2022-02-21 08:06:03
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αλστρομέρια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για την Αλστρομέρια

Το εντυπωσιακό "κρίνο των Ίνκας" για έντονο χρώμα σε γλάστρες και καλοκαιρινά παρτέρια. 



Γενικά Χαρακτηριστικά

Πολυετής πόα με καταγωγή από την Λατινική Αμερική, πήρε την ονομασία της από τον Σουηδό βοτανολόγο Baron Claus von Alstromerό που την ανακάλυψε.

Λόγω καταγωγής συχνά αναφέρεται και ως "Κρίνο των Ίνκας" και ανήκει στα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά στην Χιλή, την Βραζιλία και το Περού.

Το γένος Alstroemeria συμπεριλαμβάνει περισσότερα από διακόσια είδη, ενώ οι Ευρωπαϊκές υβριδικές ποικιλίες είναι αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται στην ανθοδετική και την διακόσμηση κήπων.

Οι συνήθεις ποικιλίες και τα φυτά σε γλάστρες φτάνουν σε ύψος τα 60-100cm, ενώ ψηλές ποικιλιες φυτεμένες σε κήπο μπορούν να ξεπεράσουν τα 150cm. Λίγο μικρότερη είναι η παράπλευρη και ημισφαιρική της ανάπτυξη.


Διαθέτει λογχοειδή φύλλα μήκους 15-20cm που φύονται αντικρυστά κατά μήκος των βλαστών, ενώ 

η καλλωπιστική αξία της Αλστρομέριας οφείλεται φυσικά στα πολύ ιδιαίτερης όψης και συνήθως δίχρωμα λουλούδια.

Διαθέτουν έξι πέταλα που συνήθως όλα συνδυάζουν αποχρώσεις σε κόκκινο, λευκό, μπορντώ, ροζ, μωβ, πορτοκαλί και ακόμη και όταν τα εξωτερικά πέταλα είναι μονόχρωμα τα εσωτερικά διαθέτουν ραβδοειδείς σχηματισμούς σε διαφορετικο χρώμα κάτι που σε συνδυασμό με τους μεγάλους στήμονες, που σε πολλές ποικιλίες εξέχουν από το κύριο μέρος του άνθους, δίνουν στα λουλούδια της Αλστρομέριας πολύ εντυπωσιακή μορφή. 

Λόγω του ύψους και της σχετικά γρήγορης ανάπτυξής της είναι ιδανική για μπορντούρες κήπου όπως και για φύτευση στην δεύτερη σειρά παρτεριών, πίσω από χαμηλά φυτά, ενώ χωρίς πρόβλημα καλλιεργείται και σε δοχεία φύτευσης.

Ανήκει στα δημοφιλή είδη για χρήση σε διακοσμητικά μπουκέτα και τα λουλούδια διατηρούνται αρκετές ημέρες και στο βάζο. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Αλστρομέρια ένα πλήρως εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγιση.  

Θέση: Ευδοκιμεί ηλιόλουστες και ημισκιερές και σκιερές θέσεις αλλά χωρίς άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα στον καυτό ήλιο το μεσημεριού. Ιδανική θέση είναι ένα ημισκιερό σημείο με αρκετό απογευματινό ήλιο. 

Είναι γενικά ανθεκτικό φυτό τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες και θα πρέπει να προστατεύεται μόνο σε συνθήκες έντονου και παρατεταμένου καύσωνα. 

Ο βολβός της αναπτύσσεται κυρίως παράπλευρα, δημιουργώντας πλήθος από βολβιδια, για΄αυτό και θα πρέπει να τοποθετείται σε πλατιές και κατά προτίμηση μακρόστενες γλάστρες, ώστε το ριζικό της σύστημα να έχει τον απαιτούμενο χώρο για να αναπτυχθεί.



Πότισμα: Αγαπά ιδιαίτερα την υγρασία, γι΄αυτό και το χώμα της καλό είναι να μην στεγνώνει ποτέ πλήρως σε ολόκληρο το βάθος του, όμως χρειάζεται πολύ καλή αποστράγγιση ώστε να προστατεύονται οι ρίζες της από το σάπισμα. Για φυτά σε γλάστρες μην χρησιμοποιείτε πιατάκι ή απομακρύνετε το νερό που συσσωρεύεται σε αυτό και όταν επιλέγετε θέση φύτευσης της Αλστρομέρια σε παρτέρια αποφύγετε οπωσδήποτε σημεία που λιμνάζει νερό της βροχής.

Την άνοιξη και όταν επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες ποτίζετε δύο φορές κάθε 2-3 ημέρες  την εβδομάδα ενώ το καλοακαίρι μέρα παρά μέρα.

Το ιδανικό πότισμα της Αλστρομέριας επιτυγχάνεται με σταγόνες (αυτόματο πότισμα).  



Κλάδεμα: Όπως όλα βολδώδη  δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση αφαίρεση τυχόν ξερών βλαστών - φύλλων και κόψιμο των μαραμένων λουλουδιών.  

Λίπανση: Η συστηματική λίπανση ανά μήνα, από τον Απρίλιο και έως το τέλος του καλοκαιριού, εκτός από τις περιόδους καύσωνα, ενισχύει κατά πολύ την ανθοφορία και την γενική ευρωστία της Αγκουιλέκια και θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για την πετυχημένη καλλιέργεια της Αλστρομέριας. 

Χρησιμοποιείστε ένα ενισχυτικό σκεύασμα για ανθοφόρα, σε υγρό ή κόκκους.   



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Ο Αγκουιλέκια ανθίζει από Μάϊο έως Ιούλιο ενώ εύρρωστα και ενήλικα φυτά συχνά παρουσιάζουν και μια δεύτερη ανθοφορία τον Σεπτέμβρη, συνήθως με λουλούδια μικρότερου μεγέθους. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται κυρίως με βολβούς, αρχές της άνοιξης και αφού έχουν παρέλθει τα έντονα κρύα. Σε ενήλικα φυτά 2-3 ετών διαρέστε τις ρίζες-βολβίδια και φυτέψτε σε εμπλουτισμένο φυτόχωμα.

Στην διάρκεια του φθινοπώρου, πριν τα έντονα κρύα, μπορεί να πολλαπλαστεί και με μοσχεύματα ή και σπόρους που αλλά όχι με την ίδια ευκολία - επιτυχία όπως με την διαίρεση των βολβών. 

Στην χώρα μας είναι δημοφιλής κυρίως για χρήση στην ανθοδετική και για στολισμούς ειδικών περιστάσεων, όμως σε μεγάλα φυτώρια την περίοδο του άνοιξης και του καλοκαιριού θα βρείτε έτοιμα φυτά Αλστρομέριας για να προσθέσετε έντονο χρώμα σε γλάστρες και παρτέρια. 

Δείτε και


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ