2022-02-16 09:20:01
Φωτογραφία για Τα μέτρα που θα χαλαρώσουν σήμερα.  Αποκριάτικα πάρτι σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους
Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει τα μέτρα που είναι σήμερα σε ισχύ κατά του κορονοϊού να καταργηθούν σιγά-σιγά ώστε ο πληθυσμός να επιστρέψει σε μία κανονικότητα, όμως δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη όλοι οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου υγείας.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θέσει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν από την επιτροπή προκειμένου να αποφανθούν οι επιστήμονες εάν μπορούν να αρθούν ή όχι, υπάρχουν ειδικοί που έχουν έντονες αντιρρήσεις για την πλήρη απελευθέρωση της χώρας. Πληροφορίες του αναφέρουν ότι μέλη της επιτροπής θεωρούν πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, γι αυτό και δεν προτίθενται να δώσουν το πράσινο φως για την κατάργηση των μέτρων.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας των επιστημόνων για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, που ξεκινά σήμερα Τετάρτη στις 14.00 το μεσημέρι, στο επίκεντρο βρίσκονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι όρθιοι θαμώνες στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, η χωρητικότητα στα γήπεδα και η επανέναρξη των σχολικών εκδρομών.


Παρά την επιφυλακτικότητα των ειδικών για μεγάλα “ανοίγματα” που θα θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη και αργή αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας, δεν αποκλείεται σήμερα να δοθεί “πράσινο” φως σε μια σειρά από δραστηριότητες και κυρίως σε κάποιες που συνδέονται άμεσα με τους εορτασμούς της Αποκριάς.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να επιτρέψει τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να ξεφύγουν για λίγο από την πιεστική καθημερινότητα, αλλά και για να «κινηθεί» η ταλαιπωρημένη οικονομία.

Όμως αυτό θα γίνει, όπως διαβεβαιώνουν οι κρατικοί λειτουργοί, μόνο εάν και εφόσον υπάρξει επιστημονική διαβεβαίωση πως κάτι τέτοιο δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νέα πρόσφατα και ενθαρρυντικά δεδομένα της πανδημίας.

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, συγκρινόμενα με αυτά της περασμένης Τρίτης (8/2), όλοι οι αριθμοί στους κινούμενους μέσους όρους των 7 ημερών βρίσκονται σε πτωτική πορεία, εκτός από μία μικρή αύξηση στα ημερήσια κρούσματα.

-Κρούσματα: 18.004 (+195)

–Θετικότητα: 5,67% (-0,22%)

–Εισαγωγές Ασθενών: 393 (-69)

–Διασωληνωμένοι: 505 (-50)

–Θάνατοι: 85 (-17)

Τα μέτρα που θα χαλαρώσουν σήμερα

Αυτά τα δεδομένα φέρνουν στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης μια σειρά από δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους, για τις οποίες η Επιτροπή θα κληθεί να διατυπώσει την εισήγησή της.

Αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

-η πιθανότητα επαναφοράς των όρθιων θαμώνων στη νυχτερινή διασκέδαση

-η πιθανότητα να επιτραπεί η διεξαγωγή αποκριάτικων εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους

-η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα

-η επανέναρξη των σχολικών εκδρομών που είχαν απαγορευθεί από το φθινόπωρο (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς).

Άρση όλων των μέτρων μέχρι τέλος Μαρτίου

Το μήνυμα που έλαβε άλλωστε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρώπης, ήταν αυτό: Μέχρι τέλος Μαρτίου καλό είναι να υπάρξει άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Χωρίς αυτό να δεσμεύει τις χώρες, οι οποίες αποφασίζουν μονομερώς ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους δεδομένα, μέχρι τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποκριάτικα πάρτι σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους

Οι επιστήμονες που θα κληθούν σήμερα να αποφασίσουν εάν η χαλάρωση των αυστηρών μέτρων στη νυχτερινή διασκέδαση, υπάρχει περίπτωση ή όχι, να θέσει σε κίνδυνο τους δείκτες της πανδημίας, έχουν ξεκαθαρίσει πως φέτος δεν θα διεξαχθούν οι ανεξέλεγκτες αποκριάτικες παρελάσεις στους δρόμους.

Εκτός από τον κίνδυνο εκτόξευσης της διασποράς, όπως λένε, θα υπάρξει και το πρόβλημα στην ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων ανάμεσα στο πλήθος εκατοντάδων αγνώστων.

Έτσι, η πιθανότητα επιστροφής στη διασκέδαση με όρθιους στα νυχτερινά κέντρα και μπαρ, σχετίζεται άμεσα με το μέτρο της διεξαγωγής αποκριάτικων εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους. Τουλάχιστον αυτή θα είναι η εισήγηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Εάν οι επιστήμονες αποφασίσουν πως το ρίσκο με τους όρθιους εμβολιασμένους σε χώρους διασκέδασης είναι ελεγχόμενο, τότε ενδεχομένως θα δοθεί το “πράσινο” φως και για τη διοργάνωση περιορισμένων καρναβαλικών πάρτι και εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους εστίασης, πολιτιστικά κέντρα ή ακόμη και σε ξενοδοχεία και μπαρ.

Αυτό αναμένεται να δώσει εναλλακτικές λύσεις στους Δήμους για τα καρναβάλια, ενώ παράλληλα το άνοιγμα των δημόσιων εκδηλώσεων ανοίγει τον δρόμο και για τον συνεδριακό τουρισμό, που επίσης η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναπροωθήσει.

Αθλητικές δραστηριότητες και σχολικές εκδρομές

Η χαλάρωση του μέτρου του περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στο 10% της χωρητικότητας των γηπέδων που βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά δεν έχει προκριθεί στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής των ειδικών, επανέρχεται “πανηγυρικά” σήμερα με σημαντικές πιθανότητες ίσως, αυτή τη φορά να έχει καλύτερη τύχη.

Εναλλακτικά, οι αρμόδιοι κρατικοί υγειονομικοί λειτουργοί θα προτείνουν ένα νέο σενάριο: η αύξηση του ποσοστού των φιλάθλων, από το 10% σήμερα να φτάσει το ανώτερο στο 40 με 50% στα ανοιχτά γήπεδα και στο 30% στους κλειστούς αθλητικούς χώρους. Η εκδοχή αυτή ενδέχεται να διευκολύνει περισσότερο τους επιστήμονες να συναινέσουν στη χαλάρωση του μέτρου αυτού.

Η επαναφορά των σχολικών εκδρομών, αλλά και η επανέναρξη των συνεδρίων και του συνεδριακού τουρισμού με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι δύο ακόμη στόχοι και δραστηριότητες. Και τα δύο αναμένεται να συζητηθούν σήμερα και πιθανότητα θα υπάρξουν πάνω σε αυτά, συγκεκριμένες εισηγήσεις από τους ειδικούς.

Ποια μέτρα δεν θα συζητηθούν καν

Ποια άρση μέτρων δεν συζητείται καν; Η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους που θα παραμείνει -κυρίως σε χώρους με συνωστισμό- για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες.

Η κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα συζητηθεί πιθανότατα από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

με πληροφορίες από: ethnos.gr, newsit.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εις δόξαν Θεού
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εις δόξαν Θεού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ