2022-08-18 01:41:48
Φωτογραφία για Γιστί Ουκρανοί και Ρώσοι καίγονται για τον έλεγχο του μικρού χωριού Πίσκι
Ένα μικρό χωριό-φάντασμα, στα βόρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες σε κρεατομηχανή για τα ουκρανικά στρατεύματα που το υπερασπίζονται, όσο και για τα ρωσικά που επιχειρούν για να το καταλάβουν.

Οι μάχες μαίνονται μέσα ή γύρω από το Πίσκι. Οι διαρκείς βομβαρδισμοί των αντιμαχόμενων Πυροβολικών σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν Ρώσους και Ουκρανούς, διαλύουν τα τεθωρακισμένα του αντιπάλου και μετατρέπουν το ακατοίκητο χωριό και τα περίχωρά του (πεδίο μάχης-ορόσημο από την πρώτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014) σε ερείπια.

Οι αναφορές των τελευταίων ημερών είναι αντικρουόμενες: οι μεν υποστηρίζουν ότι το Πίσκι βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρωσόφωνων αποσχιστών της επονομαζόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και οι δε πως παραμένει υπό τον έλεγχο του Κίεβου χάρη στη σθεναρή αντίσταση της 56ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του Ουκρανικού Ναυτικού.


Από το 2014 το Πίσκι έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές χέρια. Το μοτίβο αυτό μπορεί να συνεχιστεί. Εντυπωσιακό είναι το πόσο κοντά βρίσκεται το Πίσκι στην επικράτεια των Ρωσόφωνων αποσχιστών –μόλις λίγα μέτρα– και πόσο δύσκολο ήταν για τις ρωσικές και αποσχιστικές δυνάμεις να προωθηθούν στον οικισμό, ο οποίος εδώ και χρόνια απαριθμεί ελάχιστους άμαχους κατοίκους. 

Έχει επανειλημμένα λεχθεί, καθώς διανύουμε τον έκτο μήνα της ρωσικής εισβολής, πως οι ουκρανικές δυνάμεις παίζουν ένα παιχνίδι χώρου/χρόνου, αφού υποχωρούν μαχόμενες από λιγότερο σημαντικές περιοχές –ιδίως στην ανατολική Ουκρανία– προκαλώντας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και στρατιωτικό εξοπλισμό για να καθυστερήσουν την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. 

Η καθήλωση των ρωσικών και αποσχιστικών Ταγμάτων σε σφοδρές μάχες για την επικράτηση σε περιοχές όπως το Πίσκι, τα εμποδίζει από το να αναδιπλωθούν, για παράδειγμα, στην περιφέρεια της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, εκεί όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ξεδιπλώνουν σταδιακά την αντεπίθεσή τους με στόχο να αποκόψουν τη 49η ρωσική Στρατιά.

Η λιμοκτονία της 49ης Στρατιάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξαπολύσει επίθεση στην Χερσώνα η ουκρανική πλευρά. Τα ουκρανικά Τάγματα διέσχισαν πριν από μήνες τον ποταμό Ίνχουλετς, στα βόρεια της Χερσώνας, αλλά φαίνεται πως δεν έχουν προωθηθεί ακόμη περισσότερο από μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα προγεφυρώματά τους.

Το Κρεμλίνο έχει μετακινήσει τις δυνάμεις του προς τα νότια. Δεν μπορεί, όμως, και να μεταφέρει όλα του τα στρατεύματα και συγχρόνως να καταλάβει –και να διατηρήσει υπό κατοχή– το "ενοχλητικό" χωριό Πίσκι. Στην ίδια λογική, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί επικεφαλής δεν μπορούν να στείλουν μεγάλο αριθμό ενισχύσεων στο Πίσκι, εφόσον προσβλέπουν να διατηρήσουν ισχυρές δυνάμεις γύρω από τη Χερσώνα.

Οι μαχητές στο Πίσκι πολεμούν υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν απολαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της Αεροπορίας και του Πυροβολικού του. Κανένα από τα δύο δεν διαθέτει κάποιο εμφανές πλεονέκτημα για να επικρατήσεις.

Ένα τάγμα της 56ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, περίπου 500 στρατιώτες, οχύρωσε το Πίσκι τα τελευταία χρόνια. Πριν από το 2014 ο πληθυσμός του χωριού "άγγιζε" τους 2.000 κατοίκους, που διέμεναν σε μερικές εκατοντάδες σπίτια.

Σήμερα οι κάτοικοι του Πίσκι είτε έχουν σκοτωθεί είτε έχουν απομακρυνθεί από το χωριό. Οι Ουκρανοί υπερασπιστές του χωριού έχουν οχυρωθεί σε υπόγεια, κάτω από οδογέφυρες και πολεμούν από τα χαρακώματα. Οι Ρώσοι και οι Ρωσόφωνοι αποσχιστές επιτέθηκαν στο χωριό στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, με τη συνήθη τακτική τους: όλμοι Πυροβολικού και μετά επίθεση από τις δυνάμεις του Πεζικού. 

Οι Ουκρανοί άντεξαν την πολιορκία επί μέρες – αλλά με βαρύ τίμημα. "Το Τάγμα πλέον συγκρατεί την επίθεση με τα σώματά του", έγραψε ένας στρατιώτης της 56ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Ο ουκρανικός στρατός έχει συγκεντρώσει μεγάλο –και το καλύτερο– μέρος του Πυροβολικού του στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να βομβαρδίζει γέφυρες, δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές που οδηγούν στην κατεχόμενη Χερσώνα.

Η απελευθέρωση της Χερσώνας, στην ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας, είναι η ύψιστη προτεραιότητα του Κιέβου σε αυτήν τη φάση του πολέμου. Η συνεχιζόμενη κατοχή της είναι αντίστοιχα το κορυφαίο διακύβευμα των Ρώσων.

Εξ ου και το Κρεμλίνο απέσυρε 12 Τάγματα από την ανατολική Ουκρανία για να ενισχύσει τη 49η Στρατιά μέσα και γύρω από τη Χερσώνα.

Και πάλι, όμως, οι Ρώσοι άφησαν αρκετές δυνάμεις του Πυροβολικού στα ανατολικά, ώστε να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους σε πυροβόλα και πυραύλους. Με ελάχιστά δικά τους πυροβόλα και πυραύλους, οι Ουκρανοί γύρω από το Πίσκι δεν μπορούν πάντα να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά πυρά.

Εάν όντως οι Ρώσοι και οι αποσχιστές έχουν καταλάβει μέρος ή ολόκληρο το Πίσκι, αυτό οφείλεται στην υπεροχή του Πυροβολικού τους. "Χωρίς ισοδύναμα όπλα, το πεδίο μάχης μετατρέπεται σε μια παράλογη κρεατομηχανή, όπου μια μεγάλη ποσότητα του Πεζικού μας γίνεται κομμάτια κάθε μέρα", έγραψε ένας Ουκρανός στρατιώτης της 56ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Εντούτοις, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι Ρώσοι κερδίζουν στο Πίσκι. Ρωσικές πηγές έχουν διαρρεύσει τα περί επικράτησης στο χωριό περισσότερες από μία φορές – και την επόμενη ημέρα ξεσπάνε πάλι συγκρούσεις. "Ο οικισμός πιθανώς παραμένει διαφιλονικούμενος", ανέφερε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας την Κυριακή.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην Ουάσινγκτον συμφώνησε –με επιφυλάξεις– με την εκτίμηση των Βρετανών, αφού διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι έπληξαν ουκρανικές θέσεις στο Πίσκι την Κυριακή. "Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να στοχεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα εντός του οικισμού και δεν τον ελέγχουν πλήρως", πρόσθεσε.

Εάν οι Ουκρανοί έχουν υποχωρήσει από το Πίσκι –ή ένα το κάνουν σύντομα– μπορεί να συναντήσουν θέσεις του εχθρού κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου M04/E50 που συνδέει το Πίσκι με το Ντνίπρο, την πλησιέστερη μεγάλη ελεύθερη πόλη, 100 μίλια δυτικά του οικισμού.

Εκεί, η κρεατομηχανή μπορεί… απλώς να συνεχίσει να δουλεύει Πηγή Forbes
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ