2022-02-10 11:09:43
Φωτογραφία για ΟΔΗΓΟΣ για ΒΑΨΙΜΟ ΞΥΛΟΥ -  ΕΠΙΠΛΩΝ
Η χρήση του ξύλου τόσο σαν δομικό αλλά και ως διακοσμητικό υλικό, ανήκει στις επιλογές που προσθέτουν "ύφος" και "ζεστασιά" σε  εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. 

Ξύλινα έπιπλα, σκάλες, πέργκολες, φράχτες, κάγκελα, κουφώματα "ζεσταίνουν" τα σημεία που θα τοποθετηθούν, πολύ περισσότερο απ΄όσο τα αντίστοιχά τους μεταλλικά ή τσιμεντένια.

Μειονέκτημα των ξύλινων κατασκευών και βασική αιτία που πολλοί περιορίζουν την χρήση τους, το γεγονός ότι σε σχέση με τα "σκληρά" υλικά, το ξύλο απαιτεί περισσότερη φροντίδα και τακτική συντήρηση. Ένα ξύλινο παράθυρο για παράδειγμα, για να διατηρηθεί στην ίδια κατάσταση και το ίδιο λειτουργικό και όμορφο όπως όταν το τοποθετήσετε, θα χρειαστεί περισσότερα απ΄ότι ένα αλουμινένιο, που δεν θα σας ζητήσει ποτέ τίποτα παραπάνω από ένα απλό ...καθάρισμα. 

Και όμως η συντήρηση και το βάψιμο των ξύλινων επιφανειών, είναι από τις "αγγαρείες" του σπιτιού, που με λίγες γνώσεις μπορείτε να καταφέρετε, χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού επαγγελματία
. Δεν είναι τόσο δύσκολο να "φρεσκάρετε" ξύλινες πόρτες και παράθυρα ή τα ξύλα μιας πέργκολας, αλλά και να μεταμορφώσετε ένα παλιό τραπέζι, κρεββάτι κλπ. βάφοντάς τα και δημιουργώντας πραγματικά εντυπωσιακά κομμάτια, που μόνο εσείς θα ξέρετε πως κάτω από τη λάμψη τους, κάποτε έκρυβαν ένα ξεθωριασμένο, παλιό ξύλο ή ένα πολύ φτηνό έπιπλο όπου το πετύχετε σε οικονομική τιμή, προσφορές, στοκ κλπ. 

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε, πριν ξεκινήσετε, σε ποια κατηγορία ξύλου ανήκει η επιφάνεια που θέλετε να βάψετε, ανάλογα με την επεξεργασία που έχει ήδη υποστεί:

1.Ακατέργαστο άβαφτο και αλουστράριστο (Φυσικό ξύλο με εντελώς ματ υφή που διακρίνονται τα νερά του π.χ έπιπλα από σουηδικό ξύλο χωρίς γυαλιστερή επιφάνεια, απλές ξύλινες σανίδες, ραμποτέ άβαφτα κλπ).

2.Άβαφτο και Λουστραρισμένο (Και εδώ διακρίνονται καθαρά τα νερά του ξύλου, κάτω από την γυαλιστερή του όμως υφή, αποτέλεσμα του λούστρου - βερνικιού που έχει περαστεί.

3.Βαμμένο (Τα νερά του ξύλου και η φυσική του απόχρωση, έχουν καλυφθεί εντελώς από το χρώμα που έχει βαφτεί, άσχετα αν η υφή της επιφάνειας είναι ματ ή γυαλιστερή. π.χ μια λευκή ξύλινη εσωτερική πόρτα, ένα χρωματιστό διακοσμητικό ξύλινο αντικείμενο, μια κατακόκκινη ξύλινη καρέκλα καφενείου, ένα βαμμένο στο μπλε της θάλασσας ξύλινο παντζούρι κλπ.

Κάθε ένα απ΄αυτά τα αντικείμενα μπορούν να αλλάξουν όψη με την κατάλληλη επεξεργασία και βαφή. Γι΄αυτό και εκτός της κατηγορίας του ξύλου που θα δουλέψετε, θα πρέπει να γνωρίζετε και τα βασικά είδη βερνικιών/χρωμάτων που θα σας δώσουν, αντίστοιχα, το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

1. Άχρωμα - Διαφανή Βερνίκια εμποτισμού (Χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το ξύλο από το νερό και το σαράκι. Απαραίτητα για οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια ειδικά αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες. Είτε στην ματ είτε στην γυαλιστερή τους εκδοχή, δεν διαφοροποιούν την απόχρωση του ξύλου.

2. Χρωματιστά Βερνίκια Εμποτισμού (Μοναδική διαφορά με τα άχρωμα, ότι σας επιτρέπουν εκτός από την προστασία του ξύλου, να αλλάξετε ελαφρά και το φυσικό του χρώμα. Κυκλοφορούν στην αγορά σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις, από το πιο ανοιχτό του σουηδικού ξύλου μέχρι την σκούρα καρυδιά (σχεδόν μαύρο) σε ματ και γυαλιστερή υφή.

3. Χρώμα ξύλου - ρεπουλίνη (Το αντίστοιχο του "πλαστικού-ακρυλικού" για τους τοίχους. Πολλές ποιότητες, άπειροι χρωματισμοί για να  προθέσετε χρώμα σε ξύλινες επιφάνειες με απλό βάψιμο ή και τεχνοτροπίες αντίστοιχες μ΄εκείνες για τους τοίχους.  Επίσης σε ματ, σατινέ ή γυαλιστερή υφή. 

4.  Χρώματα Κιμωλίας   Νέας γενιάς χρώματα για ξύλινες επιφάνειες που προσφέρουν εξαιρετικό φινίρισμα κυρίως σε έπιπλα και ξύλινα διακοσμητικά αντικείμενα. Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες και αναλυτικές πληροφορίες για τα χρώματα κιμωλίας. 

5. Βελατούρα-Αστάρια (Υποστρώματα χρώματος, που όμως δεν είναι μπογιά. Εφαρμόζονται με ρολο ή πινέλο πριν το βάψιμο του ξύλου με χρώμα και ΜΟΝΟ για ξύλα που βάφονται για πρώτη φορά ή για επιφάνειες που η προηγούμενη στρώση μπογιάς έχει απομακρυνθεί εντελώς πριν ξαναβαφτούν. 

6. Λούστρο   Περνιέται με πιστόλι βαφής μετά την τελική επεξεργασία του ξύλου με οποιοδήποτε βερνίκι ή χρώμα, δεν διαφοροποιεί την απόχρωση και προσφέρει γυαλάδα και τελικό φινίρισμα, κυρίως σε ξύλινες επιφάνειες στο εσωτερικό του σπιτιού όπως πόρτες, ξύλινα ντουλάπια κλπ. αν φυσικά θέλουμε να δώσουμε στα αντικείμενα αυτά την συγκεκριμένη εντελώς γυαλιστερή όψη.

Η ποιότητα των υλικών αλλά και των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσετε για να βάψετε οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια, είναι περισσότερο σημαντική, από εκείνη των αντίστοιχων για τους τοίχους. Ένα πιο οικονομικό χρώμα που όμως δεν στρώνει σωστά και εύκολα όπως κι ένα πολύ φτηνό πινέλο που όμως αφήνει διαρκώς τρίχες πάνω στην επιφάνεια που δουλεύετε, θα σας ταλαιπωρήσουν  και όσο κι αν προσπαθήσετε τελικά θα χαλάσουν εν μέρει το αποτέλεσμα.

Μια επίσης "λεπτομέρεια", για τους εντελώς ερασιτέχνες. Αν πρόκειται να βάψετε μεγάλες ξύλινες επιφάνειες χρησιμοποιώντας ρολό, το "γούνινο" ρολό για τοίχους δεν είναι κατάλληλο. Τα ρολό για βερνίκια και μπογιές ξύλου είναι κατά βάση από σφουγγάρι κι αν δεν είστε σίγουροι ότι επιλέγετε το σωστό, ζητήστε βοήθεια από το κατάστημα που θα τα αγοράσετε.

Εκτός από βερνίκια, μπογιές, ρολό και τα πινέλα σας, ξεκινώντας να συντηρήσετε ή να βάψετε ξύλινες επιφάνειες, θα πρέπει απαραίτητα να έχετε προμηθευτεί:

-Γυαλόχαρτο (πουλιέται σε φύλλα, ενώ πολύ πρακτικό είναι και το ντυμένο με γυαλόχαρτο σφουγγάρι. Προμηθευτείτε 2-3 διαφορετικά Νο/πάχη και αν χρειάζεται ζητείστε και εδώ τη βοήθεια του καταστήματος που θα τα αγοράσετε, ώστε να σας υποδείξουν το κατάλληλο ανάλογα με το ξύλο που θα τρίψετε, αν χρησιμοποιήσετε πιο ψιλό απ΄όσο χρειάζεται η κάθε επιφάνεια/εργασία δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε, αν είναι πιο χοντρό μπορεί ακόμη και να καταστρέψετε/χαράξετε την επιφάνεια του ξύλου σε σημείο που στην συνέχεια μόνο με ηλεκτρικό τριβείο θα την επαναφέρετε.

Για μικρές επιφάνειες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο τρίψιμο πολύ πρακτικό είναι και το γυαλόχαρτο σε μορφή σφουγγαριού που επίσης θα το βρείτε στα χρωματοπωλεία σε διάφορα νούμερα-πάχη. 

Οποιαδήποτε επιφάνεια ξύλου θελήσετε να περάσετε με το οποιοδήποτε βερνίκι ή χρώμα, θα χρειαστεί πριν να τριφτεί/καθαριστεί καλά ώστε να είναι εντελώς λεία.

- Στόκο για ξύλα (υπάρχει έτοιμος και σε διάφορους χρωματισμούς. Σας βοηθά  όπου χρειάζεται να κλείσετε τρύπες και ρωγμές πριν το βάψιμο του ξύλου και χρησιμοποιείται με τη βοήθεια σπάτουλας, όπως ακριβώς και ο αντίστοιχος για τσιμεντένιες επιφάνειες).

-Διαλυτικό (τα περισσότερα βερνίκια ξύλου αραιώνονται, δυστυχώς, με ειδικό διαλυτικό και όχι με νερό. Με αυτό επίσης θα καθαρίσετε τα πινέλα, τα ρολό και ότι άλλο λερώσετε). Χρώματα (ρεπουλίνη) νερού θα βρείτε στα χρωματοπωλεία σε πλήρες χρωματολόγιο, είναι λίγο ακριβότερα από τα αντίστοιχα αραίωσης με διαλυτικό αλλά σαφώς πρακτικότερα. 

ΞΥΛΙΝΑ παράθυρα, πόρτες, κάγκελα, πέργκολες, ραμποτέ κλπ

Αν μόλις τα αγοράσατε καινούργια και άβαφτα

- Κατ΄αρχήν ξεβιδώστε πόμολα και χερούλια, αν πρόκειται για πόρτες ή παράθυρα. Όσο κι αν προσέξετε ή προστατέψετε τα σημεία αυτά με ταινία το πιο πιθανό ότι τελικώς θα τα ...μουντζουρώσετε ή θα βάψετε το ξύλο γύρω τους "άγαρμπα".

- Αν χρειάζεται, τρίψτε τα ελαφρά μ΄ένα ψιλό γυαλόχαρτο, ώστε η επιφάνειά τους να γίνει εντελώς λεία.

-  Μ΄ένα πανί ή μια βούρτσα, σκουπίστε τη σκόνη που δημιουργήθηκε από το τρίψιμο.

- Περάστε 2-3 χέρια από ένα βερνίκι εμποτισμού, ματ ή γυαλιστερό, διάφανο ή σε όποιο χρωματισμό επιλέξετε.

Αν θέλετε να διατηρήσετε το φυσικό χρώμα του ξύλου ... έχετε ήδη τελειώσει. 

Θυμηθείτε ακόμα  ότι:

- Ακόμη και με αυτόν τον τρόπο, χωρίς μπογιά, μπορείτε να σκουρύνετε κατά 2-3 τόνους την απόχρωση του φυσικού ξύλου, επιλέγοντας τον αντίστοιχο χρωματισμό σε βερνίκι.

- Η απόχρωση των ξύλων που είναι περασμένα με βερνίκι και όχι μπογιά, ειδικά όσων βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους,  σκουραίνει με τον χρόνο. Λάβετε το υπόψη σας στην επιλογή  της απόχρωσης του βερνικού που θα χρησιμοποιήσετε. 

- Όταν βάφετε με πινέλο ξύλινα κάγκελα, στενά δοκάρια μιας πέργκολας, ραμποτέ κλπ. και γενικά μια οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια με μεγάλο μήκος και πολύ μικρότερο πλάτος, αφού ανακατέψετε πολύ καλά το βερνίκι ή το χρώμα, δοκιμάστε αρχικά τη ρευστότητά του σ΄ένα μικρό μέρος της επιφάνειας. Τίποτα χειρότερο στην όψη ενός βαμμένου ξύλου, από τις "γραμμές" ή "σταγόνες" που έχουν τσουλήσει και στεγνώσει, πριν προλάβετε να στρώσετε το χρώμα. Γι΄αυτό και όπου υπάρχει "καλή" και "κρυμμένη" όψη, περάστε πρώτα την πλευρά που δεν είναι σε "δημόσια θέα", βεβαιωθείτε αμέσως ότι δεν έχει τρέξει το βερνίκι και στην "καλή" όψη του ξύλου και αν έχει συμβεί, περάστε κι εκεί αμέσως το πινέλο σας, ώστε να μην προλάβει να στερεοποιηθεί το χρώμα, δημιουργώντας στη συνέχεια ανομοιομορφίες. Αφήστε το ξύλο να στεγνώσει εντελώς και συνεχίστε με την "καλή" όψη της επιφάνειας. Τώρα ακόμα και να τρέξει σε κάποιο σημείο η μπογιά ή το βερνίκι στην πίσω όψη, τουλάχιστον ....θα το ξέρετε μόνον εσείς.

Αν  θέλετε να βάψετε και με χρώμα καινούργια-άβαφτα ξύλα:

- To βερνίκι εμποτισμού που θα χρησιμοποιήσετε για να τα προστατέψει από το σαράκι και το νερό, θα πρέπει να είναι εντελώς ματ.

-Αφού στεγνώσει εντελώς και το τελευταίο χέρι από το βερνίκι, περάστε με ρολό ή πινέλο, ένα χέρι βελατούρα ή αστάρι ξύλου και αφήστε να στεγνώσει εντελώς.

- Αν είναι αναγκαίο, περάστε ξανά μ΄ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο ώστε η επιφάνεια να είναι εντελώς λεία και καθαρίστε πολύ καλά με ένα πανί ή βούρτσα την σκόνη από το τρίψιμο.

-Περάστε δύο χέρια από το χρώμα/βαφή ξύλου που έχετε επιλέξει και... καλοζίρικα τα καινούργια παράθυρα, οι πόρτες, τα ξύλινα κάγκελα κλπ.

Αν  θέλετε απλά να "περιποιηθείτε"/συντηρήσετε τα ΠΑΛΙΑ σας ξύλινα παράθυρα, πόρτες κλπ.

-Είτε είναι περασμένα μόνο με βερνίκι/λούστρο ή και με χρώμα, τρίψτε την επιφάνεια μέχρι να γίνει εντελώς λεία και καθαρίστε πολύ καλά τη σκόνη. Περάστε 1-2 χέρια με το ίδιο υλικό που ήταν ήδη περασμένα και ...καλό χειμώνα.

Γιατί από τα βασικά tipς του βαψίματος των ξύλων είναι ότι θα πρέπει να γίνεται καλοκαίρι, όταν είναι εντελώς στεγνά χωρίς ίχνος υγρασίας που "φυλακίζεται" ανάμεσα στις στρώσεις βερνικιού-ή χρώματος και βοηθά στην γρηγορότερη φθορά του ξύλου. 

Γενικά τα ξύλα εξωτερικών χώρων, ανάλογα βέβαια και από την τοποθεσία που βρίσκονται (αν βρέχονται ή όχι, αν βρίσκονται ή όχι κοντά στη θάλασσα κλπ), χρειάζονται μια τέτοια συντήρηση αν όχι ετήσια, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Για ξύλινες επιφάνειες εκτεθειμένες σε ακραίες καιρικές συνθήκες, στην αγορά υπάρχουν ειδικά προϊόντα/βερνίκια που τα προστατεύουν πολύ πιο αποτελεσματικά όχι μόνο από μύκητες αλλά και το αλάτι της θάλασσας, το νερό, το χιόνι κλπ.

Οποιασδήποτε ποιότητας ξύλο σε εξωτερικό χώρο, αν το παραμελήσετε, δεν θα αργήσει να σαπίσει. Αν όμως παρ΄όλες τις "φροντίδες" σας, συμβεί κάτι τέτοιο, απλά θα χρειαστεί περισσότερη επιμέλεια στο στοκάρισμα, ώστε να αποκαταστήσετε πλήρως κάθε φθορά. Τα μεγάλα κομμάτια σαπισμένου ξύλου, θα πρέπει να απομακρυνθούν εντελώς και εδώ ο απλός ξυλόστοκος, για να γεμίσετε τα κενά, δεν αρκεί. Εξηγείστε σ΄ένα χρωματοπωλείο τι ακριβώς θέλετε να κάνετε και θα σας προμηθεύσουν με ειδικό υλικά/χημικά, που αφού ανακατευτούν με νερό, στερεοποιούνται και γίνεται εντελώς συμπαγή, αντικαθιστώντας έτσι τέλεια τα κομμάτια κατεστραμμένου ξύλου. Η συνέχεια της διαδικασίας σε τίποτα δεν διαφέρει από την απλή συντήρηση: Τρίψιμο - λείανση του συγκεκριμένου σημείου, σαν να επρόκειτο για ξύλο, και βάψιμο.

Κάτι που μπορεί να σας διευκολύνει πολύ αλλά και να βοηθήσει στην τέλεια εμφάνιση ξύλινων επιφανειών είναι για την σημαντική διαδικασία του τριψίματος, αντί για απλό γυαλόχαρτο ή το ειδικό σφουγγάρι, να το κάνετε πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες και ξύλινα έπιπλα, μ΄ένα τριβείο. Για τους πιο ερασιτέχνες, φανταστείτε ένα ...ηλεκτρικό τρυπάνι που αντί για μύτες, διαθέτει έναν "δίσκο" που πάνω του προσαρμόζονται τα φύλλα του γυαλόχαρτου.

Και για τη βαφή, υπάρχουν λιγότερο χρονοβόρες λύσεις. Ένα πιστόλι βαψίματος, αντί για πινέλο ή ρολό, θα κάνει σε πολύ λιγότερο χρόνο τη δουλειά σας και πολύ πιο γρήγορα θα δώσει στις επιφάνειες το τέλειο φινίρισμα. Όμως και το κόστος αγοράς του αλλά πολύ περισσότερο η διαδικασία καθαρίσματος του κάδου μπογιάς με διαλυτικό, αξίζουν τον  κόπο μόνο για να επεξεργαστείτε/βάψετε μεγάλα έπιπλα ή αν πρόκειται να το χρησιμοποιείτε συχνά για το βάψιμο κάθε είδους επιφανειών -ξύλο, μέταλλο αλλά και τοίχους.

ΞΥΛΙΝΑ ΕΠΙΠΛΑ

Βασική διευκρίνιση ότι αναφερόμαστε αποκλειστικά σε ...ξύλο. Υπάρχουν έπιπλα που ενώ σας δίνουν την εντύπωση του ξύλινου, είναι κατασκευασμένα από μελαμίνη, mdf, κλπ. Έπιπλα ή επιφάνειες τέτοιου είδους, δεν επιδέχονται επεξεργασία με τους κοινούς τρόπους και είδη χρωμάτων-βερνικών για ξύλο, θα πρέπει να αναζητήσετε στην αγορά ειδικά χρώματα που να μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας και χωρίς τρίψιμο πάνω στην επιφάνειά τους.   Δείτε ενδεικτικά εδώ. 

Οποιοδήποτε όμως πραγματικά ξύλινο έπιπλο, που έχει παλιώσει ή έχετε βαρεθεί την όψη του, μπορείτε πραγματικά να το μεταμορφώσετε με καθόλου δύσκολο τρόπο και μικρό κόστος.

Nα μετατρέψετε για παράδειγμα ένα φθαρμένο και παλιό έπιπλο, σ΄ένα ζηλευτό κομμάτι σε vintage ή country style. Σαν αυτά τα πανάκριβα έπιπλα που σας εντυπωσιάζουν στις βιτρίνες κι όμως δεν είναι τόσο δύσκολο να τα δημιουργήσετε από ...παλιά σας έπιπλα.  Ακόμα και εκείνη η παλιά τραπεζαρία, που σας κάνει ώρες - ώρες έτοιμους να φωνάξετε... "σταμάτα" στον παλιατζή, μπορεί να σας καταπλήξει με τη νέα όψη της, αν διαθέσετε λίγο χρόνο και υπομονή. 

Εντοπίστε κατ΄αρχήν όλα τα ξύλινα κομμάτια που θέλετε να αλλάξετε την εμφάνισή τους.  Είναι πιο πρακτικό να το κάνετε για όλα μαζί και να μην επιστρατεύετε γυαλόχαρτα, μπογιές, ρολά και πινέλα κάθε λίγο και λιγάκι. Στρώστε ένα στέρεο τραπέζι, έναν πάγκο ή το πάτωμα με εφημερίδες, για να μπορέσετε να δουλέψετε με άνεση.

- Τρίψτε καλά την επιφάνεια του επίπλου που θέλετε να βάψετε,  με τριβείο για καλύτερο αποτέλεσμα (ειδικά για έπιπλα με μεγάλη επιφάνεια και ιδιαίτερα φθαρμένα) και χρησιμοποιώντας λεπτό γυαλόχαρτο. Η χρήση του σωστού γυαλόχαρτου, ειδικά στην επεξεργασία επίπλων, είναι καθοριστικής σημασίας "λεπτομέρεια" όχι μόνο για το καλό αποτέλεσμα αλλά και για να μην καταστραφεί/χαραχτεί το ξύλο του επίπλου.  Αν δεν είστε σίγουροι για το ποιο ακριβώς  σας χρειάζεται, κάντε μερικές δοκιμές με διαφορετικού πάχους γυαλόχαρτα σε κάποιο "κρυφό" σημείο του επίπλου. 

Το προηγούμενο στρώμα μπογιάς, βερνικιού ή λούστρου θα πρέπει να απομακρυνθεί εντελώς και η επιφάνεια να γίνει εντελώς λεία.  Θα το πετύχετε, αφού μετά το αρχικό τρίψιμο με το τριβείο,  τρίψετε ξανά ελαφρά  την ελεύθερη πλέον από μπογιές, βερνίκια κλπ. επιφάνεια του επίπλου, με το πιο λεπτό γυαλόχαρτο που κυκλοφορεί στην αγορά.  Γενικά, το καλό τρίψιμο οποιασδήποτε ήδη βαμμένης ξύλινης επιφάνειας, είναι παραπάνω και από το μισό της επιτυχίας, σε οποιαδήποτε μετέπειτα επεξεργασία της.  

Αφού ολοκληρώσετε το τρίψιμο  καθαρίστε κάθε ίχνος σκόνης. Για μεγάλες επιφάνειες ή δύσκολα έπιπλα, με πολλές εγκοπές, εσοχές κλπ.  χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα για να διώξετε κάθε κατάλοιπο του τριψίματος. 

Τώρα μπορείτε να ...."δημιουργήσετε" με χρώμα.

Βάφοντας έπιπλα με πολύ μεγάλη επιφάνεια π.χ ένα τραπέζι τραπεζαρίας ούτε το ρολό, ούτε φυσικά και το πινέλο θα σας προσφέρουν το επιθυμητό φινίρισμα και απόλυτα ομοιόμορφο, αψεγάδιαστο στρώσιμο της μπογιάς, όσο και να παιδευτείτε. Αν λοιπόν είστε τελειομανείς, για τέτοιου είδους επιφάνειες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό πιστόλι βαφής. Υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά μεγέθη και ακόμα και το πιο μικρό για τέτοια ερασιτεχνική χρήση θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σας. Για τέλειο αποτέλεσμα σε μικρές επιφάνειες  μπορείτε να αντικαταστήσετε το πιστόλι με μπογιά σε σπρέϋ, αφού όμως πριν κάνετε μερικές δοκιμές ώστε να εξοικειωθείτε στη χρήση του. 

Βάψτε ολόκληρο το έπιπλο με όσα χέρια κρίνετε ότι επαρκούν, ώστε να έχει την όψη που θέλετε.  Με ένα καλής ποιότητας χρώμα συνήθως δύο χέρια είναι υπερ αρκετά. 

Δείτε και εδώ βήμα-βήμα την διαδικασία για να δώσετε παλαιωμένη όψη σε ξύλινα έπιπλα - αντικείμενα. 

Γενικά, ειδικά αν δεν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους εργασίες, μερικές δοκιμές σε μια οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια που ακόμα κι αν καταστραφεί ...μικρό το κακό, θα αποδειχθούν πολύτιμες. 

Προμηθευτείτε χρώματα για ξύλο και κάντε εκεί τα ...πειράματά σας, με κάθε είδους τεχνική, εκ του ασφαλούς και για όσες φορές θα σας χρειαστεί, μέχρι να νοιώσετε έτοιμοι να το επιχειρήσετε στο μεγαλύτερο έπιπλο που θέλετε να επεξεργαστείτε. 

Είναι ο ιδανικός τρόπος όχι μόνο για να πειραματιστείτε και να μάθετε, "παίζοντας" με τα χρώματα και τις τεχνικές όπως ακριβώς θα κάνατε και μ΄έναν τοίχο, αλλά πραγματικά να ...αγαπήσετε αυτήν την δημιουργική διαδικασία που πριν ασχοληθείτε μαζί της είναι αδύνατον έστω και να φανταστείτε πόσο μπορεί να αλλάξει την εικόνα των επίπλων σας και κατ΄επέκταση του σπιτιού. 

Το βάψιμο είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε σε  αληθινά ξεχωριστά έπιπλα, εκτός από παλιά κομμάτια που υπάρχουν στο σπίτι και όλα αυτά τα πολύ οικονομικά αλλά "αδιάφορα" και "άχρωμα" έπιπλα κάθε μορφής, που θα βρείτε πλέον σε τεράστια ποικιλία σε όλα τα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού. 

Βιβλιοθήκες, τραπεζάκια, σκαμπώ, κομοδίνα, συρταριέρες κλπ. Μην βλέπετε πίσω από τα πολύ φθηνά κομμάτια, ακόμη και στα στοκς πολυκαταστημάτων, παρά μόνο μια ξύλινη επιφάνεια στην οποία μπορείτε να  δώσετε όποια απόχρωση και ύφος εσείς θέλετε με απλές μετατροπές και λίγη μπογιά. 

Αν η ζωγραφική είναι το ...φόρτε σας, μετά την ολοκλήρωση της βαφής ή της οποιασδήποτε τεχνοτροπίας, μπορείτε να επιλέξτε σε ποια σημεία θα ταίριαζε ένα οποιοδήποτε μοτίβο ή και γεωμετρικό σχήμα. Σχεδιάστε το με μολύβι πάνω στο έπιπλο και γεμίστε το χρώμα. Αν δεν τα καταφέρνετε σ΄αυτά κάντε το με stencils που θα τα "γεμίστε" πάνω στο έπιπλο με χρώμα, όπως ακριβώς θα κάνατε και μ΄έναν τοίχο.

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την διαδικασία βαψίματος επίπλων με stencils. 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με ή χωρίς τεχνοτροπίες, μοτίβα και ...στολίσματα ή και μόνο με απλό βάψιμο, μπορείτε να  δώσετε σε οποιοδήποτε ξύλινο αντικείμενο, την απόχρωση που θέλετε. Να φτιάξετε π.χ δυό υπέροχες μπλε καρέκλες καφενείου για το μπαλκόνι σας, να δώσετε ζωή σ΄ ένα οποιοδήποτε ξύλινο κουτί ή έναν απλό ξύλινο δίσκο σερβιρίσματος, να κάνετε αγνώριστο το μουντό ξύλινο κεφαλάρι ενός κλασσικού κρεβατιού και τόσα και τόσα άλλα.... 

Γενικά για κάθε είδους τεχνοτροπία πάνω σε ξύλινη επιφάνεια, θα δουλέψετε με τον ίδιο  τρόπο, υλικά και εργαλεία όπως ακριβώς και αν επρόκειτο για έναν τοίχο  με τη διαφορά ότι θα αντικαστήσετε τα πλαστικά/ακρυλικά χρώματα με μπογιά για ξύλο/ρεπουλίνη. 

εδώ θα βρείτε  λεπτομέρειες για τις τεχνοτροπίες στο βάψιμο

ΔΩΣΤΕ ΣΤΟ ΒΑΜΜΕΝΟ ΞΥΛΟ

ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ

Η αντίστροφη ακριβώς διαδικασία επεξεργασίας ξύλινων επιφανειών από αυτή του βαψίματος, για τις περιπτώσεις που πιθανόν να μην θέλετε να χρωματίσετε ένα ξύλινο αντικείμενο, αλλά να του δώσετε ξανά τη φυσική μορφή και την απόχρωση του ξύλου που είχε πριν βαφτεί.

Βεβαιωθείτε κατ΄αρχήν, και σ΄αυτή την περίπτωση, ότι πρόκειται για ξύλο. Οι  εσωτερικές πόρτες π.χ ενός σπιτιού, δεν είναι απαραίτητο ότι είναι ξύλινες. Ίσως είναι φτιαγμένες από χοντρό κόντρα πλακέ, μελαμίνη, φορμάϊκα ή άλλου είδους υλικό, που δεν επιδέχεται τέτοια επεξεργασία και άβαφτο δεν θα έχει σίγουρα την εικόνα που έχετε στο μυαλό σας, απλά θα καταστραφεί.

Στο πραγματικό ξύλο όμως η μπογιά αφαιρείται εντελώς αλλά ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες, όχι με γυαλόχαρτο ή τριβείο. Θα χρειαστείτε ένα ειδικό αφαιρετικό βερνίκι - remover που θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία. Είναι αρκετά παχύρευστο και απλώνεται με πινέλο. Μετά από λίγη ώρα από τη στγμή που θα το απλώσετε, η στρώση της μπογιάς πάνω στο ξύλο μαλακώνει και ζαρώνει και με μια σπάτουλα, είναι εύκολο να την απομακρύνετε. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία και για να καθαρίσουν και τα τελευταία υπολείμματα χρώματος και πάλι θα τρίψετε καλά στο τέλος, με γυαλόχαρτο ή τριβείο. 

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας διαδικασίας σε παλιά και καλής ποιότητας ξύλα, όπως π.χ παλιά μασίφ παντζούρια, πιθανόν μετά το χρώμα να ...πέσετε πάνω σ΄ένα στρώμα από μίνιο.

Θα το αναγνωρίσετε από το έντονο κοκκινοπορτοκαλί χρώμα του και την ...δυσκολία δυστυχώς να το απομακρύνετε ακόμα και με το remover, αφού θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία αρκετές φορές. Το μίνιο είναι το βασικό, σχεδόν αποκλειστικό, υλικό που στο παρελθόν αντικαθιστούσε όλα τα σημερινά χημικά βερνίκια για την προστασία από μήκυτες αλλά και το σάπισμα του ξύλου από το  νερό και χρησιμοποιείται ακόμα στην κατασκευή χειροποίητων ξύλινων σκαφών ή στο στάδιο προετοιμασίας για βαφή ακριβής ποιότητας ξύλων για εξωτερικούς χώρους, για τους ίδιους λόγους.  

Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε την διαδικασία απομάκρυνσης κάθε είδους μπογιάς ή πιθανόν και μίνιου από το ξύλο, αποκαταστήστε  με στόκο στο κατάλληλο χρώμα πιθανά κενά και φθορές, ξανατρίψτε ελαφρά τα σημεία που στοκάρατε με γυαλόχαρτο και περάστε ένα βερνίκι  ματ ή γυαλιστερό. Το βαμμένο ξύλο σας, ήρθε  ξανά στην αρχική του, ακατέργαστη, μορφή.

Γενικά το βάψιμο/συντήρηση ξύλινων επιφανειών δεν διαφέρει τόσο από εκείνο των τοίχων, απλά απαιτεί περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες και λίγες παραπάνω γνώσεις για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

Tα σωστά εργαλεία και η όσο καλύτερη ποιότητα του ξύλου αλλά και εκείνη των βερνικιών - χρωμάτων, θα κάνει σίγουρα την όλη διαδικασία ευκολότερη και τις φθορές του χρόνου μικρότερες, γι΄αυτό και σε κανένα από τα δύο, μη φανείτε ....τσιγγούνηδες, ειδικά για τα ξύλα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.
soulouposeto
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ