2022-03-09 18:20:53
Φωτογραφία για Bάψιμο Εσωτερικών Χώρων
Ας ξεκινήσουμε από τον βασικό κανόνα, ειδικά για εντελώς αρχάριους: 

Aν δεν διαθέτετε στοιχειώδη υπομονή και αν το να καθήσετε όρθιοι για παραπάνω από δέκα λεπτά,είναι η μεγαλύτερη τιμωρία  που μπορεί κάποιος να σας επιβάλλει ...αφήστε να το κάνει κάποιος άλλος. :)

Στην πραγματικότητα το βάψιμο και παρ΄όλο που από πολλούς  θεωρείται η υπέρτατη ...αγγαρεία, είναι μια από τις διαδικασίες που όσο λίγες το αποτέλεσμά της ανανεώνει δημιουργικά αλλά και ριζικά τους χώρους του σπιτιού  και τηn διάθεσή μας.

Ειδικά για τις κυρίες, που για τόσα και τόσα μερεμέτια εξαρτάστε από τους ...κυρίους του σπιτιού (ακόμα δεν μάθατε να κάνετε τρύπες με το  Black & Decker και τον παρακαλάτε ένα χρόνο να σας βάλει εκείνη τη ρημάδα την κρεμαστρούλα για τις πετσέτες της κουζίνας) :) δεν είναι καθόλου δύσκολο να σταματήσετε πια να ρωτάτε «μα πότε θα  βάψουμε» και να το κάνετε μόνη σας.


 

Καταρχήν αποφασίστε αν θέλετε πέρα από το φρεσκάρισμα των τοίχων, να αλλάξετε εντελώς κάποιον από τους υπάρχοντες χρωματισμούς. 

Διαλέξτε αποχρώσεις κατάλληλες για το μέγεθος των χώρων σας και που θα ταιριάζουν με όλες τις εποχές, αν δεν είστε απ΄ αυτούς που βάφουν το σπίτι συχνά και ταυτόχρονα σας αρέσουν οι εποχιακές διακοσμήσεις. 

Φυσικά και αν είναι αυτό που σας αρέσει μπορείτε βάψετε το υπνοδωμάτιο στο μπλε του αιγαίου και να ζωγραφίσετε έναν τεράστιο αστερία στην εσοχή του τοίχου πάνω από το κρεβάτι, αλλά αν αναρωτιέστε αν αυτό θα είναι το καλύτερο ντεκόρ και  για τις ...γιορτές των χριστουγέννων  δυστυχώς η απάντηση είναι πως μάλλον ...όχι :)

Ούτε εκείνο το βαθύ βυσσινί που είδατε στο κυριλέ εστιατόριο, είναι μάλλον το ενδεδειγμένο για το καθιστικό,  αν σκεφτείτε ότι εκεί ο χώρος ήταν αχανής και το  δικό σας 3Χ4 δωμάτιο, στον ίδιο χρωματισμό,  θα δείχνει ακόμη πιο μικρό. 

Γενικά, σχετικά με τα χρώματα και τις διαστάσεις των δωματίων σας, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας, ότι:

* Tα σκούρα χρώματα  στους τοίχους, κάνουν τους χώρους να δείχνουν μικρότεροι.  Αν όμως θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο, μπορείτε να το κάνετε σε ένα μόνο τοίχο, διαλέγοντας μάλιστα εκείνον με τη μικρότερη επιφάνεια.

* Αν θέλετε να «σπάσετε» τα όρια ενός τετράγωνου δωματίου, βάψτε τον έναν τοίχο σε πολύ έντονο χρώμα και τους υπόλοιπους σε ουδέτερο χρωματισμό.

* Ειδικά σε ό,τι αφορά τις έντονες αποχρώσεις, μην επηρεάζεστε από το αισθητικό αποτέλεσμα που αυτές δημιουργούν όταν τις βλέπετε σε μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, καταστήματα, ψηλοτάβανους χώρους κλπ και που σε ένα μικρό δωμάτιο ίσως πολύ γρήγορα θα σας "κουράσουον". 

Αν δεν γνωρίζετε  τίποτα από χρώματα, φροντίστε να ενημερωθείτε τουλάχιστον για το είδος χρώματος που είναι ήδη βαμμένοι οι τοίχοι πριν τρέξετε στο χρωματοπωλείο, γιατί είναι σίγουρο ότι το πλαστικό πάνω στον ασβέστη που είναι πιθανόν πχ να είναι περασμένο το ταβάνι του μπάνιου, δεν πρόκειται με τίποτα να ...δεχθεί να σταθεί :) 

Η ποιότητα του χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε για τους τοίχους,  θα καθορίσει κατά πολύ το τελικό αποτέλεσμα. 

Σε όλα τα χρώματα που αναφέρονται ως "ακρυλικό" για εσωτερικούς χώρους ή  "πλαστικό" υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις σε ποιότητα και τιμές.

Κατά βάση τα ακριβότερα χρώματα: είναι οικολογικά,  στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα, "στρώνουν" στο βάψιμο ευκολότερα, αλλά και καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα και γενικά "αντέχουν" περισσότερο. 

Ειδικά λοιπόν για δωμάτια, που ξέρετε ότι θα χρειαστεί οι τοίχοι πριν ξαναβαφτούν  να καθαριστούν (παιδικά, κουζίνες) προτιμότερο να μην κάνετε ...τσιγκουνιές :)

Κάτι που επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε, πριν γυρίσετε σπίτι φορτωμένοι με μπογιές, ρολά, πινέλα, γάντια, ναύλον για να καλύψετε τα έπιπλα και χαρτόνια για το πάτωμα, είναι ότι η απόχρωση που σας εντυπωσίασε στο χρωματολόγιο, ανάλογα με το είδος και την ποιότητά της, ίσως διαφέρει αρκετά πάνω στον τοίχο. Οι περισσότερες βγαίνουν 1-2 τόνους  πιο ανοιχτές  γι΄ αυτό και δοκιμάστε το  χρώμα αρχικά σ΄ένα μικρό μέρος ενός τοίχου και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς, για να βεβαιωθείτε ότι είναι η απόχρωση που θέλετε και να μην βρεθείτε προ απροόπτου ..κατόπιν εορτής, αφού ειδικά στα πολύ έντονα χρώματα ορισμένων εταιριών οι αποκλίσεις από το χαρτί στον τοίχο είναι μεγάλες.

Σαν να ..στραβομουτσουνιάσατε λιγάκι, στο άκουσμα του «νάυλον» και των «χαρτονιών». :)

Όμως το βάψιμο είναι μια αποκλειστικά δημιουργική απόλαυση, όταν μιλάμε για ένα εντελώς άδειο σπίτι. Επειδή όμως αυτό σπάνια θα σας συμβεί, είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσετε να προστατέψετε τα πάντα από καταστροφικά ατυχήματα και φυσικά, στο βαθμό που μπορείτε, να έχετε μετακινήσει εκτός του χώρου που δουλεύετε όσο περισσότερα αντικείμενα γίνεται. 

Αλλά και το πιτσιλισμένο πάτώμα, είναι από τα πιο δυσάρεστα που μπορούν να σας συμβούν γι΄ αυτό και καλύψτε το, πριν από τη πρώτη πινελιά, αλλά όχι με το ίδιο πλαστικό που θα χρησιμοποιήσετε για τα έπιπλα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεταφέρετε το χρώμα που τυχόν θα πέσει στο πάτωμα με τα παπούτσια σας, από δωμάτιο σε δωμάτιο αφού το πλαστικό   δεν απορροφά  το χρώμα όπως το χαρτόνι.  Πολύ καλά θα κάνουν τη δουλειά τους και οι στρωμένες στο πάτωμα παλιές εφημερίδες όπως και παλιά σεντόνια/υφάσματα πάνω στα έπιπλα.

Αρχίστε προετοιμάζοντας τον τοίχο για βάψιμο που σημαίνει ότι όλες τις τρύπες από τα καρφάκια, όταν κάνατε ...βόλτα τα κάδρα γύρω γύρω στους τοίχους, τώρα θα τις ...πληρώσετε :) 

Κλείστε με στόκο και μια μικρή σπάτουλα κάθε τέτοια τρύπα ή ρωγμή στον τοίχο, αφήστε να στεγνώσει και τρίψτε ελαφρά μ΄ένα γυαλόχαρτο, ώστε ο τοίχος να είναι εντελώς λείος. 

Επίσης πριν ξεκινήσετε να τον βάφετε, πιθανόν να χρειαστεί να τρίψετε σημεία  του τοίχου που το προηγούμενο χρώμα έχει ξεφτίσει. Απομακρύνετε εντελώς με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το παλιό ξεφτισμένο χρώμα, τρίψτε με γυαλόχαρτο κι αν χρειάζετε στοκάρετε ώστε η επιφάνεια να είναι εντελώς ομοιόμορφη. Στόκο για τοίχους, θα βρείτε έτοιμο  σε όλα τα χρωματοπωλεία.

Ξεκινήστε το βάψιμο από το ταβάνι.

Αν σας εξυπηρετεί ή αν το τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας, σας προκαλεί "υψοφοβία", προσαρμόστε στέρεα το ρολό σ΄ένα σκουπόξυλο ή μια ειδική προέκταση που θα βρείτε σε οποιοδήποτε χρωματοπωλείο. Συνεχίστε  μ΄ένα φαρδύ πινέλο, με τις γωνιές στις   ενώσεις των τοίχων, τα γνωστά "κοψίματα" και τελευταία την μεγάλη επιφάνεια του τοίχου. 

Τη διαδικασία αυτή καλό είναι να την ακολουθήσετε για κάθε τοίχο ξεχωριστά και όχι να κάνετε  αρχικά πρώτα όλα τα κοψίματα και στη συνέχεια όλους τους τοίχους. Έτσι το χρώμα δεν θα προλάβει να στεγνώσει και  θα σας επιτρέπει να το στρώνετε ομοιόμορφα χωρίς δυσκολία, εντοπίζοντας αμέσως τις ατέλειες. 

Στα σημεία που οι τοίχοι ενώνονται με το ταβάνι αλλά και το πάτωμα χρησιμοποιείστε την ειδική προστατευτική χαρτοταινία βαψίματος. Είναι ο τρόπος ώστε το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά πετυχημένο, χωρίς αντιαισθητικές ατέλειες. 

Η "γιορτή" στο βάψιμο είναι σίγουρα οι μεγάλες επιφάνειες των τοίχων. Νοιώστε λιγάκι σαν αληθινός καλλιτέχνης ή παιδί και πριν ξεκινήσετε, ξεδώστε σχεδιάζοντας σχήματα, λέξεις, μηνύματα, είναι άκρως χαλαρωτικό και απελευθερωτικό  :) 

Ακριβώς μετά απ΄αυτό το στάδιο, φτιάξτε έναν ακόμα καφέ και επιτέλους συγκεντρωθείτε σ΄ αυτό που ξεκινήσατε να κάνετε… :)

Αν μέχρι να ολοκληρώσετε το βάψιμο των τοίχων, με όσα χέρια χρώματος χρειάζεται, χρειαστεί να κάνετε  ....10-15 διαλείμματα διάρκειας 1 ώρας το καθένα :)  μην ζητάτε τα ρέστα από το χρώμα που έπηξε στο κουτί ή  ξεράθηκε στο ρολό και τα πινέλα.   Πάντως, υπάρχει λύση. Ακόμη και για μια ολόκληρη μέρα μπορείτε να σταματήσετε και να ξεκινήσετε την επόμενη από εκεί που τα αφήσατε, αρκεί να σφραγίσετε το κουτί της μπογιάς και να κλείσετε πινέλα και ρολό μέσα σε μια νάϋλον σακκούλα κλεισμένη καλά. 

Αν τώρα το απλό βάψιμο με το ρολό, σας φαίνεται ...λίγο για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τα ταλέντα σας, χρησιμοποιείστε  κάποια από τις τεχνοτροπίες που αλλάζουν την υφή του χρώματος κάνοντάς το να μοιάζει ανάγλυφο ή παλαιωμένο ή χρησιμοποιήστε στένσιλ, στάμπες, ή σφουγγάρι για να δώσετε στο χρώμα διαφορετική όψη.

Σε όλα πια τα χρωματοπωλεία θα βρείτε ότι σας χρειάζεται αλλά και φυλλάδια με αναλυτικές οδηγίες για το πως θα πετύχετε την τεχνοτροπία που θέλετε.   Το ευκολότερο είναι να το κάνετε μ΄ ένα από τα ειδικά ρολό, που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία, διαλέγοντας το σχέδιο που θέλετε να αποτυπωθεί στον τοίχο. Απλά μην το παρακάνατε. 

Γενικά ότι διαφορετικό -απόχρωση, τεχνοτροπία, ταπετσαρία, στένσιλ κλπ-  καλό είναι να αποτελεί εξαίρεση στην όλη επιφάνεια των τοίχων του δωματίου και να περιορίζεται σε μικρές επιφάνειες.  Διαφορετικά τελειώνοντας το βάψιμο,  κινδυνεύετε να βρεθείτε σ΄ ένα χώρο που δεν θα μοιάζει πια με το σπίτι σας αλλά με ...αίθουσα μουσείου ή καφετέριας και θα σας κάνει επιτέλους να καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει εκείνη η περίεργη φράση ... «έχει απάνω του την Άρτα και τα Γιάννενα» :)

ΕΔΩ θα βρείτε οδηγίες για να βάψετε με  Τεχνοτροπίες 

Η πιο κλασσική και δοκιμασμένη συνταγή πάντως, σε ότι αφορά τον συνδυασμό χρωμάτων είναι αυτή του έντονου χρωματισμού ενός μόνο τοίχου που και με την κατάλληλη διακόσμησή του μπορεί να γίνει πραγματικά το κέντρο της προσοχής μέσα στο χώρο.

Μια επίσης έξυπνη επιλογή, είναι να αποφύγετε σ΄ ένα σπίτι 3-4 δωματίων τις ακραία έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα χρώματά τους, εκτός κι αν το απωθημένο σας ήταν πάντα να μένετε σε ξενοδοχείο για να μπορείτε να κοιμάστε στο κόκκινο δωμάτιο, να βλέπετε τηλεόραση στο μπλε, να τρώτε στο πράσινο  :) 

Ειδικά σε μικρά σπίτια οι κοντινές αποχρώσεις  όλων των χώρων εξασφαλίζουν μια στοιχειώδη  ομοιομορφία που δίνει την ψεδαίσθηση της συνολικά μεγαλύτερης διάστασης του σπιτιού.  

Εξαίρεση σε όλα αυτά τα μικρά «μη»,  αποτελούν φυσικά τα παιδικά δωμάτια. Εκεί όσο πιο έντονα τα χρώματα και οι συνδυασμοί μεταξύ τους, αλλά και η χρήση διακοσμητικών στοιχείων (στένσιλ με παιδικά σχέδια, πολύχρωμες μπορντούρες κλπ) θα κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα πιο πετυχημένο. 

Και... 

  * Από τις χειρότερες στιγμές στην όλη διαδικασία, το καθάρισμα όλων των εργαλείων που χρησιμοποιήσατε για να βάψετε. Για να γλυτώσετε τουλάχιστον από το να πλένετε τα σκαφάκια,  καλύψτε τα πριν βάλετε μέσα τo χρώμα με ...αλουμινόχαρτο. Θα σας εξυπηρετήσει αφάνταστα αρκεί να το κάνετε στρώνοντας πολύ καλά το αλουμινόχαρτο ώστε να "κολλήσει" εντελώς πάνω στο σκαφάκι.

* Όταν βάφετε με πινέλο και το χρώμα μέσα στο κουτί, στραγγίζοντας κάθε φορά το πινέλο στο χείλος του κουτιού, είναι θέμα λίγων λεπτών το σημείο αυτό να γεμίσει μπογιά, που από εκεί θα μεταφέρεται στο χέρι του πινέλου και από εκεί στα δικά σας χέρια. Εκτός και αν... Εκτός και αν πριν ξεκινήσετε περάσετε γύρω από το κουτί ένα φαρδύ λάστιχο που εκεί θα σκουπίζετε την περρισευούμενη ποσότητα χρώματος.

Είναι εξαιρετικά πρακτικό και ο τέλειος τρόπος για να κρατηθεί και το κουτί και το πινέλο αλλά και τα χέρια σας καθαρά. 

* Αν βάφετε συχνά και θέλετε να θυμάστε το χρώμα που χρησιμοποιήσατε κάθε φορά, ώστε να μπορείτε να το  ξαναβρείτε εύκολα χωρίς και πάλι να ανατρέχετε σε όλα τα χρωματολόγια όλων των εταιριών χρωμάτων, φτιάξτε τη δική σας τέτοια ...βεντάλια. 

Κάντε από μία τρύπα στην κορυφή σε απλά κομμάτια λεπτού ξύλου και περάστε τα σ΄ένα σκοινάκι.  Εκτός από το δείγμα κάθε χρώματος που χρησιμοποιείτε, σημειώστε με μαρκαδόρο αναλυτικά τα στοιχεία του: εταιρία, νούμερο, περιγραφή. 

* Είναι σίγουρο ότι πολύ πριν ξαναβάψετε ολόκληρο το σπίτι θα χρειαστούν σε μερικά σημεία ...διορθωτικά μπαλώματα. Ένα χτύπημα π.χ πάνω στον τοίχο από οποιοδήποτε αντικείμενο  θα γδάρει το χρώμα και κανένας λόγος δεν υπάρχει να περιμένετε το βάψιμο ολόκληρου του τοίχου για να το αποκαταστήσετε. Τελειώνοντας το βάψιμο κάθε δωματίου, κρατήστε μια μικρή ποσότητα χρώματος σ΄ένα πλαστικό δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς και σημειώστε πάνω του που ακριβώς έχετε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο χρώμα. Είναι πολύ πρακτικό και ειδικά για τις περιπτώσεις που δεν έχετε βάψει με μια έτοιμη απόχρωση όπως ακριβώς την αγοράσατε από το χρωματοπωλείο αλλά έχετε αναμείξει μόνοι σας χρώματα, που σίγουρα είναι αδύνατον να ξαναπετύχετε την ίδια ακριβώ. 

Μπείτε στο κλίμα....  
soulouposeto
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ