2022-08-20 12:51:20
Φωτογραφία για Διαστημικές φυσαλίδες για την ρύθμιση του κλίματος της Γης



Φυσαλίδες πυριτίου ως ασπίδα έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας

Η ιδέα βασίζεται στη δημιουργία και την ανάπτυξη φυσαλίδων πυριτίου που μοιάζουν με λεπτό φιλμ και θα εκτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία.

Οι «διαστημικές φυσαλίδες» όπως τις αποκαλούν οι επιστήμονες του ΜΙΤ, θα ενώνονταν μεταξύ τους σαν μία σχεδία. Μόλις αναπτυχθεί αυτή στο διάστημα θα έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Βραζιλία. Οι φυσαλίδες θα λειτουργήσουν στη συνέχεια σαν ένα επιπλέον ρυθμιστικό φίλτρο, έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας που παίζει τον βασικότερο ρόλο όσον αφορά το κλίμα που επικρατεί στη Γη. Ο στόχος με αυτές τις νέες «διαστημικές φυσαλίδες» θα ήταν έλεγχος του γήινου κλίματος.

Αυτό το νέο σχέδιο βασίζεται σε μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον αστρονόμο Roger Angel, o οποίος αρχικά πρότεινε τη χρήση ενός «σύννεφου» από μικρά διαστημόπλοια για την προστασία της Γης από την ακτινοβολία του Ήλιου. Οι ερευνητές στο MIT έχουν υιοθετήσει την ίδια βασική ιδέα και τη βελτίωσαν, αντικαθιστώντας τα διαστημόπλοια με φουσκωτές φυσαλίδες πυριτίου.


Το να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η θωράκιση της Γης από την ακτινοβολία του Ήλιου θα ήταν μόνο ένα μέρος της λύσης. Θα πρέπει επιπλέον να μπορούμε να ρυθμίζουμε κι άλλες παραμέτρους.

Όμως, το πρώτο βήμα πρέπει να ξεκινήσει από την βασικότερη παράμετρο που καθορίζει το κλίμα της Γης, την ακτινοβολία του Ήλιου. Και η «σχεδία» των διαστημικών φυσαλίδων είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι φυσαλίδες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο διάστημα, σχηματίζοντας μια κατάλληλη διάταξη τοποθετημένη στο σημείο Λαγκρανζ L1 μεταξύ της Γης και του Ήλιου.

H βασική ιδέα απαιτεί την αποστολή των φυσαλίδων σε συγκεκριμένο σημείο έξω από την ατμόσφαιρα: στο λεγόμενο «Σημείο Λαγκράνζ». Αυτή είναι μια θέση μεταξύ της Γης και του Ήλιου όπου υπάρχει βαρυτικη ισορροπία, καθώς η έλξη του Ήλιου αντισταθμίζει την βαρύτητα της Γης. Ως εκ τούτου, οι διαστημικές φυσαλίδες θα μπορούσαν θεωρητικά να παραμένουν στο σημείο αυτό σταθερές.

Ίσως θα χρειαστεί επιπλέον να στείλουμε κάποιο είδος διαστημικού σκάφους για να ελέγχει την κατάσταση της ασπίδας, η οποία θα μας δώσει την δυνατότητα να ρυθμίζουμε την κλιματική αλλαγή ή τουλάχιστον να επιβραδύνουμε τις δυσοίωνες κατευθύνσεις της.

Επισημαίνεται ότι οι επιστήμονες του MIT δεν βλέπουν την ιδέα τους ως εναλλακτική λύση στις τρέχουσες προσπάθειες και στα μέτρα που λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανθρωπογενή επίδραση στο κλίμα της Γης. Προς το παρόν, την θεωρούν ως μια εφεδρική λύση που προορίζεται να βοηθήσει εάν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Στο απώτερο μέλλον, εφόσον τελικά η ανθρωπότητα δεν αυτοκαταστραφεί, θα μνημονεύεται ως ένα από τα πρώτα βήματα που μας οδήγησαν στο να γίνουμε Πολιτισμός Τύπου I.

πηγή: https://www.in.gr/2022/08/18/b-science/perivallon-b-science/epistimones-tou-mit-pisteyoun-oti-anakalypsan-pos-na-antistrepsoun-pliros-tin-klimatiki-allagi/ – https://scitechdaily.com/in-case-of-climate-emergency-deploying-space-bubbles-to-block-out-the-sun/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ