2022-06-30 09:23:48
Φωτογραφία για Τσίμπημα αράχνης: Πρώτες βοήθειες πριν πάμε νοσοκομείο



Κάθε εποχή του χρόνου φέρνει απροσδόκητους επισκέπτες. Ένας από αυτούς είναι οι αράχνες. Οι αράχνες δεν κυνηγάνε τον άνθρωπο όπως τα κουνούπια, αλλά μπορεί να σας δαγκώσουν αν τους χαλάσετε την ηρεμία για αυτό καλό είναι όσο μπορείτε να δείξετε προσοχή. Αν τελικά σας τσιμπήσει και είναι δηλητηριώδης τα συμπτώματα είναι συγκεκριμένα και οι δράσεις σας πρέπει να είναι άμεσες.

Η αράχνη ανήκει στα αρθρόποδα και δεν είναι έντομο, καθώς έχει οκτώ πόδια και το σώμα της χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά. Ανάμεσα στα 40.000 διαφορετικά είδη αραχνών παγκοσμίως, οι περισσότερες είναι ακίνδυνες. Ωστόσο, κάποιες «ρίχνουν» το δηλητήριο τους στο θύμα. Φυσικά ορισμένα δαγκώματα αραχνών θα προκαλέσουν ένα μικρό οίδημα, εξάνθημα ή κνησμό ενώ κάποια άλλα θα προκαλέσουν κεφαλαλγία, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 είδη αραχνών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ζει στη Κρήτη. Τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη είναι η «μαύρη χήρα» και η «λοξοσκέλη αράχνη».


Λοξόσκελη αράχνη



Η λοξόσκελη αράχνη έχει καφέ χρώμα. Συναντάται στη Νότια Ελλάδα, καθώς αγαπά τα ξηρά και ζεστά κλίματα. Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό είδος αράχνης, που οι επιθέσεις του προκαλούν δερματικά προβλήματα. Σε περίπτωση που σας δαγκώσει δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, διότι από τις 1.200 καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην Ελλάδα, σε έναν έχει προκαλέσει θάνατο. Ωστόσο, επικοινωνήστε εγκαίρως με το γιατρό σας. Η θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους, επειδή συνήθως παρουσιάζουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Πρόκειται για είδος αράχνης που δεν είναι επιθετικό, ωστόσο θα τσιμπήσει όταν αισθανθεί κίνδυνο.

Μεσογειακή μαύρη χήρα

Η μαύρη χήρα υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όμως δεν τη συναντά κανείς συχνά μέσα στο σπίτι του. Έχει μαύρο χρώμα και ζει στην ύπαιθρο, κάτω από πέτρες ή βράχια, αλλά κι στις καλλιέργειες. Εκείνο που πρέπει να κάνετε χωρίς να χάσετε λεπτό είναι να λάβετε εγκαίρως το αντίδοτο. Στις πρώτες 3-4 ώρες αρχίζουν να φαίνονται και τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της μοιάζουν πολύ με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, καθώς το δηλητήριό της είναι νευροτοξίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης για το νευρικό σύστημα.

Συμπτώματα

Όταν πρόκειται για δηλητηριώδη αράχνη, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ΡίγηΝαυτίαΠυρετόΦαγούραΕξάνθημαΔυσφορίαΕφίδρωσηΠρώτες βοήθειες

Αν σας τσιμπήσει αράχνη θα πρέπει να επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Αν μπορέσετε να παγιδεύσετε την αράχνη σε ένα βάζο τότε θα βοηθήσετε τον γιατρό να καταλάβει το είδος αράχνης που σας τσίμπησε και να κάνει καλύτερη διάγνωση. Το πιο πιθανό είναι να σας χορηγηθεί αντιτετανικός ορός. Ο γιατρός επίσης θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν η πληγή από το τσίμπημα υποστεί μόλυνση. Ωστόσο, μέχρι να φτάσετε στα επείγοντα θα πρέπει να πλύνετε άμεσα το σημείο του τσιμπήματος με νερό και σαπούνι και να εφαρμόστε μία παγοκύστη στο σημείο του τσιμπήματος για να ανακουφίσετε το οίδημα και τον πόνο.

Αν και τα περισσότερα τσιμπήματα δεν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβετε ιατρική φροντίδα. Τέλος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι η πρόληψη. Οπότε αποφύγετε τα μέρη όπου κατοικούν αράχνες και αν πέσετε πάνω σε ιστό αράχνης, μην το πειράξετε.

Με πληροφορίες από webmd.com και womenshealthmag.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ