2022-02-10 11:07:11
Φωτογραφία για Το Κλασσικό στυλ στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων
Ίσως το πιο ...παρεξηγημένο από όλα τα διακοσμητικά στυλ, αλλά επί της ουσίας και από τα πλέον συνηθισμένα, αφού ενώ  όλο και λιγότερο χρησιμοποιείται "ατόφιο" στα σύγχρονα σπίτια μας,   βασικά του ωστόσο χαρακτηριστικά εξακολουθούν και αποτελούν  το σημείο αναφοράς της  διακόσμησης όλων εκείνων των  χώρων που  "στέκονται κάπου στην μέση", που  δεν χαρακτηρίζονται ούτε από ιδιαίτερα κλασσικά αλλά ούτε και πολύ περισσότερο από ακραία μοντέρνα στοιχεία.  

Γιατί και  το "νεοκλασσικό" ύφος, αλλά και η κάθε είδους χωρίς ιδιόμορφα χαρακτηριστικά στοιχεία διακόσμηση, βασισμένη σε κλασσικά  έπιπλα και κλασσικά με την ευρεία τους έννοια υφάσματα και χρώματα, ανήκει σ΄αυτό το πολύ γενικό που αποκαλούμε ...κλασσικό στυλ.

Σε αντίθεση με αυτό που φέρνουν πολλοί στο μυαλό τους στο άκουσμα της λέξης "κλασσικό", δεν είναι ένα ύφος ίδιο με εκείνο  ...των Βερσαλλιών και των πάσης φύσεως παρόμοιας διακόσμησης   χώρων, που αναλόγως εποχής και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών  κατατάσσονται σε ακόμα  πιο βαριά στυλ όπως αναγεννησιακό, μπαρόκ, ροκοκό κλπ.


Πάρ΄όλα αυτά και το αυθεντικό κλασσικό στυλ,  είναι ένα ύφος που αγαπά την πολυτέλεια  και χαρακτηρίζεται από εξίσου "αυθεντικά" στο σύνολό τους στοιχεία όπως π.χ μασίφ βαριά έπιπλα,  αυθεντικά  έργα τέχνης και  κρυστάλλινους πολυελαίους, αυθεντικά κλασσικά χαλιά, συχνά αληθινά χρυσές κι όχι "χρυσαφί" λεπτομέρειες κλπ.  

Αν τώρα σε όλα αυτά   τα στοιχεία προσθέσετε και τα "αγαπημένα" χρώματα του κλασσικού  ύφους που εκτός από το κρεμ/λευκό είναι το μπορντώ, το σκούρο καφέ,  το χρυσαφί  και γενικά τις σκούρες αποχρώσεις,  την "αδυναμία" του στο βελούδο και γενικά στα  βαριά υφάσματα, τις αδιαφανείς βαριές κουρτίνες και τα συμπαγή και ογκώδη αντικείμενα, θα καταλήξετε εύκολα σ΄ένα πολυτελές και αριστοκρατικό αλλά σίγουρα "βαρύ" σύνολο.   

Ένα ύφος που μάλλον δεν αντέχει να ...σηκώσει η σύγχρονη καθημερινότητα ενός μέσου σπιτιού, κυρίως χρηστικά, αφού όλα αυτά τα στοιχεία λίγο ή περισσότερο δημιουργούν μια σχεδόν ...μουσειακή, αυστηρή  ατμόσφαιρα που κυριαρχεί το ..."βλέπετε αλλά μην αγγίζετε".

Αυτό σε συνδυασμό με τον σαφώς μικρότερο διαθέσιμο χώρο των σύγχρονων σπιτιών και διαμερισμάτων σε σχέση με το παρελθόν, αφού γενικώς το κλασσικό στυλ αρέσκεται σε  ογκώδη έπιπλα και αντικείμενα, είναι που υπαγόρευσαν  την ανάγκη, έστω και κρατώντας μερικά βασικά χαρακτηριστικά αυτού του στυλ, στις μέρες μας να χρησιμοποιούμε περισσότερα "ανάλαφρα" στοιχεία ακόμα κι όταν κατά βάση κινούμαστε σε διακοσμητικά κλασσικούς δρόμους.

Εκτός από τα σε κλασσική γραμμή έπιπλα πολλές είναι  οι διακοσμητικές λεπτομέρειες που ο συνδυασμός τους κατατάσσει έναν χώρο στο κλασσικό ύφος. 

Η χρήση ταπετσαρίας σε όχι βεβαίως μοντέρνα σχέδια, τα κλασσικά χαλιά, το μπορντώ, το χρυσαφί και το σκούρο πράσινο, μπλε και καφέ σε κάθε τους "αυστηρή" εκδοχή σε τοίχους και υφάσματα,   έπιπλα  σε μορφή βιτρίνας που εκθέτουν κάθε είδους συλλογές ή  κομμάτια πορσελάνινα ή ασημένια, μεγάλοι καθρέφτες με ιδιαίτερα έντονες  κορνίζες, τα  φωτιστικά πολυέλαιοι  όπως και οι απλίκες στους τοίχους, οι σκουρόχρωμες κουρτίνες, το βελούδο  σε οποιαδήποτε χρήση του αλλά και τα κλασσικού ύφους έργα τέχνης, συμβάλλουν καθοριστικά στο να αποκτήσει ένας χώρος την ταυτότητα του κλασσικού.  

Εκτός όμως από τα πρόσθετα εκ των υστέρων διακοσμητικά στοιχεία και κάποια ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάποιων χώρων, τους κατατάσσουν αυτομάτως στην κατηγορία ...κλασσικοί, πριν ακόμα τοποθετηθεί εκεί το παραμικρό.

Υπερβολικά ψηλοτάβανα δωμάτια, εσωτερικές μαρμάρινες σκάλες με περίτεχνες κουπαστές ή εσωτερικές κολώνες, μαρμάρινα δάπεδα, φαρδιά και σκαλιστά γύψινα περιμετρικά της οροφής ή των παραθύρων, αυστηρού ύφους και βαριάς  επένδυσης  τζάκια, είναι στοιχεία που ακόμα και σ΄έναν άδειο εντελώς από έπιπλα χώρο ...καθοδηγούν για την διακοσμησή του σε ανάλογο κλασσικό ύφος.

Τέτοια στοιχεία, δυστυχώς, δύσκολα θα μπορέσετε να τα "κρύψετε"  σ΄έναν τέτοιο χώρο χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις και εργασίες ανακαίνισης,  αφού το να τα διατηρήσετε συνδυάζοντάς τα όμως με ιδιαίτερα μοντέρνα έπιπλα και αντικείμενα, εμπεριέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί τελικώς ένα σύνολο παράταιρο αν όχι  κακόγουστο. 

Για τα υπόλοιπα όμως επιμέρους στοιχεία ενός χώρου, ο  πιο συνηθισμένος τρόπος για να "σπάσει" η αυστηρότητα ενός τέτοιου στυλ και να το κάνει περισσότερο "καθημερινό" και "οικείο", είναι η διατήρηση ορισμένων κλασσικών κομματιών στα έπιπλα,   συνήθως είναι κάποιος καναπές, μερικές πολυθρόνες ή μια τραπεζαρία, πλαισιωμένα όμως με "ελαφρύτερου" ύφους υφάσματα και διακοσμητικά  αντικείμενα και με μερικά ακόμα ούτε μοντέρνα φυσικά αλλά και ούτε και ιδιαίτερα κλασσικής γραμμής, "ουδέτερα" έπιπλα. 

Η χρήση του λευκού σε ότι αφορά  τα ίδια τα έπιπλα αλλά και τα υφάσματά τους,  "ελευθερώνει" ιδανικά την όψη κλασσικών επίπλων, όπου πραγματικά θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, χωρίς να ξεχνάτε φυσικά ότι το γενικό ύφος θα πρέπει να παραμένει σ΄αυτή τη γραμμή και ότι χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα μοντέρνα μοτίβα και σχέδια  σαν υφάσματα επίπλωσης κλασσικών κομματιών το αποτέλεσμα θα είναι να τα ...αδικήσετε αμφότερα. 

Βασικός επίσης κανόνας αισθητικής ότι καμιά θέση δεν έχουν το τραπέζι και οι καρέκλες μια καθαρά κλασσικής τραπεζαρίας δίπλα σ΄ένα υπέρ μοντέρνας αντίληψης καθιστικό και γενικά ότι η στοιχειώδης ομοιομορφία στο ύφος σ΄έναν ενιαίο οπτικά χώρο, είναι πολύ πιο καθοριστική για την εικόνα του από τις όποιες επιμέρους επιλογές σας για τον τρόπο διακόσμησής του. 

Αντίθετα η χρήση ενός μόνο κλασσικού διακοσμητικού κομματιού μεγάλων διαστάσεων π.χ ενός κρυστάλλινου πολυελαίου, ενός καθρέφτη κλπ.  ενσωματωμένα σε πιο χώρους με πιο ανάλαφρη, συνολικά, διακόσμηση, θα προσφέρει αισθητικά  δίνοντας στο χώρο το ιδιαίτερο εκείνο "προσωπικό" στίγμα που θα τον χαρακτηρίζει.

Στις περιπτώσεις που δεν θέλετε να αποχωριστείτε κλασσικά σας έπιπλα, αλλά το ύφος αυτό της διακόσμησης δεν σας  αρέσει ή δεν σας εξυπηρετεί πια, δοκιμάστε να τα προσαρμόσετε στο στυλ που θέλετε. 

Αναζητήστε έντονου χρωματισμού ή εμπριμέ υφάσματα που να τους ταιριάζουν και αντικαταστήστε μ΄αυτά την ταπετσαρία τους, ντύστε τα ολόκληρα με ύφασμα, αλλάζοντας αν είναι απαραίτητο και τα πιθανόν περίτεχνα πόδια τους με απλά ξύλινα  ή εξετάστε αν το ξύλο τους επιδέχεται επεξεργασία ώστε να βαφτεί σε άσπρο ή σε οποιαδήποτε ανοιχτόχρωμη απόχρωση με κάποια τεχνική παλαίωσης. 

Αυτή είναι μια εξαιρετική λύση που θα μεταμορφώσει παλιά έπιπλα που δεν σας ταιριάζουν πια,  αλλά προς θεού όχι για  κομμάτια αντίκες ή μεγάλης αξίας μασίφ έπιπλα που φυσικά και είναι κρίμα να καταστρέψετε την αυθεντική τους όψη. 

Συνδυάστε έναν κλασσικό καναπέ ή μια ξύλινη κλασσική τραπεζαρία με μερικά έθνικ στοιχεία όπως κάποια  μεταλλικά ή μπαμπού  έπιπλα, επενδεδυμένα με τα  ίδια υφάσματα μ΄εκείνα των κλασσικών επίπλων σας, "γεμίστε" το σύνολο με ανάλογα πολύχρωμα μαξιλάρια  και χαλιά ταιριαστά αλλά μονόχρωμα ή με διακριτικά σχέδια και χωρίς να φτάσετε στον ....υπερσουρεαλισμό αποφύγετε τις  κλασσικές κορνίζες και θέματα στα κάδρα. 

Μια επίσης πιο "ευκολοφόρετη" παραλλαγή του κλασσικού στυλ, είναι να το κάνετε περισσότερο "ρομαντικό", τόσο σε χώρους όπως το καθιστικό και η  τραπεζαρία αλλά και στα υπνοδωμάτια. 

Κλασσικά ξύλινα, σκουρόχρωμα κρεββάτια πλαισιωμένα με αντίστοιχα κομοδίνα θα αλλάξουν εντελώς την συνολική εικόνα που δημιουργούν στον χώρο αν τους προσθέσετε έναν ουρανό, μια κουρτίνα/κουνουπιέρα  ή ένα κεφαλάρι με την παρουσία του υφάσματος ιδιαίτερα έντονη και σε χρωματισμούς ανοιχτόχρωμους και καθόλου ...αυστηρούς. 

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί κι αν αλλάξετε  τα "μουντά" υφάσματα σ΄ένα κλασσικό σαλόνι, χρησιμοποιώντας μαζί με το λευκό κάποιες μονόχρωμες έντονες αποχρώσεις και μερικά  με ρίγες, πουά, καρώ ή διακριτικά εμπριμέ. Επιλέξτε ομοιόμορφους αλλά όχι πανομοιότυπους  με τα υφάσματα επιπλώσεων συνδυασμούς για τα χαλιά και τις  κουρτίνες, καταργήστε τις απλίκες σε στυλ πολυελαίου ή αλλάξτε τες με κάποιες πιο μοντέρνου ύφους, τοποθετήστε  στην θέση του κλασσικού ξύλινου τραπεζιού σαλονιού ένα περισσότερο "ελεύθερο" από συμπαγείς επιφάνειες τραπέζι κλπ.

Γενικά,  το κλασσικό δεν είναι κάτι "κακό" στην σύγχρονη διακόσμηση με την έννοια του "λάθους", που κάποιοι του προσδίδουν,  και πάρα πολλοί είναι οι τρόποι για να το προσαρμόσετε έτσι  που οι χώροι σας εκτός από καλαίσθητοι να είναι και "ζεστοί", να σας "προσκαλούν" να τους ζήσετε και να τους απολαύσετε κι όχι να σας "απωθούν" με την αυστηρότητά τους. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ