2022-07-21 17:05:04
Φωτογραφία για Στον μαθηματικό Barry Mazur το “Μετάλλιο Chern”

 



Στον μαθηματικό Barry Mazur το “Μετάλλιο Chern”. Το Μετάλλιο Chern απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια στο διεθνές συνέδριο της ICM, «σε ένα άτομο του οποίου τα εξέχοντα επιτεύγματα δικαιούνται το υψηλότερο επίπεδο αναγνώρισης στον τομέα των μαθηματικών».

Η επιτροπή βράβευσης του Μεταλλίου Chern τονίζει, στο σημείωμά της, ότι τιμά τον Barry Mazur για «τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις του στην τοπολογία, στην αριθμητική γεωμετρία και στη θεωρία αριθμών, καθώς για την ηγετική του ικανότητα αλλά και τη γενναιοδωρία του να διαμορφώσει την επόμενη γενιά μαθηματικών». Σε μία γενικότερη αξιολόγηση της πορείας του, η επιτροπή του βραβείου επισημαίνει ότι η προσφορά του ξεπερνά τα όρια της μαθηματικής κοινότητας, κάνοντας λόγο για «την άοκνη πνευματική του ικανότητα που εκτείνεται στα πεδία της λογοτεχνίας, του δικαίου, της φιλοσοφίας και της φυσικής. Τα πολλά, μη εξειδικευμένα, κείμενά του εξερευνούν νέες περιοχές στη μεγάλη συζήτηση των μαθηματικών ιδεών».


Ο ίδιος, στη συνέντευξη που παραχώρησε με την ευκαιρία της βράβευσής του, λέει ότι ενδιαφέρθηκε για τα μαθηματικά επειδή αγαπούσε το ραδιόφωνο. ” […] το μυστήριο και η μαγεία της φυσικής που έκρυβε το ραδιόφωνο με είχαν ενθουσιάσει σε ηλικία 12 ετών». Τότε έγινε μάλιστα και ραδιοερασιτέχνης, ενώ φανταζόταν τον μελλοντικό εαυτό του ως «φιλόσοφο των ηλεκτρονικών». Με αυτή τη σκέψη μπήκε στο ΜΙΤ, για να ανακαλύψει, όπως θυμάται σήμερα, ότι αυτό που εκείνος αποκαλούσε «φιλοσοφία των ηλεκτρονικών» όλοι οι άλλοι το ονόμαζαν μαθηματικά.

Πηγή: mathunion.org

https://thalesandfriends.org/el/2022/07/21/ston-mathimatiko-barry-mazur-to-metallio-chern/
tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ