2022-06-01 13:58:26
Φωτογραφία για Μάσκες: Παρατείνεται για 15 μέρες η χρήση στα πλοία. Σήμερα εξετάζουν ξανά το μέτρο οι ειδικοί
Διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας θα συνεχίσουμε να φοράμε στα πλοία τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού, όπως προβλέπει το ΦΕΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα και έχει ισχύ από την Τετάρτη, 1 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εάν ο επιβάτης δεν φορά μάσκα, τότε δεν θα του επιτρέπεται η επιβίβαση. Σήμερα εντωμεταξύ πρόκειται να συνεδριάσουν οι ειδικοί ώστε να παρθούν αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρά όμως τη δημοσίευση του ΦΕΚ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης την Τετάρτη είπε πως το θέμα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παραμένει ανοιχτό και πως μέχρι να εκδοθεί οποιαδήποτε νέα απόφαση, η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Ο υπουργός τόνισε ότι «το μόνο μέτρο που είχε μείνει ήταν η μάσκα, ούτε τα κρούσματα ανέβαιναν, ούτε οι σκληροί δείκτες. Σταματάμε την υποχρεωτικότητα, αλλά υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός να χρησιμοποιείται».


Πιο συγκεκριμένα, για τη μάσκα στο πλοίο αναφέρεται:Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική στους χώρους των επιβατηγών, επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων, επιβατηγών - οχηματαγωγών - ταχύπλοων, επιβατηγών ταχύπλοων και επιβατηγών-υδροπτέρυγων, κρουαζιερόπλοιων, ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας και ημερόπλοιων, στους οποίους η χρήση αυτή προβλέπεται, σύμφωνα με τα οικεία υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19 που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας https://www.ypa.gr.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο αντίστοιχο μέσο μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το αλάτι της θάλασσας κάνει καλό. Μην τρέχετε στο ντους αμέσως μετά το μπάνιο!

Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Στο μεταξύ συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας σε μία από τις τελευταίες της συνεδριάσεις για το καλοκαίρι, προκειμένου να εκδώσει το πρωτόκολλο για τα πλοία και τη χρήση της μάσκας.

Για το θέμα φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και στους ειδικούς της επιτροπής.

Άλλωστε στα αεροπλάνα η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική επειδή οι θέσεις είναι αριθμημένες αλλά και επειδή υπήρχε η σχετική παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτιμάται μάλιστα ότι στα αεροπλάνα ο κίνδυνος είναι μικρότερες επειδή υπάρχουν ειδικά φίλτρα εξαερισμού στην καμπίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλοία αναμένεται να τηρηθεί αντίστοιχο πρωτόκολλο, δηλαδή στα σημεία όπου θα υπάρχουν αριθμημένες θέσεις μέσα στα πλοία δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα, ενώ όπου οι θέσεις είναι χωρίς θα πρέπει να χρησιμοποιείται.

Τι αλλάζει από σήμερα Τετάρτη

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, για την προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού, καταργείται από σήμερα Τετάρτη, 1 Ιουνίου. Ωστόσο, η άρση της υποχρεωτικότητας, η οποία θα ισχύσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 θα ισχύει με ορισμένες εξαιρέσεις.

Εδώ και μερικές ώρες, επομένως, η μάσκα έχει καταργηθεί στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Η χρήση μάσκας παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Τι θα ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία - Πανεπιστήμια. Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας κι έτσι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί βάζουν με τη σειρά τους τις μάσκες στην τσέπη από 1/6, καθώς η χρήση τους παραμένει μόνο ως σύσταση. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας μόνο στις εξετάσεις

Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 23 Μαΐου ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2022, οι εξετάσεις ξεκινούν για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ την Παρασκευή 3 Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ μία μέρα νωρίτερα. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ