" του  παρελθόντος. Μπορείτε πια να επιλέξετε ανάμεσε σε τεράστια ποικιλίων σχεδίων. Χρώματα, παραστάσεις, λογότυπα είναι στη διάθεσή σας για να αλλάξετε την εμφάνιση των κρεβατιών, όλες τις εποχές του χρόνου, σε μια ατέλειωτη ποικιλία. 

Ειδικά  για τα σεντόνια που η ποιότητά τους είναι πολύ πιο σημαντική από την εμφάνιση, προτιμήστε να πληρώσετε κάτι παραπάνω αν δεν θέλετε να βγάζετε φωτιές μέσα στο κατακαλόκαιρο  από ένα "αγνώστης προέλευσης και υλικού" ύφασμα, ή να ξεπαγιάζετε τον χειμώνα ακουμπώντας σε κάτι που μοιάζει με νάϋλον, ενώ σας πλασαρίστηκε σαν "100% βαμβακερό" ή  βγάζοντάς τα από το πλυντήριο να προσπαθείτε πολύ για να ...θυμηθείτε το χρώμα που είχαν πριν μπουν :)

Τα ίδια από άποψη πληθώρας επιλογών αλλά με λιγότερους ποιοτικούς περιορισμούς, ισχύουν  και για τα τραπεζομάντηλα. Και μάλλον είναι άσκοπο  να ξοδεύετε του κόσμου τα χρήματα για να αποκτήσετε τα επίσημα, "καλά" τραπεζομάντηλα και πετσέτες που θα χρησιμοποιήσετε ελάχιστες φορές, ενώ μπορείτε θαυμάσια να κάνετε τη δουλειά σας με 1-2 τέτοια σετ και πολύ χρησιμότερο να έχετε αρκετά πιο πρόχειρα που θα τα απολαμβάνετε καθημερινά στο τραπέζι της κουζίνας σας. Ειδικά για το τραπέζι της κουζίνας πολύ κομψή λύση  η χρήση ενός μικρού καρέ αντί για το τραπεζόμαντηλο που θα  το καλύπτει ολόκληρο ή ακόμα τα σουπλά ακουμπισμένα στη θέση του καθενός,  ακόμα κι όταν δεν είναι ώρα φαγητού. Αν τώρα  ανήκετε σ΄ αυτούς  που αρνούνται ν΄ αφήσουν την πολυτέλεια μακριά κaι από αυτό το χώρο, μπορείτε να στολίσετε το τραπέζι με ό,τι πιο ακριβό και κομψό σας βρίσκεται, αρκεί να το προστατέψετε μ΄ ένα κομμάτι γυαλί κομμένο ακριβώς στα μέτρα του τραπεζιού. 

Στην κατηγορία των "λευκών ειδών" ανήκουν κι όλα εκείνα τα  σεμέν  που πιθανόν κρύβετε σε μπαούλα και συρτάρια. Αυτά που έπλεκε κάποτε η γιαγιά ή η μαμά σας, αυτά που σας κατάφερε να αγοράσετε, ενώ δεν τα θέλατε, η πλασιέ που περνά κάθε μήνα από το γραφείο σας, εκείνα που χωρίς να ξέρετε γιατί, τα βρήκατε πολύ όμορφα και τα κουβαλήσατε από κάποιο ταξίδι σας στο εξωτερικό :)

Οι τάσεις της σύγχρονης διακόσμησης τα έχουν, σχεδόν εντελώς, αποκλείσει από τις προτάσεις τους κι εδώ που τα λέμε δεν είναι ότι και πιο πρακτικό, ειδικά για χώρους με καθημερινή χρήση. Δυσκολεύουν το ξεσκόνισμα, αυξάνουν τη μπουγάδα και την στοίβα για σιδέρωμα και κυρίως τελικώς ...κρύβουν τα έπιπλα. 

Αν όμως στο σπίτι ή ακόμη περισσότερο στο εξοχικό σας, έχετε επιλέξει ένα στυλ "ρουστίκ" ή και λίγο "country", μερικά ίσως βρουν τη θέση τους πάνω σε κάποια  τραπεζάκια ή έναν  μπουφέ. Η συνήθεια πάντως να τα τοποθετείτε πάνω στην τηλεόραση, μαζί με ένα "μπιμπελό" μιας γυμνής κυρίας, ανάμνηση από την μπομπονιέρα του γάμου της  θείας,   καθαρά ενημερωτικά, είναι κάτι που έχει εγκαταλειφθεί από τις τάσεις της μόδας από ...την δεκαετία του ΄70 :))

Τέλος, θυμηθείτε ότι το ύφασμα είναι το βασικό σας όπλο για να δώσετε αληθινά άλλη διάσταση και στην εικόνα της καλοκαιρινής βεράντας, του μπαλκονιού ή του κήπου σας. Ακόμη και οι πιο απλές καρέκλες αποκτούν προσωπικότητα ντυμένες με τα κατάλληλα μαξιλάρια, ακόμα και το άχαρο πλαστικό τραπέζι, σταματά να τραβά τα βλέμματα απογοήτευσης, ντυμένο μ΄ ένα χαρούμενο   τραπεζομάντηλο σε καλοκαιρινά σχέδια. 

Ότι κι αν επιλέξετε για σύμμαχο της φαντασίας σας, κατάστημα, παζάρι ή και γιατί όχι κάποια ξεχασμένα ρετάλια που σας έχουν απομείνει από παλιότερες  παρόμοιες προσπάθειες, 

όποια κι αν είναι τα αγαπημένα σας χρώματα και στυλ διακόσμησης, 

αν επιχειρήσετε να "παίξετε" με τα υφάσματα, το αποτέλεσμα θα ανταμοίψει σίγουρα τον κόπο σας για ανανέωση, αρκεί  να έχετε διαθέσει λίγο από τον χρόνο σας μελετώντας την ιδανική επιλογή ειδικά σχεδιασμένη για τον δικό σας χώρο και τις  συνήθειες  όλων όσων ζουν σε  αυτό                      
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ