2022-07-07 22:00:12
Φωτογραφία για Η Επιτροπή θέλει να διευκολύνει την κρατική ενίσχυση για τους σιδηροδρόμους, τι σημαίνει αυτό;
Η Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε έναν νέο κανονισμό που επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρέχουν πιο εύκολα κρατικές ενισχύσεις σε συγκεκριμένους τρόπους μεταφοράς. Οι σιδηροδρομικές, οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές και οι πολυτροπικές μεταφορές θα ωφεληθούν άμεσα με στόχο την προώθηση των πράσινων μεταφορών.

Νίκος Παπατόλιος

«Η πρόταση της Επιτροπής θα μας επιτρέψει να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για τις κρατικές ενισχύσεις που υποστηρίζουν πράσινες μεταφορές, όπως οι σιδηρόδρομοι, οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές και οι πολυτροπικές μεταφορές, που είναι λιγότερο ρυπογόνες και πιο βιώσιμες από τις οδικές μεταφορές μόνο. Η πρόταση όχι μόνο εξορθολογίζει τους κανόνες που ισχύουν για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά είναι επίσης σύμφωνος με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη και Έξυπνη Κινητικότητα», σχολίασε η εκτελεστική Αντιπρόεδρος Margrethe Vestager.


Δεν χρειάζεται έγκριση

Με την απλοποίηση των κανόνων παροχής κρατικών ενισχύσεων, η Επιτροπή επιτρέπει βασικά στα κράτη μέλη να ορίζουν και να επιλέγουν τα έργα ή τους τομείς που χρειάζονται χρηματοδότηση και επιδότηση χωρίς «την υποχρέωση προηγούμενης κοινοποίησης στην Επιτροπή των μέτρων ενίσχυσης». «Αυτό θα παράσχει ασφάλεια δικαίου, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα μειώσει τη γραφειοκρατία για τα κράτη μέλη, επιτρέποντας παράλληλα στην Επιτροπή να εστιάσει τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων στις δυνητικά πιο στρεβλωτικές υποθέσεις. Επιπλέον, αυτό θα επιτρέψει στον τομέα των μεταφορών να αγκαλιάσει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ», πρόσθεσε η Επιτροπή.

Η πρόταση είναι προϊόν μακροχρόνιων διαδικασιών πολιτικής που περιλαμβάνουν τον «έλεγχο καταλληλότητας κρατικών ενισχύσεων» του 2020, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υφιστάμενοι κανόνες για τις μεταφορές χρειάζονται προσαρμογή, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές για τους σιδηροδρόμους είναι ξεπερασμένες και δεν αντικατοπτρίζουν σημαντικές ρυθμιστικές εξελίξεις και εξελίξεις της αγοράς. Ως αποτέλεσμα, ο ανταγωνισμός των σιδηροδρόμων ήταν προβληματικός και χρειαζόταν άμεση αναθεώρηση. Οι προτεινόμενοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στοχεύουν να το αλλάξουν και να επιτρέψουν «ορισμένους τύπους ενισχύσεων υπέρ των σιδηροδρομικών, εσωτερικών πλωτών μεταφορών, πολυτροπικών μεταφορών και του συντονισμού τους, που έχουν περιορισμένο δυναμικό στρέβλωσης του ανταγωνισμού».

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ