2022-03-23 17:18:40
Φωτογραφία για Καταστροφή εργαστηρίου στο Chernobyl καταγγέλλουν οι Ουκρανοί



Οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν πλέον το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ «έχουν λεηλατήσει και καταστρέψει» ένα εργαστήριο στο σύμπλεγμα σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.



Όπως αναφέρει η Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης της Ζώνης Αποκλεισμού, οι Ρώσοι έχουν λεηλατήσει το Κεντρικό Αναλυτικό Εργαστήριο, που επεξεργαζόταν σημαντικές ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων.

Σε ανάρτηση της υπηρεσίας στο facebook ανακοινώνεται ότι το εργαστήριο διέθετε «ιδιαιτέρως δραστικά δείγματα, καθώς και δείγματα ραδιονουκλιδίων που σήμερα βρίσκονται στα χέρια του εχθρού».

Το εργαστήριο αυτό, που κόστισε περί τα 6 εκατ. ευρώ να δημιουργηθεί, περιείχε ακόμη «πολύτιμο εξοπλισμό αναλύσεων» που δεν είναι διαθέσιμος πουθενά αλλού στην Ευρώπη, τόνισε η υπηρεσία.

Το Τσερνόμπιλ, τόπος του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία πριν σχεδόν 36 χρόνια, δεν λειτουργεί αλλά εξακολουθεί να απαιτεί διαχείριση σε μόνιμη βάση

Οι ρωσικές δυνάμεις το κατέλαβαν από τις πρώτες μέρες της εισβολής τον Φεβρουάριο και έχουν κρατήσει εκεί τους εργαζομένους του εκτός από μερικούς που απελευθερώθηκαν προσφάτως.

Πηγή: BBC


tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ