2022-03-07 13:20:54
Φωτογραφία για ΕΚΚΛΗΣΗ Θρησκευτικών Λειτουργών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για Συμφιλίωση και Τερματισμό του Πολέμου
«Εμείς, ιερείς και διάκονοι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μιλώντας ο καθένας για τον εαυτό του, απευθύνουμε έκκληση σε όλους εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η παύση του αδελφοκτόνου πολέμου στην Ουκρανία, ζητώντας τη συμφιλίωση και την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Κάνουμε αυτήν την έκκληση μετά την Κυριακή της Εσχάτης Κρίσης και την παραμονή της Κυριακής της Συγχώρεσης. Η Έσχατη Κρίση περιμένει κάθε άνθρωπο. Καμία γήινη εξουσία, κανένας γιατρός, κανένας φύλακας δεν θα μας προστατεύσει από αυτή την κρίση. Ανησυχώντας για τη σωτηρία κάθε ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του παιδί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν θέλουμε να εμφανιστεί σε αυτή την κρίση, κουβαλώντας μητρικές κατάρες σαν βαρύ φορτίο. Υπενθυμίζουμε ότι το Αίμα του Χριστού, που χύθηκε από τον Σωτήρα για τη ζωή του κόσμου, όταν λαμβάνεται στο μυστήριο της Κοινωνίας από ανθρώπους που δίνουν δολοφονικές εντολές, δεν δίνει ζωή, αλλά αιώνιο μαρτύριο.


Θρηνούμε για τη δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν άδικα οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε ότι η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ανεκτίμητο και μοναδικό δώρο του Θεού, και ως εκ τούτου ευχόμαστε την επιστροφή όλων των στρατιωτών, Ρώσων και Ουκρανών, στα σπίτια και στις οικογένειές τους. Μακάρι να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς.

Σκεφτόμαστε με πίκρα την άβυσσο που θα πρέπει να ξεπεράσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας στη Ρωσία και την Ουκρανία για να αρχίσουν και πάλι να νοιώθουν φίλοι μεταξύ τους, να σέβονται και να αγαπούν ο ένας τον άλλον.

Σεβόμαστε τη θεόδοτη ελευθερία του ανθρώπου και πιστεύουμε ότι ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να κάνει την επιλογή του μόνος του, όχι με το όπλο στον κρόταφο, χωρίς πίεση από τη Δύση ή την Ανατολή.

Περιμένοντας την Κυριακή της Συγχώρεσης, υπενθυμίζουμε ότι οι πύλες του παραδείσου ανοίγονται σε οποιονδήποτε, ακόμα και σε κάποιον βαριά αμαρτωλό, αν ζητήσει συγχώρεση από αυτούς που ταπείνωσε, προσέβαλε, περιφρόνησε ή από εκείνους που σκότωσε με τα χέρια του ή με εντολή του. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συγχώρεση και την αμοιβαία συμφιλίωση.

"Η φωνή του αίματος του αδελφού σου με φωνάζει από το έδαφος, και τώρα είσαι καταραμένος από τη γη, που άνοιξε το στόμα της για να λάβει το αίμα του αδελφού σου από το χέρι σου", είπε ο Θεός στον Κάιν, που σκότωσε από τη ζήλεια του τον μικρότερο αδερφό του. Αλίμονο στον άνθρωπο εκείνο που καταλαβαίνει ότι αυτά τα λόγια αναφέρονται σε αυτόν προσωπικά.

Καμία ειρηνική έκκληση για ειρήνη και τερματισμό του πολέμου δεν πρέπει να καταπνίγεται βίαια και να θεωρείται ως παράβαση του νόμου, γιατί η θεία εντολή λέει "μακάριοι οι ειρηνοποιοί".

Καλούμε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη σε διάλογο, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στη βία. Μόνο η ικανότητα να ακούς τον άλλον μπορεί να δώσει ελπίδα για διέξοδο από την άβυσσο, στην οποία ρίχτηκαν οι χώρες μας μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Αφήστε τον εαυτό σας και όλους εμάς να μπούμε στη Μεγάλη Σαρακοστή με πνεύμα πίστης, ελπίδας και αγάπης.

Σταματήστε τον πόλεμο! ».

........................................................................................................................ Ευχαριστώ την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου (Volos Academy for Theological Studies), που ανάρτησε το κείμενο (6-3-2022), και πρόσθεσε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

«(Ακολουθούν υπογραφές, που αυτή τη στιγμή φτάνουν τις 284)

Η επιστολή δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι προέρχεται από τους κόλπους της ίδιας της Ρωσικής Εκκλησίας, της οποίας η ηγεσία έχει ευθυγραμμιστει με τη Ρωσική κυβέρνηση.

Δείτε την πρωτότυπη επιστολή εδώ docs.google.com.

Οι ιερείς και οι διάκονοι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που επιθυμούν να υπογράψουν την επιστολή μπορούν να γράψουν στο [email protected]».

Πηγή: FB Papathanasiou Athanasios
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ