2022-02-11 13:17:53
Φωτογραφία για Τα παλιά προβλήματα της νέας γραμμής του Τραμ στον Πειραιά και ένας εγκαταλελειμμένος σταθμός του Μετρό στην Αθήνα
Νέα γραμμή Τραμ, παλιά προβλήματα: Τα προβλήματα του υπόλοιπου δικτύου φαίνεται πως έχει κληρονομήσει και η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά που παραδόθηκε πριν δύο μήνες. 

Αλέξανδρος Λιάρος

Κυριότερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι η μη λειτουργία του «πράσινου κύματος» με αποτέλεσμα οι συρμοί του Τραμ να παραμένουν αδικαιολόγητα σταματημένοι σε φανάρια κατά μήκος της διαδρομής, τη στιγμή που λεωφορεία και άλλα οχήματα κινούνται στους ίδιους δρόμους με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στη στάση Αγία Τριάδα που βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες παρατηρήσαμε και το εξής: οι οθόνες της τηλεματικής επέμεναν ότι ο επόμενος συρμός θα περάσει σε 1′ επί 15 ολόκληρα λεπτά μέχρι τελικά να φανεί, με τους επιβάτες που ανέμεναν να αναρωτιούνται αν πράγματι λειτουργεί το Τραμ. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν.

Λεωφορεία στον Πειραιά: Είναι αξιοπερίεργο ότι με την παράδοση της επέκτασης του Τραμ, ο ΟΑΣΑ δεν προχώρησε σε καμία μεταβολή διαδρομής λεωφορείου στο κέντρο του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός ετοιμάζει σημαντικές τροποποιήσεις σε δρομολόγια οι οποίες όμως θα τεθούν σε εφαρμογή με την παράδοση της επέκτασης του Μετρό, το νωρίτερο προς τα τέλη του καλοκαιριού. Είναι προφανές πως με μία νέα γραμμή Τραμ, και τρεις νέους σταθμούς Μετρό πολλά πρέπει να αλλάξουν.


Κέντρο εξυπηρέτησης ΟΑΣΑ: Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Κοινού του ΟΑΣΑ, στην οδό Ρεθύμνου 16, 10682 Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει εκτάκτως, από τις 08:00 έως τις 12:00.

Προϋπολογισμοί ΟΑΣΑ – Αττικό Μετρό: Στην έγκριση προϋπολογισμών για το έτος 2022 προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όσον αφορά την εταιρεία Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε., προβλέπονται έσοδα 66.119.736 ευρώ και έξοδα 65.116.707 ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 1.003.029 ευρώ (αντίθετα με τις θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ). Για την Αττικό Μετρό Μ.Α.Ε. προϋπολογίζονται έσοδα ύψους 277.380.000 ευρώ και έξοδα 353.900.000 ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 76.520.000 ευρώ.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Σε δέσμευση πίστωσης ύψους 28.350.000 ευρώ προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την επιχορήγηση του ΟΑΣΑ που αφορά την κάλυψη της δαπάνης της σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με τα Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. Αττικής. Επιπλέον, εγκρίθηκε από το υπουργείο η δέσμευση πίστωσης ύψους 22.623.300 ευρώ για την καταβολή ανά δωδεκατημόριο της κρατικής επιδότησης στον ΟΑΣΑ, για λειτουργικές δαπάνες της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε

Ο παλιός σταθμός της Ομόνοιας: Πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι στην Αθήνα υπάρχει εγκαταλελειμμένος σταθμός του Μετρό ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και σχεδόν 100 χρόνια; Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της Ομόνοιας ο οποίος κατασκευάστηκε στην οδό Αθηνάς και λειτούργησε από το 1895, όταν παραδόθηκε η επέκταση Θησείο – Ομόνοια της γραμμής. Ο σταθμός χρησιμοποιήθηκε μόνο για 35 χρόνια μέχρι την κατασκευή του σταθμού Ομόνοια που γνωρίζουμε σήμερα, ενώ τη δεκαετία του 60 από πάνω χτίστηκε το μέγαρο των ΗΣΑΠ, τώρα ΣΤΑΣΥ. Οι παλιές αποβάθρες, οι γραμμές και μέρος του σκεπάστρου διατηρήθηκαν όμως και ο πρώην σταθμός χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης συρμών. Πρόκειται για ένα χώρο που λίγα μάτια έχουν δει στις μέρες μας αφού εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο άλλα πλάνα πέραν αυτών που είδαμε στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ ‘Η ιστορία των σιδηροδρόμων΄ που προβάλει η ΕΡΤ (βλ. παραπάνω φωτο). Το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου είναι αφιερωμένο στην πρώτη σιδηροδρομική γραμμή της χώρας, που σήμερα είναι η πρώτη γραμμή του Μετρό, επομένως είμαστε σίγουροι ότι θα ενδιαφέρει και πολλούς αναγνώστες.

athenstransport.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ