2022-03-23 17:58:24
Φωτογραφία για Μεσογειακές αυλές και βεράντες

Το Μεσογειακό στυλ είναι από τα πιο δημοφιλή στην διαμόρφωση - διακόσμηση εξωτερικών χώρων και Μεσογειακές αυλές και βεράντες μπορεί να συναντήσει κανείς και σε πολλές άλλες χώρες, εκτός  των Μεσογειακών χώρων, σε περιοχές με παράμοια πανίδα και κλιματολογικές συνθήκες . 

Πρόκειται για ένα ύφος ή καλύτερα μια "φιλοσοφία" διαμόρφωσης για αυλές, βεράντες και κήπους που βασίζεται σχεδόν εξ΄ολοκλήρου στα φυσικό πράσινο (δέντρα, φυτά, λουλούδια) και στα φυσικά υλικά για όλες τα υπόλοιπα στοιχεία.  

Τυπικά Μεσογειακά είδη όπως ελιές, κωνοφόρα, κακτοειδή, αρωματικοί θάμνοι, κληματαριές, μουριές βουκαμβίλιες, γεράνια, παχύφυτα και ένα πλήθος καλλωπιστικών κυρίως καλοκαιρινής ανθοφορίας είναι τα πιο συνήθη για την διαμόρφωση ενός μικρού ή μεγαλύτερου Μεσογειακού κήπου.

Ένα επίσης στοιχείο των διαμορφώσεων αυτού του ύφους είναι η απουσία του γκαζόν και η εδαφοκάλυψη με χαλίκι, βοτσαλωτά, κεραμικά πλακάκια ή πλάκες επίστρωσης, ενώ και οι άνυδροι κήποι μειωμένης φροντίδας επίσης είναι δημοφιλής επιλογή για Μεσογειακούς κήπους.  


Οι πήλινες γλάστρες - πιθάρια σπάνια λείπουν από μια τυπική αυλή της Μεσογείους και γενικά τα πήλινα - κεραμικά στοιχεία μαζί με το ξύλο είναι από τα πιο ...αγαπημένα του συγκεκριμένου ύφους. 

Βουκαμβίλιες και κληματαριές αποτελούν τα πιο τυπικά αναρριχώμενα σε Μεσογειακές αυλές και βεράντες και πραγματικά, από την αρχή του καλοκαιριού έως το τέλος του φθινοπώρου, μπορούν να αναδειχθούν στους απόλυτους ...πρωταγωνιστές του χώρου.

Ταυτόσημες με το Μεσογειακό τοπίο και οι ελιές, μπορούν να αξιοποιηθούν σε διαμορφώσεις ακόμη και μικρών εξωτερικών χώρων τοποθετημένες σε μεγάλες γλάστρες και πιθάρια.

Η πολυχρωμία, χωρίς να είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στην διαμόρφωση εξωτερικών χώρων σε Μεσογειακό στυλ, προκύπτει τις πιο πολλές φορές μέσω των ανθισμένων λουλουδιών ενώ για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία  (τοίχοι, έπιπλα εξωτερικού χώρου, διακοσμητικά στοιχεία) οι φυσικές αποχρώσεις, τα ζεστά χρώματα, το μπλε και το λευκό είναι τα πιο ταιριαστά. 

Ο συνδυασμός φυσικών και μη στοιχείων στο Μεσογειακό ύφος επιτυγχάνεται όχι μόνο μέσω των υλικών αλλά και των αποχρώσεων, με τους τόνους της τερακότας, της ώχρας να δένουν εξαιρετικά με το πράσινο, το μπλε, το λευκό σε μια ...αναπαράσταση του φυσικού Μεσογειακού τοπίου. 

Οι πέτρινες και χτιστές κατασκευές και ειδικά οι χτιστοί καναπέδες αποτελούν ίσως το ιδανικό έπιπλο για διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων σε Μεσογειακό ύφος, πλαισιωμένοι με έπιπλα από ξύλο, ψάθα, μπαμπού ή μεταλλικά. 

Η γαστρονομία της Μεσογείου είναι ξακουστή παγκοσμίως και το φαγητό μια περίπου "ιεροτελεστία" για τους περισσότερους μεσογειακούς λαούς, έτσι τα μεγάλα τραπέζια φαγητού είναι ένα επίσης τυπικό στοιχείο στις αυλές και τις βεράντες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Πέργκολες, καλαμωτές και κάθε είδους στοιχεία από φυσικό ακατέργαστο ξύλο επίσης είναι απολύτως ταιριαστά σε μια Μεσογειακή αυλή ή βεράντα. 

Πρόκειται γενικά για ένα απολύτως φυσικό ύφος διαμόρφωσης, χωρίς εξεζητημένα στοιχεία, αλλά και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Μεσογειακό ύφος ταυτίζεται κατ΄ανάγκη με το παραδοσιακό στυλ.

Έτσι εξαιρετικά καλαίσθητες διαμορφώσεις σε ό,τι αφορά έπιπλα εξωτερικού χώρου, διακοσμητικά αντικείμενα κλπ μπορούν να δημιουργηθούν και με πιο σύγχρονης αισθητικής ρουστίκ στοιχεία, ενώ ασφαλώς σε σπίτια εκτός αστικού ιστού που διαθέτουν και ανάλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά είναι ακόμη πιο ταιριαστή και εύκολη η διαμόρφωση των εξωτερικών τους χώρων στο συγκεκριμένο ύφος. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στον Dennis Sullivan το βραβείο Abel 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στον Dennis Sullivan το βραβείο Abel 2022
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ